Zorg jij of zorg ik?

Cora Postema

Categorie: Gezondheid

€ 16,95
Levertijd twee tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Op 10 februari 2009 neemt het leven van Cora en haar partner Wim een totale wending. Wim krijgt een herseninfarct. Drie maanden intensive care en vier maanden in een revalidatiecentrum volgen. Voor beiden een periode van hervinden en ‘vechten’ voor het behoud van eigen regie. Daarna komt Wim weer thuis wonen. In Zorg jij of zorg ik? beschrijft Cora hun ervaringen met de ‘zorg’ die moeite heeft met mensen die graag de eigen regie houden. Ze beschrijft haar worsteling met het vinden van haar nieuwe rol; die van mantelzorger en partner van een gehandicapte man, en de steun die ze daarbij aan elkaar hebben.

Uit het boek

Die ochtend belt een vriendin me met de vraag hoe het nu eigenlijk met mij gaat. Ja, meestal gaat het om Wim, maar nu iemand me op de man af vraagt hoe het mij gaat wordt het een beetje lastig. Ik schiet vol. Mijn wereld ziet er toch wel helemaal anders uit dan een maand geleden toen we nog mijn vijftigste verjaardag vierden. Ik leef nu van dag tot dag. Als ik terugkijk naar hoe het was, word ik alleen maar heel verdrietig. Als ik vooruit kijk naar de toekomst, is het één brok onzekerheid. Dus kijk ik niet terug en niet verder vooruit dan de volgende dag. Dat houdt het overzichtelijk en ik weet het toch ook allemaal niet wat er komen gaat. Elke dag is het weer spannend hoe ik Wim aantref. De ene dag is hij heel helder en dan denk je: "dit gaat goed!" En dan tref ik hem de volgende dag weer heel suf en denk ik: "komt dit ooit nog goed?" Zo voel ik me heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop. De sufheid blijkt echter niet zoveel te zeggen over hoe het echt met Wim gaat. De mate van sufheid hangt vooral af van het bijsturen van beademing, medicijnen en vermoeidheid. Maar wat nu waarvan afhangt, dat weet ik eigenlijk niet. Ik probeer de me-tertjes te doorgronden, maar ik kom er achter dat dat ook niet alles zegt. Het wisselende behandelbeleid van de artsen en verpleegkundigen maakt dat niet overzichtelijker. De één verklaart de dingen weer anders dan de ander en ook hun handelwijze varieert. Je kunt er eigenlijk weinig peil op trekken. Ik vaar op wat ik waarneem bij Wim, maar verwarrend is het soms wel.

Over de auteur

"Sinds 2007 woon ik samen met Wim. Ik werkte jarenlang als organisatieadviseur en coach. Na het herseninfarct van Wim werd ik ‘mantelzorger’ en vond daarmee een nieuwe bestemming in mijn leven. Ik zie het als een uitdaging om de balans te vinden tussen de zorg voor mijn partner en de zorg voor mijzelf. Daarvoor moet ik leren ‘ont-zorgen’ en baas te blijven over mijn eigen agenda. Het geeft af en toe wat strijd maar het maakt ons samen sterker."

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Zorg jij of zorg ik?

Auteur:

Cora Postema

Categorie:

Gezondheid

Aantal pagina's:

182

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 12,5 x 20 cm

Verschijningsdatum:

01-06-2012

ISBN:

978-94-6206-062-3 / 9789462060623

Vaste prijs:

€ 16,95