Cover voorkant
Voor Vorst en Vaderland
Voor Vorst en Vaderland

Voor Vorst en Vaderland

Allard van Wely

Category:
  • (2)

€ 19,50

Paid shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Order at the author

Summary

‘Voor Vorst en Vaderland’ gaat over een gewone jongen uit Winschoten die militair wil worden. Geert Bakker loopt daarvoor zelfs weg van huis en stapt op 15-jarige leeftijd op de boot naar Ned.-Indië. Daar maakt hij zijn droom waar. Hij wordt officier en doorloopt alle rangen en eindigt als generaal-majoor. Hij maakt alle militaire expedities mee uit de eerste helft van de 19e eeuw. Bakker eindigt zelfs als waarnemend commandant van heel het Oost-Indische leger. Op 52-jarige leeftijd gaat hij met pensioen. Hij repatrieert en komt met zijn gezin terecht in Den Haag. Dan is het lange tijd stil rondom de generaal. Gaandeweg wordt duidelijk wat er speelt. Zij leven maakt een totaal andere wending. Alle roem en glorie komt daardoor in een ander perspectief te staan.
Dit is het verhaal over iemand met een prachtige carrière en een tragisch einde.

From the book

Op 26 mei 1869 meldt een wat onzekere en in zichzelf gekeerde man zich bij de poort van Meerenberg te Bloemendaal. Als voor hem wordt opengedaan, sloft hij enigszins krom gebogen en in zichzelf pratend naar binnen. Hij heeft last van zijn been, veroorzaakt door een kogel in zijn knie, al weer lang geleden. Maar dat is niet het enige. Het gaat niet goed met hem en dat weet hij. Daarom is hij hier ook. Hij heeft zich hier tenslotte zelf aangemeld. De man heeft niet alleen fysieke klachten, maar ook klachten van psychische aard... Wie is deze man? Wat is er gebeurd? Wat was Meerenberg in Bloemendaal? Dit verhaal gaat over Geert Bakker, op dat moment gepensioneerd generaal-majoor van het Oost-Indische leger. Zijn levensverhaal wordt in dit boek beschreven. Het is het verhaal van een jongen uit Winschoten, die op jonge leeftijd een groot avontuur aangaat. Hij bezoekt verre oorden, komt op exotische plekken en hij zal tot grote hoogte stijgen. Op jonge leeftijd weet hij wat hij wil worden: soldaat en officier. Daarom stapt hij als jongen op de boot naar Nederlands-Indië om daar zijn droom waar te kunnen maken. Hij is dan vijftien jaar. Hij heeft al op het slagveld gestaan, om keizer Napoleon te kunnen verslaan. In Nederlands-Indië begint hij als cadet-korporaal en krijgt een korte opleiding tot officier. Hij doorloopt daarna alle rangen en eindigt als generaal-majoor. Hij is zelfs tijdelijk waarnemend commandant van alle troepen in Nederlands-Indië. Voorwaar een hele prestatie. Op de meest eervolle wijze gaat hij met pensioen, nadat hij bijna veertig jaar dienst heeft gedaan bij het Indische leger. Krijgsroem, eer en aanzien, het valt hem allemaal ten deel. Maar wat is het allemaal waard, als in de herfst van je leven de somberheid komt? Als twijfel, angst en verdriet de overhand nemen. Als bij het vallen van de avond de demonen verschijnen in je hoofd. Het einde van deze man is droevig en juist voor dat einde is hij naar Bloemendaal gekomen.

About the author

Allard van Wely (1965) werkte na zijn studie Geschiedenis een aantal jaren bij uitgeverij Kluwer. Hij publiceerde een genealogie over zijn eigen familie en deed als vrijwilliger mee aan genealogisch onderzoek voor mensen met erfelijke ziekten. Ook werkte hij als vrijwilliger voor het Centraal Bureau voor Genealogie en het Expatriate Archive Centre. Hij schreef een artikel over zijn grootvader, ‘Burgemeester J. Schuurbeque Boeye, bestuurder in crisistijd’ in de Kroniek van het Land van de Zeemeermin van (Schouwen- Duiveland) en een artikel ‘Heraldiek in een herengezelschap’ in Blazoen, Kwartaalblad voor heraldiek en zegelkunde. Militaire geschiedenis en Nederlands-Indië hebben altijd bij hem in de belangstelling gestaan. Hieruit volgde, na gedegen onderzoek, zijn eerste boek Voor Vorst en Vaderland.

Reviews

2022-04-07 09:05:07 | By: Michael | Rating:
Het is een zeer grondig en gedegen historisch onderzoek naar het leven van een hoge militair in Indië rond 1850.
Èn… het leest als een spannend jongensboek.
Wat wil je nog meer. Grote aanrader dus!

2022-04-05 14:50:20 | By: Vilan van de Loo | Rating:
Een boeiend venster op de koloniale geschiedenis.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Voor Vorst en Vaderland

Author:

Allard van Wely

Category:

Number of pages:

174

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

05-04-2022

ISBN:

978-94-645-0896-3 / 9789464508963

Price:

€ 19,50

Language

Dutch

Rating:

  • (2)