Cover voorkant
Cobus in zijn Fokus
Cobus in zijn Fokus

Cobus in zijn Fokus

Remco Verhoeven

Category: Biographies

€ 19,45

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In 2000 ben ik begonnen met het schrijven van Cobus in zijn Fokus. In deze verhalen, al snel omgedoopt tot Soapproza, beschrijf ik wat er allemaal komt kijken bij het zelfstandig wonen met een zware lichamelijke functiebeperking (ik heb een hoge dwarslaesie en ben hierdoor vanaf mijn schouders verlamd geraakt). Ik stuurde mijn verhalen, via e-mail, naar een vast groepje vrienden, die ik op deze manier deelgenoot maakte van mijn eerste stapjes op weg naar mijn zelfstandig woongenot. In dit boek zijn de leukste, mooiste en ontroerendste verhalen gebundeld. In deze verhalen probeer ik, vaak op humoristische wijze, te beschrijven hoe het is om met een hoge dwarslaesie te moeten leven, zowel binnen als buiten de muren van mijn woning.

From the book

Fokus, ideaal voor mensen met een lichamelijke handicap en aan de wachtlijsten te zien (alleen in Amstelveen al zestig man op de lijst voor veertien woningen) ook zeer gewild en populair bij de doelgroep zelf, is overkomen waaien uit Zweden nu al weer zo’n kleine twintig jaar geleden. Het doel van Fokus is je woont zelfstandig in een door de woningbouw gehuurde woning en krijgt zorg vanuit een aangrenzend cluster. Ik ben dus de baas over mijn eigen leven: ik bepaal of ik wel of geen zorg wil, hoe laat ik naar bed wil en hoe laat ik weer wil opstaan. De woningen liggen verspreid in een ‘gewone’ woonwijk (goed voor de integratie, een klap voor Mies en Ons Dorp in Arnhem). Ik moet zeggen: de woning mag er ook wezen; drie ruime kamers, een ruime berging en een lekkere tuin voor in de zomer (barbecue). Verder heb ik vanaf nu twintig man personeel in dienst, die vierentwintig uur per dag voor mij klaar staan. Het enige wat ik nu nog maar hoef te doen is in een bruin kastje praten, dat mij direct in verbinding stelt met de mensen van de ADL-unit, een soort Bibelebonzenzorgberg, waar vandaan al mijn lichamelijke en dagelijkse levensbehoefte wordt verzorgd. De ADL-(st)er stelt zich dan direct met mij in verbinding, vraagt wat er is en komt dan zo snel mogelijk, wachttijden minder dan een kwartier belooft de Fokus-brochure. In deze omgeving speelt zich de Soapproza af en zit ik (Cobus) vandaag maandag 1 februari 2000 onwezenlijk voor mij uit te staren naar mijn eigen meubels, eigen kamer, eigen huis, met het gevoel of ik in een huisje van ‘CenterParks’ terecht ben gekomen, alleen het subtropische zwemparadijs met knuffelmuur, en de keuze uit wel zes verschillende restaurants ontbreekt.

About the author

"Ik ben geboren op 5 februari 1966 in Amsterdam. Op 6-jarige leeftijd verhuisde ik, samen met mijn ouders en twee broers, naar Amstelveen, waar ik nogsteeds woonachtig ben. Ik heb op veertienjarige leeftijd, door een val uit een stapelbed, nu achtentwintig jaar geleden, een hoge dwarslaesie opgelopen en ben hierdoor vanaf mijn schouders verlamd geraakt."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Cobus in zijn Fokus

Author:

Remco Verhoeven

Category:

Biographies

Number of pages:

278

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

25-04-2008

ISBN:

978-90-883-4332-2 / 9789088343322

Price:

€ 19,45

Language

Dutch