Het 'Rijke' leven van en uit de tijd van Pieter Pieterszoon Heyn

Guus Calis

Category: (Local) History

€ 23,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Piet Heyn, Piet Heyn, Zijn naam is klein. Zijn daden benne groot. Die heeft gewonnen de Zilvervloot. Iedereen kent dit lied over Piet Heyn, geschreven door J.P. Heije. Maar is het wel waar wat er wordt gezongen? Heeft Piet Heyn de vloot wel overwonnen? Of heeft een ander dat voor hem gedaan? Of heeft hij de Zilvervloot soms zo maar gekregen? Was de waarde wel zoals opgegeven of is er soms veel geld in andermans zakken terechtgekomen? Wat aanvankelijk iedereen zo maar aanneemt, zou best nog wel eens anders kunnen zijn!

From the book

Over de jeugd van Piet Heyn is zo goed als niets bekend. Volgens sommige stond hij nogal bekend om zijn kattenkwaad en vechtpartijen tegen de Rotterdammers. In ieder geval stond de jeugd van Delfshaven hier om bekend. Piet Heyn zal zeer zeker wel aan dit kattenkwaad hebben meegedaan. Het was zelfs zo erg dat de burgemeester van Delfshaven hiervoor een “Publicatie” deed uitvaardigen, die vechtpartijen, schermutselingen, e.d. tegen de Rotterdammers verbood. Mocht men de jonge dader zelf niet kunnen straffen zouden de ouders daarvoor worden gevonnist. Zeer waarschijnlijk is dat hij in Delfshaven de school aan het Groenendaal bezocht waar hij uiteraard leerde rekenen, lezen en schrijven. Er gaat ook een verhaal dat Piet Heyn op school ook niet zo gemakkelijk was. Het was zelfs zo erg dat hij ervan was weg gestuurd. Als waarschuwing voor de anderen maakte het schoolhoofd, Jacob Zegers, toen het navolgende vers over Piet Heyn: “Een schip op strand is een baacken in zee, O jeught van Delfshaven, doe hier uw voordeel mee. Want wie hem ghedraeght als Pieter Pieterszoon Heyn, Dien slaen we als pottescherven kort ende kleyn” .

About the author

Guus Calis (Bussum, 1947) was zelfstandig ondernemer, heeft in 1999 zijn zaak verkocht en is toen rechten gaan studeren aan de Open Universiteit te Amsterdam. Hij woont nu in Dronten en is 55 jaar getrouwd met Corry, zijn steun en toeverlaat. Zij hebben 3 dochters, 6 kleinkinderen en 1 achterkleinkind. Guus is vaak te vinden in bibliotheken en archieven. Guus studeert momenteel cultuurwetenschappen en met name de Nederlandse zeehelden hebben zijn speciale interesse.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Het 'Rijke' leven van en uit de tijd van Pieter Pieterszoon Heyn

Author:

Guus Calis

Category:

(Local) History

Number of pages:

288

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

05-08-2022

ISBN:

978-94-645-0793-5 / 9789464507935

Price:

€ 23,99

Language

Dutch