Cover voorkant
Als alcohol een mens was - De volksheld en zijn brandend geheim
Als alcohol een mens was - De volksheld en zijn brandend geheim

Als alcohol een mens was - De volksheld en zijn brandend geheim

Peter van Limpt

Category: Society
  • (6)

€ 22,99

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Als een orkaan komt Ethan in het leven van twee onzekere vrienden. Dankzij hem beleven ze legendarische avonturen. Hij leert hen feesten en genieten, problemen oplossen en verleiden. In zijn kielzog veranderen ze in populaire levensgenieters. Blijven ze hem echter trouw als er ook mindere kanten van Ethan aan de oppervlakte komen?
‘Als alcohol een mens was’ is een must-read voor elke jongere, ouder, leerkracht, hulpverlener, beleidsmaker en iedereen die worstelt met alcohol. Het sleept je mee doorheen alle geneugten en valkuilen van alcoholgebruik. Het symbolisch verhaal is geïllustreerd met feiten en cijfers uit de echte wereld. Voel en denk mee in deze zoektocht naar vriendschap en geluk. Benieuwd wat voor jou de doorslag geeft.

From the book

“Hebben we iets geraakt?” zei ze voorzichtig, alsof ze bang was van de vraag.
“Nee, het zal wel een tak zijn geweest”, suste Ethan. “Rij maar verder.”
“Ik ga toch even kijken”, zei Gwen nerveus. Ze zette de wagen aan de kant, stapte uit en wandelde terug in het donker. Wij voelden ons verplicht om haar te volgen. De straatverlichting was gedoofd, waardoor alleen wat schamel maanlicht de omgeving verlichtte. We hadden geen idee hoe ver we nog hadden gereden vanaf het moment dat we het geluid hadden gehoord.
Na een honderdtal meter zei Ethan: “Zie je wel, het zal wel een tak zijn geweest. Hier is niks te zien.” Gwen liep enkele meters voorop en ging ondanks Ethans opmerking vastberaden verder.
“Gwen, kom op”, zei Ethan wrevelig.
“Daar!” riep Gwen. Ze versnelde haar pas tot ze plots verschrikt bleef stilstaan. “O, nee, het is niet waar!”
Daniël en ik haalden haar in en zagen het toen ook. Er lag een fiets vlak naast de weg. We gingen dichterbij en zagen een roerloos meisje dat plat op haar buik in de berm lag. Haar hoofd was opzij gedraaid en haar lange blonde haren lagen uitgewaaierd over het klamme gras. Het zag er niet goed uit.
“Leeft ze nog?” vroeg Daniël met een beklemmende kronkel in zijn stem.
Ik voelde voorzichtig aan haar voorhoofd zonder te weten waarom. Ze lag met haar hoofd tegen een steen, maar er was geen bloed te bespeuren.
“Luister of ze nog ademt”, commandeerde Daniël, die op een afstandje bleef staan.
“Ik hoor niks.”
“En de hartslag in de nek?”
“Hoe doe je dat? Ik ben geen fucking dokter!” riep ik in toenemende paniek.
“Laat mij maar.” Gwen kwam naderbij en ging in haar hals op zoek naar een hartslag. “Niks”, zei ze. “We moeten haar omdraaien en hartmassage geven.”
“Stop!” riep Ethan dwingend. “Dat heeft geen zin. We moeten hier weg.”

About the author

Peter van Limpt (1970) is doctor in de wetenschappen en leerkracht chemie in het secundair (voortgezet) onderwijs. Als vertrouwensleerkracht tracht hij een spreekbuis te zijn voor kwetsbare jongeren.

Reviews

2023-01-24 17:18:17 | By: Henny Arends-Servais | Rating:
Briljant en verpletterend!!

Wat een geweldig goed boek! In een adem uitgelezen!

Verpletterend door de omschreven gebeurtenissen die je eigenlijk liever niet wil lezen omdat het te erg voor woorden is. Maar ook herkenning. Zelf opgegroeid in een omgeving waar sprake was van alcoholmisbruik raakt het me enorm. Maar ook later tot op de de dag van vandaag zie en ervaar ik binnen mijn eigen kring de verwoestende werking van alcohol.
Mede daardoor heb ik me de laatste jaren heel erg verdiept in deze problematiek. Ik heb er ontzettend veel over gelezen, maar dit boek steekt er gezien zijn opzet werkelijk bovenuit.

Vandaar dat ik het briljant noem. De gekozen vorm van alcohol als mens in de vorm van de persoon Ethan is briljant en spreekt tot de verbeelding. Zo zeer zelfs dat het geen moeite kost om al lezende de conversatie die Ethan voert te herkennen in gesprekken die je hoort bij mensen na het nuttigen van (te veel) alcohol.

Briljant ook omdat er een goed gekozen balans is in verhaallijn en feitelijkheden. Na elke gebeurtenis komt er een heel klein stukje met cijfers en feiten, net genoeg om enig inzicht te krijgen in ernst en omvang van gebruik en mogelijke gevolgen. Wanneer dit in een epiloog was samengevat dan raak je de lezer waarschijnlijk kwijt, nu niet. In deze vormgeving is het zelfs prettig om de feiten meteen aansluitend op de gebeurtenissen te lezen.

Wat ik ook heel erg mooi en respectvol vind is de reflectie in de epiloog.
Niks geen oordeel of véroordeling. Geen belerende vinger.
Verre van dat, alle aspecten van alcohol gebruik/ misbruik worden op respectvolle wijze benoemd, beschouwend en in het juiste perspectief geplaatst.

Misschien vreemd in de context, maar een prachtig boek!
Een absolute aanrader voor (groot) ouders, jongeren, hulpverlening, onderwijs en iedereen die worstelt met alcohol.

Een boek dat eigenlijk verplicht op de boekenlijst van middelbaar onderwijs moet prijken.

Hopelijk komt er ook een Engelse vertaling.

2022-10-25 18:10:21 | By: Sven | Rating:
Ik werk met mensen die oa verslavingsproblemen hebben. Het verhaal is geschreven zoals ik het dagelijks hoor. Ik raad het elke hulpverlener aan alsook iedereen die (wel eens te veel) drinkt. Door alcohol als beste vriend te beschrijven wordt het makkelijker hem te identificeren. Ik heb het boek in één keer uitgelezen, het leest vlot en pakt je vast terwijl het je dwingt om na te denken.
De wetenschappelijke weetjes op het einde van elk hoofdstuk. vind ik een mooie en verrijkende aanvulling. Beknopt en objectief, je kan er niet aan ontsnappen. Vervang alcohol door andere roesmiddelen en nog meer mensen zullen zich herkennen in het verhaal.
Ik heb alvast op onze afdeling een exemplaar beschikbaar voor wie interesse heeft.
Ook voor mensen die niet zelf drinken, maar in de omgeving geconfronteerd worden, kan het boek helpen om het probleem beter te begrijpen.

2022-09-23 19:54:10 | By: Veerle | Rating:
Het is een fantastisch boek! Vlotte, open schrijfstijl. je bent steeds nieuwsgierig naar wat volgt.
Het verhaal sleurt je mee en soms voel je letterlijk de pijn/onmacht van de jongeren in hun confrontatie met "de wereld". De schrijver gaat geen confrontaties uit de weg en durft benoemen wat gebruik/misbruik van alcohol kan teweeg brengen.
Het boek is een "compagnon de route" voor jongeren maar zeker ook voor volwassenen.
Als kind/jongere ben ik opgegroeid in een gezin waar alcohol altijd aanwezig was, nu als 51 jarige heeft dit boek veel puzzels opgelost.
Kortom: Lezen is de boodschap!

2022-09-22 17:13:05 | By: Anneleen | Rating:
Het boek leest als een roman, met een echt Verhaal leest het als een trein. Het is echter geen vrolijk ritje. Wel heel herkenbaar en confronterend, ook voor iemand als ik die geen probleem heeft met alcohol, maar door dit boek wel degelijk stilstaat bij haar eigen alcoholverbruik en dat in de Kringen rondom mij. Dit boek zou terecht moeten komen bij vele leidingen van jeugdbewegingen en vele anderen die met mensen en jongeren bezig zijn in onze maatschappij.

2022-08-25 10:56:46 | By: Selma | Rating:
Het boek is een aanrader. Het verhaal dat verteld wordt in combinatie met feitelijke gegevens, zorgde voor veel reflectie. Het boek leest vlot, is realistisch en nodigt uit om in dialoog te gaan met anderen over alcohol. Een eye-opener!

2022-08-19 18:43:50 | By: Hilde | Rating:
Krijg ik een app van mijn jongste dochter : 'meneer van Limpt heeft een boek geschreven ' met de cover erbij. Mijn hart stond even stil. "Als alcohol een mens was"... Wat moet ik hiermee als alcoholverslaafde? Weliswaar 250 dagen nuchter maar toch... De schrijver, Peter van Limpt, heeft bij mij en mijn dochters een bijzonder plekje veroverd, als mens, als leerkracht,... Nu dus dit boek. Voor mij als verslaafde zeer herkenbaar, alles wat ik niet wou inzien staat erin. Zelf ben ik gaan zwemmen in dat gevaarlijk bad. Nu sta ik er naast en hoop van harte dat anderen er niet meer inspringen. Zelfs niet pootje baden. Dit boek gaat reizen, het opent deuren om de problematiek rond alcohol bespreekbaar te maken. Dat hoop ik met hart en ziel (mijn verslaafde brein wil Ethan uitnodigen nu, maar ik ga even wandelen in onze mooie natuur)Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Als alcohol een mens was - De volksheld en zijn brandend geheim

Author:

Peter van Limpt

Category:

Society

Number of pages:

270

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

05-08-2022

ISBN:

978-94-645-0788-1 / 9789464507881

Price:

€ 22,99

Language

Dutch

Rating:

  • (6)