België dichtbij, maar toch ver weg

Grietje Klaassens

Category: Health

€ 17,45
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Van jongs af aan is Joke vastbesloten verloskundige te worden. Ze moet wat struikelblokken overwinnen voor zij aan de opleiding kan beginnen in het Belgische Turnhout. Ze is meteen razend enthousiast. Dan slaat het noodlot toe en krijgt zij in de vroege ochtend van 3 maart 2004 een zeer ernstig auto-ongeluk. Wonderbaarlijk genoeg overleeft ze het, en kan ze aan haar herstel gaan werken. Een zware periode breekt aan, waarin gelukkig ook kan worden gelachen. In dit boek beschrijft haar moeder Joke’s wilskracht, haar positieve inslag en haar doorzettingsvermogen.

From the book

Vandaag gaat Joke naar het revalidatiecentrum. Ze heeft er zin in. Om tien uur halen we haar op uit het ziekenhuis. Gisteravond hebben we alle spullen al mee genomen,we hadden twee grote tassen vol. We zijn benieuwd hoe ze de autorit zal ervaren, want het is voor het eerst na het ongeluk dat ze weer in de auto zit. Ze gaat in de rolstoel naar beneden, tot de lift, maar daar moet hij blijven staan. Ze wil lopend naar de auto. Dit was tevens de laatste keer dat ze in een rolstoel zat. Wanneer we rijden is ze niet angstig, maar wordt ze draaierig van al die auto’s, fietsers en voetgangers. Het krioelt allemaal door elkaar. Haar hersenen hebben moeite om al die beelden te interpreteren. We rijden dan ook maar via achteraf weggetjes naar het revalidatiecentrum. Daar aangekomen volgt er eerst een intake gesprek. Daarna volgt een onderzoek door de afdelingsarts. Hier komen we er voor het eerst achter dat ze een deel van het gezichtsveld van haar rechteroog mist. Verder gaat het allemaal wel goed, alleen motorisch is ze zwak. Ze heeft geen richtingsgevoel en als ze het puntje van haar neus moet aanraken gaat het steeds mis. Joke lacht hierom, maar ondertussen zie ik haar denken: oefenen,oefenen,oefenen. Dan is het zover dat we naar haar kamer gaan. Wat een schok!!!! Ze komt op de afdeling amputatie, tevens neurologische afdeling. Wanneer we de kamer binnen komen zien we overal kunstbenen. De ene ligt zomaar op een bed, de ander achteloos op de grond en er staat er nog één tegen de muur. Er zit een oude man van tachtig in een rolstoel die zijn stomp aan het verbinden is. Haar kamergenoten zijn nog twee oudere mannen maar die zijn nu naar therapie.

About the author

"Ik ben geboren in 1958 in het Drentse plaatsje Donderen, waar ik nog steeds woon. Ik ben getrouwd met Arend en heb drie kinderen, Klaas, Joke en Harman. Wij vormden een gelukkig gezin, totdat Joke een zeer ernstig auto ongeluk kreeg. Daardoor kwam onze wereld helemaal op z’n kop te staan, en draaide lange tijd alles alleen maar om haar."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

België dichtbij, maar toch ver weg

Author:

Grietje Klaassens

Category:

Health

Number of pages:

228

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

20-06-2008

ISBN:

978-90-8834-453-4 / 9789088344534

Price:

€ 17,45

Language

Dutch