Schijnwerelden

Willem Muijs

Category: Novels

€ 17,45
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Na jarenlang geen contact te hebben gehad met zijn dochter, staat Hendrik plots voor haar deur in Amerika. Hij is zichtbaar aangeslagen door de dood van zijn beste vriend. Haar wordt allengs duidelijk dat vader, in plaats van zich over te geven aan zijn verdriet, de nalatenschap van zijn vriend met geweld vernietigde en daarbij niemand spaarde. Maar is dit werkelijk waar? Heeft hij daadwerkelijk zo huisgehouden, of is hij zo verknipt dat hij zijn wandaden gebruikt om naar de aandacht van zijn omgeving te dingen - en met name die van zijn dochter?

From the book

"Meneer vindt de weg zelf wel, denk ik, hè?" Het kreng achter de receptie van het Valkhofmuseum maakte een overdreven zwaaibeweging richting de ontvangsthal, naar de zaal bovenaan de brede opgang waar de vaste collectie lonkte. Ze knipoogde naar haar al even onuitstaanbare collega. "Volgens ons zelfs met uw ogen dicht..." Geïrriteerd door het geteem van de vrouw duwde Hendrik ongeduldig het automatische tolpoortje open, dat natuurlijk weer blokkeerde. Was hem al vaker overkomen. Hij kende dat risico, maar wist zich desondanks niet in te houden. Hij moest en zou naar zijn Weissenbruch. Nerveus streek hij zijn spuuglok over zijn kalende schedel. "Ja hoor! Daar gaan we weer..." Zuchtend schudde de receptioniste met haar hoofd, het opgestoken kapsel wiegde koket mee, haar ogen stonden vol verwijt toen ze met tegenzin van haar draaistoel opstond, zich over het glimmende buizenstelsel boog en het systeem opnieuw activeerde. Hendrik meed oogcontact, knikte schuldbewust en wrong zich door de opening om er de pas in te zetten, de hal door en de trappen op naar de zaal met zijn bestemming. Voorbij de muren met de opzichtige vlekken van zogenaamd moderne kunstwerken, en langs de helder verlichte vitrines met Romeinse snuisterijen; hij had ze in al die jaren geen blik waardig gekeurd. Soms koesterde hij zelfs een vage wrok tegen die prullaria, die hoogstens een sta-in-de-weg waren richting zijn doel. Zo iets als die grijze duiven achter de balie die hem elke keer, elke week opnieuw aan zijn kop zeurden over de voordelen van een Museumjaarkaart of een abonnement, en irritant genoeg geen genoegen namen met zijn ontwijkend gemompel. Maak die mutsen maar eens duidelijk dat dit ritueel erbij hoorde; dat zonder die kraakheldere transactie - gewoon z’n portemonnee op de balie en boter bij de vis voor een toegangskaartje - zijn bezoek aan het museum niets voorstelde.

About the author

"Mijn boeken weerspiegelen en completeren mijn wereld en werk als beeldend kunstenaar. Mijn installaties, tekeningen, videobeelden, tentoonstellingen en kunstroutes krijgen samenhang en inhoud in verbindende verhalen als Schijnwerelden."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Schijnwerelden

Author:

Willem Muijs

Category:

Novels

Number of pages:

196

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

03-02-2012

ISBN:

978-94-617-6792-9 / 9789461767929

Price:

€ 17,45

Language

Dutch