Dichte luiken

Dicky Kets

Category: Novels

€ 20,45
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Victor, een sympathieke zeventiger, bewoont samen met zijn hond Pongo een fraai huis aan de rand van een dorp. Voorspelbaarheid lijkt het leven in deze oase van rust te beheersen, totdat de bouwval tegenover hem aan buitenlanders wordt verkocht. De nieuwe eigenaren zijn er ongewild de oorzaak van dat Victors verdrongen verdriet zich totaal onverwacht als gloeiende lava naar buiten stort. Zijn leven wordt daardoor op z’n kop gezet. Dichte luiken symboliseert de geslotenheid van een Frans dorp anno nu en de karakters van de hoofdpersonen. Een kijkje achter verschillende luikjes laat verrassend, boeiend en diep menselijk leven zien.

From the book

Het is een prachtige dag geweest. Ik heb de buurman geholpen bij het overdrijven van koeien en de rest van de middag in de tuin gewerkt. Co Cheval heb ik niet gezien, haar wel. Zij flaneerde door het weiland, knuffelde het paard en plukte wat bloemen; madame Rouge, een plaatje.
Met een glaasje cider wil ik nog even op de omgevallen boom nagenieten van de dag.
Terwijl ik op mijn vaste zomeravondplekje zit is er ineens een bliksemschicht, als een raket schiet er een andere rossige vrouw in mijn gedachten.
Een jonge vrouw waarvan ik de beeltenis en de herinneringen diep had weggeduwd. Die vrouw, die tijd, dat gebeuren was voorbij, haar wilde ik vergeten, voorgoed. Dat was jarenlang gelukt. Uit mijn hoofd was ze verbannen, was ze in mijn hart gebleven? Binnen twee seconden vliegen mijn gedachten 50 jaren terug in de tijd. Ik zie de frêle gestalte van Josephine voor me. Jong, vrolijk en mooi, mijn vriendinnetje met haar prachtige rossige krullen als een stralenkrans rond haar hoofd. Ik zie zelfs haar sproetjes en haar wipneus. Ze kijkt me met veelzeggende groenblauwe ogen doordringend aan. Het zweet breekt me uit.
Nee, nee, dit kan niet, Jossie doe me dit niet aan!
Ik wankel naar binnen, zak op een stoel, zet mijn ellebogen op de keukentafel en houd mijn klamme hoofd met bevende handen vast.
Afwisselend wordt het rood en zwart voor mijn ogen. Ik blijf de gestalte met de roodbruine krullenkrans zien. Direct achter haar komt een zwarte dreigende wolk opzetten. Langzaam bedekt de donkerte haar en tot slot verslindt het ook de rossige stralenkrans. Wat overblijft is een diep zwart gat met oplichtende, vragende ogen.
Een niet te stoppen stroom van zoutig water zoekt zich schokkend een uitweg, word ik gek?

About the author

"Ik ben in 1942 geboren. Van kinds af aan beleef ik plezier in het creatief uiten van gedachten en gevoelens, ik schilder en schrijf. Beeldend verwoorden is door opleiding en werk een tweede natuur voor mij geworden. In ‘Winterkind en zomerwind’ beschrijf ik mijn leven. 'Dichte luiken' is mijn debuutroman waarin ik de geschiedenis, leefomgeving en karakters van Victor en zijn familie zo beschrijf dat de lezer levensecht in het verhaal komt te staan."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Dichte luiken

Author:

Dicky Kets

Category:

Novels

Number of pages:

304

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

15-03-2013

ISBN:

978-94-620-6735-6 / 9789462067356

Price:

€ 20,45

Language

Dutch