Onder het teken van de Morgenster

Thijs van der Zanden

Category: Biographies
  • (5)

€ 22,00
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Thijs van der Zanden wordt als dienstplichtig militair in 1960 voor een jaar uitgezonden naar het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea. Hij dient voornamelijk op Biak en Woendi als infanterist. Van der Zanden schrijft over de Papoea’s en hun achtergrond, het Beveiligingspeloton en de Koninklijke Luchtmacht. Daarnaast zijn er persoonlijke verhalen opgenomen van diverse sobats van commando’s, infanteristen en leden van de Koninklijke Luchtmacht. Opvallend is de terughoudende manier waarop hij alles onder woorden heeft gebracht. Daardoor maakt het een realistische indruk. Al met al is het boek een mooi manifest van een tijd die al ver achter ons ligt.

From the book

De eerste patrouille die ik meemaakte was al in de eerste week dat ik op Biak was. Het betrof een ridge-cross, wat inhield dat we vanaf de Marine kazerne Biak richting Parai en Bosnik liepen. Dat ging in speedmarstempo. Na een kilometer of tien kon je tussen Parai en Bosnik ergens linksaf, waarna je bij een soort reet in de ridge kwam die enigszins te beklimmen was. Daarna moest je over een Papoea-pad door de begroeiing ploeteren. Je kwam dan door een kampong, en via de weg naar Landbouw gingen we weer terug naar de Kota Biak en de marine kazerne. Nog voor we bij Parai waren ging bij mij het licht echter uit. Alles werd donker voor mijn ogen. Op advies van de sobats heb ik toen enkele zouttabletten ingenomen en een korte pauze ingelast. Zij hadden me nog wel even uitgelegd hoe ik op de goede plek bij de ridge kon komen, waarop ze doorliepen. Na enige tijd heb ik maar weer de kuierlatten genomen. Bij de ridge aangekomen, vond ik inderdaad de rest van mijn tirailleurgroep. Ik heb die dag wel een harde les gehad, want toen ze me aan zagen komen begonnen ze onmiddellijk de ridge, die hier ongeveer zeventig meter hoog was, te beklimmen.

About the author

"Ik ben in 1941 geboren te Hooge en Lage Mierde. Als dienstplichtige ben ik uitgezonden naar Nederlands Nieuw-Guinea. Na als sigarenmaker en als monteur bij Philips gewerkt te hebben ben ik in 1968 beroepsmilitair geworden. Ik ben als hulp ‘Radio Radar monteur’ begonnen, waarna ik in 1973 omgeschoold ben naar Specialist Elektronica. In 1991 ben ik ingezet bij Desert Storm, de eerste Golfoorlog. In maart 1996 heb ik de dienst verlaten als Sergeant Majoor."

Reviews

2012-12-23 19:59:45 | By: Piet van Londen | Rating:
Met veel plezier heb ik het boek gelezen. Tijdens het lezen beleefde ik mijn geweldige diensttijd telkens weer opnieuw. Jammer dat ik op de laatst pagina was, graag had ik nog meer willen lezen.

2012-12-17 12:15:14 | By: Dick Doolaard | Rating:
Ik heb het boek met belangstelling gelezen. Met name de historie tussen de jaren 1944 en 1959 rond Woendi gaf veel informatie die mij onbekend was. Ook de beleving door mede militairen van gebeurtenissen tijdens mijn diensttijd ter plekke in de jaren 1960 en 1961 roepen nog steeds nieuwe herinneringen op. Al met al een leuk boek om in je bezit te hebben.

2012-12-12 12:47:23 | By: H.van Wessel | Rating:
Thijs heeft weer een tijdperk in ons leven doen herleven.Veel ervan heb je vergeten. maar wordt nu weer opgehaald. Heb het boek in één ruk uitgelezen.

2012-12-09 11:28:20 | By: C.de Graaf | Rating:
Morgenster een goed geschreven boek. Boeiend om te lezen

2012-12-08 15:49:11 | By: G.E.von Gabain | Rating:
Als geinterresseerde in geschiedenis en als militair met verschillende uitzendingen vind ik het een boeiend boek over een van de "vergeten" uitzendingen. Verteld met veel details en achtergrond informatie worden de verhalen opgehaald van de dienstplichtige militairen die dienden in een ver land in de tijd voordat de televisie en het internet gewoon goed waren. Zeker de moeite waard!!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Onder het teken van de Morgenster

Author:

Thijs van der Zanden

Category:

Biographies

Number of pages:

284

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

30-11-2012

ISBN:

978-94-620-6516-1 / 9789462065161

Price:

€ 22,00

Language

Dutch

Rating:

  • (5)