Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De veilige speeltuin
Hoe simulatie-gebaseerd leren beter en effectiever kan

Auteur

Timon Blok

Uitvoering
Paperback
Prijs
21 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Van rollenspelen tot educatieve games en van escape rooms tot virtual reality: simulatie-gebaseerd leren is niet meer weg te denken uit onderwijs- en opleidingsland. Toch blijven - ondanks de inzet van honderden professionals en de miljoenen aan budget - de resultaten vaak achter bij wat er in potentie mogelijk is. In De veilige speeltuin geeft theatermaker en game-ontwerper Timon Blok antwoord op de vraag hoe simulatie-gebaseerd leren effectiever kan worden ingezet. Met inzichten uit leer- en motivatietheorieën en met voorbeelden uit film, theater en andere vormen van storytelling laat hij zien hoe er meer leerrendement te behalen valt met behulp van simulaties. De veilige speeltuin is een boek voor iedereen die zich professioneel met onderwijs, trainen en opleiden bezighoudt.

Over de auteur

Timon Blok (1968) studeerde in 1993 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij gaf jarenlang les en regisseerde vele voorstellingen. Als trainingsacteur werkt Timon Blok voor een groot aantal opdrachtgevers in de profit- en non-profit sector. Ook schreef en bewerkte hij diverse toneelstukken, waaronder hedendaagse versies van Don Quichot en Mariecken van Niemeghen. In 2019 behaalde hij zijn masterdiploma 'Serious gaming' aan NHL - Stenden in Leeuwarden. Naast zijn theaterwerk ontwerpt hij serious games en onderzoekt de onderlinge relatie tussen theater en simulatie-gebaseerd leren.

Productinformatie

ISBN
9789464502541 / 978-94-645-0254-1
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
21-01-2022
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
194
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Een simulatie is een op een model gebaseerde, bewuste nabootsing van een deel van de werkelijkheid die tot doel heeft een vooraf bepaald, specifiek aspect van de werkelijkheid te onderzoeken en te verbeteren [...] Een simulatie draait om het oplossen van problemen en het benutten van kansen. Een moeilijke operatie moet foutloos worden uitgevoerd, een vliegtuig veilig aan de grond gezet, een hoeveelheid vracht snel van A naar B vervoerd, een vervelende boodschap zo effectief mogelijke overgebracht. Het zijn allemaal voorbeelden van taken die op een gegeven moment door een professional moeten worden uitgevoerd. Voor ons is het interessant om te zien wanneer en waarom een bepaalde taak nog niet kan uitvoeren. Wanneer verandert voor iemand een taak in een probleem? Dat gebeurt op het moment dat er bepaalde tegenwerkende factoren zijn die het uitvoeren van de taak (‘de doelstelling’) belemmeren. Vanaf dat moment gaan we het hebben over een probleem, oftewel een conflict. [...] De kracht van simulatiegericht leren is mede afhankelijk is van de mate van autonomie die de speler heeft. De moeilijkheidsgraad van de simulatie wordt grotendeels bepaald door de invloed die de speler kan uitoefenen op de status quo: kan hij álles beïnvloeden dan verliest de simulatie aan spanning, maar heeft hij niet of nauwelijks invloed op de gebeurtenissen dan wordt hij slachtoffer van de omstandigheden, een speelbal van het lot. [...] Bij het bepalen van de inhoud van de simulatie moeten er drie verschillende termen uit elkaar worden gehouden: ‘alledaags’,‘logisch’ en ‘realistisch.’ [...] Simulatie-gebaseerd leren maakt steeds vaker gebruik van ingenieus geconstrueerde scenario's. Verhalen creëren immersie en betrokkenheid. Ze prikkelen onze nieuwsgierigheid en maken ons nieuwsgierig naar de afloop. Ze confronteren ons met afwijkende opinies, met nieuwe werelden, met het onbekende. [...] Als games (en andere vormen van simulatie-gebaseerd leren) ons iets kunnen leren over onszelf en de ander, als ze ons laten inzien wat de effecten zijn van ons gedrag en ons in staat stellen om betere keuzes te maken zijn simulaties zoals serious games dan inderdaad

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek