Cover voorkant
En Door! - Oorlog en tegenslag in je leven
En Door! - Oorlog en tegenslag in je leven

En Door! - Oorlog en tegenslag in je leven

Tonny Koolmees

Category: Novels

€ 21,99

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In deze roman wordt, tegen de achtergrond van de jaren 1938 tot en met 1942, beschreven hoe een jonge vrouw, Wil, dealt met de tegenslagen in haar leven. Zij groeit op in een arbeidersgezin waarvan vooral de moeder vindt dat haar kinderen het verder moeten schoppen dan hun ouders. Ieder op een eigen wijze, gaan Wil en haar vriendin Hanna, het gevecht aan om enerzijds hoger op de maatschappelijke ladder te komen en anderzijds om het pad van de liefde te verkennen met het voornemen niet de geldende normen van fatsoen te overschrijden. Door de verschrikkingen van de oorlog worden hun levens gescheiden, totdat ze elkaar in 1942 weerzien, ieder met een ander toekomstperspectief.

From the book

Haar van nature kleine borsten waren gegroeid en hupsten pijnlijk als ze gewoontegetrouw de laatste twee treden van de trap naar beneden sprong. Alle verschijnselen van een zwangerschap leken daar te zijn, dus de gedachte om Appie en haar moeder daarover te informeren, leek gaandeweg werkelijkheid te worden. Oh, ze was dol op Appie, maar hoe hij op deze boodschap zou reageren was haar eigenlijk vooralsnog onduidelijk. Hij was immers nog student, lang niet toe aan een gezin. Ze besloot het ammoniak-experiment uit te voeren om mogelijk een einde aan de zwangerschap te maken. Zodoende zat ze in haar kamer met haar blote billen op een emmer half gevuld met ammoniak. De scherpe geur die naar boven steeg tussen haar benen benam haar de adem. Een half uurtje zal toch wel voldoende zijn, dacht ze optimistisch toen het voelde alsof haar onderstel in brand stond. Lang hield ze het niet uit, de schrale, schroeiende pijn aan haar vagina werd te erg. Te bang om onherstelbare schade te veroorzaken aan haar lichaam, stond ze van de emmer op. Dit was geen doen, concludeerde ze terwijl de tranen in haar ogen sprongen van pijn. Ter verzachting bette ze met een natte doek haar rode, schrale vagina. Overmorgen was het vrijdag, als ze dan nog niet ongesteld was geworden zat er niets anders op dan haar moeder te informeren.

About the author

Wat heeft Tonny Koolmees (1956) altijd de pest aan leraren gehad als zij een leerling voor de klas de pan inhakten, zodat hun zelfvertrouwen kelderde. Zelf heeft ze dit nogal eens meegemaakt tijdens haar middelbare schooltijd die zich vaak genoeg kenmerkte door tegenslag. Met veerkracht en optimisme ging ze dan weer door. Niet verwonderlijk misschien dat zij als beginnend docent op de toenmalige huishoudschool in Rotterdam 'haar meiden' probeerde te helpen in plaats van tegen te werken. Jaren later zocht zij de grenzen van haar kunnen weer op door naast de zorg voor een gezin met jonge kinderen en een baan als docent in het speciaal onderwijs, te combineren met een studie psychologie. Ook deze periode ging niet van het leien dakje, maar met bovengenoemde kwaliteiten en haar Rotterdamse ‘niet lullen maar poetsen’ mentaliteit kwam ze er weer. Later heeft zij de kennis van de psychologie gebundeld met haar ervaring in het onderwijs om leerlingen die spaak liepen te helpen. Natuurlijk is naast veerkracht, optimisme en aanpakken wat geluk nodig om de meeste tegenslag in het leven aan te kunnen. Dat geluk zit hem voor Tonny in een fijn gezin, een goede gezondheid en wonen in een vrij land.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

En Door! - Oorlog en tegenslag in je leven

Author:

Tonny Koolmees

Category:

Novels

Number of pages:

250

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

03-06-2022

ISBN:

978-94-645-0595-5 / 9789464505955

Price:

€ 21,99

Language

Dutch