Dagboek van een bakra

Maarten van Brunschot

Category: Miscellaneous

€ 18,95
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Op 9 januari 2005 vertrek ik samen met vier andere studenten naar Suriname om in Paramaribo vier maanden in het basisonderwijs te werken. Dit is tevens mijn LIO-eindstage voor de pabo. Vanaf de eerste stagedag is het al duidelijk: lesgeven in Suriname is niet te vergelijken met lesgeven in Nederland. In korte tijd word ik geconfronteerd met zeer moeilijke situaties in de klas, maar ook met fantastische ervaringen die ik nooit zal vergeten. Elke dag brengt hier verrassingen met zich mee. Verrassingen die het niet altijd gemakkelijker maken, maar die zeker bijdragen aan een hele bijzondere, onvergetelijke leertijd in Suriname!

From the book

De weken vliegen voorbij en telkens als de laatste bel gaat heb ik een dubbel gevoel. Ik ben doodop en ergens blij dat de kinderen weer allemaal naar huis gaan, maar ook voel ik me een beetje machteloos. De kinderen gaan weer terug naar een plek waar over het algemeen weinig aandacht voor ze is en waar ze zichzelf moeten zien te vermaken. Er is geen tijd om kind te zijn, want de was en de vaat staan alweer op ze te wachten. Het kleinere broertje of zusje moet verzorgd worden en ook de repetitie van de volgende dag staat nog in de agenda. Kinderen zijn constant bezig aan hun toekomst te werken, maar moeten dat wel vaak zelf doen. Toch zijn de kinderen over het algemeen tevreden over de gang van zaken. Ze weten ook niet beter natuurlijk. Het verzorgen van hun broertje of zusje vinden ze leuk, het nadreunen van de juf een leerzaam middel zodat je blijft opletten en het op geslacht ordenen van de rijen voor de deur een makkelijke manier om geen al te lange rij te krijgen. Waar maak ik me dan druk om? Dat kinderen zonder beleving op school zitten! De verschillen zijn zo groot. Sommige kinderen lopen trots te vertellen hoeveel tienen ze weer gehaald hebben, zodat ze het thuisfront tevreden kunnen houden en de andere helft hangt op zijn versleten stoel, te wachten tot zijn leerplicht erop zit. Voor veel kinderen is er niemand door wie ze geïnspireerd worden, niemand die ze na schooltijd vraagt hoe hun dag was. Ze moeten overleven in een maatschappij waarbij het "survival of the fittest" nog aan de orde van de dag is.

About the author

"Ik ben opgegroeid in de Zaanstreek. Na de havo besluit ik een jaar te gaan werken, omdat ik nog niet weet wat ik wil gaan studeren. Al snel kom ik erachter dat ik het omgaan met kinderen wel èrg leuk vind. De pabo lijkt een logische keuze, al voelt het als een gok. Maar na mijn eerste stagedag weet ik het zeker. Ik wil in het onderwijs gaan werken. Dàt geeft me voldoening."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Dagboek van een bakra

Author:

Maarten van Brunschot

Category:

Miscellaneous

Number of pages:

256

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

10-11-2007

ISBN:

978-90-883-4184-7 / 9789088341847

Price:

€ 18,95

Language

Dutch