Het jawoord

Anja Meulenbelt

Category: Biographies

€ 18,45
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

"Wie had gedacht dat iemand nog eens de brutaliteit zou hebben om mij ten huwelijk te vragen? En wie had gedacht dat ik ja zou zeggen?" Het verhaal van een grote liefde tussen een Nederlandse vrouw en een Palestijnse man. En over liefdesverdriet, toen de relatie na twaalf jaar op de klippen liep. "Gaza bracht ons bij elkaar, Gaza deed ons de das om."

From the book

Een beetje verlegen vertelde ik het mijn nabijen. Ja, de man waar ik al bijna tien jaar mee was - clandes-tien, dat wel - daar zou ik nu mee trouwen. Een Arabier, een moslim, een Palestijn uit Gaza. "Zou je dat nou wel doen", zei een van die mensen die me dierbaar zijn bezorgd. "Je weet toch, cultuurverschillen en zo?" Jawel, ik ken het stereotype van de charmante mediterrane sprookjesprins die na het huwelijk verandert in een tirannieke pasja. Ik ken het spreekwoord ‘twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen’. En ik ken de statistieken. Inderdaad, huwelijken tussen mensen uit verschillende culturen lopen een grotere kans om op de klippen te lopen dan wanneer je je partner kiest uit je eigen vertrouwde milieu, hoewel ook dat geen garantie is. Maar ik was niet van plan me door statistiek of stereotype van de wijs te laten brengen. Kom op zeg, we kenden elkaar nu al zoveel jaren, we werkten samen, dit was geen romantische bevlieging; en ik was een vrouw van middelbare leeftijd, met ervaring, kun je wel zeggen. Cultuurverschillen? "Wacht even," zei ik, "ik heb met iedere man al een dijk van een cultuurverschil. Schreef ik niet ooit: ‘Ik ben een vrouw, hij is een man, voor een aardige relatie is dat al een flinke handicap’. Dat hij een Palestijn is, kan er dus ook nog wel bij."

About the author

"Ik werd nog net in de oorlog geboren, in 1945 in Utrecht. Jarenlang was ik actief in de vrouwenbeweging. Ik schreef onder andere De schaamte voorbij, dat in 11 talen vertaald werd. Ik gaf les en werkte in de Balkan en Zuid-Afrika. Ik zat acht jaar in de Eerste Kamer voor de SP. Bijna twintig jaar geleden ging ik voor het eerst naar Gaza, en besloot daar te gaan werken. Met anderen richtte ik Stichting Kifaia op, ter ondersteuning van de Palestijnse gehandicapten."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Het jawoord

Author:

Anja Meulenbelt

Category:

Biographies

Number of pages:

226

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

16-11-2012

ISBN:

978-94-620-6469-0 / 9789462064690

Price:

€ 18,45

Language

Dutch