De Rijmpiet dichtte zich te pletter bij deze chocoladeletter

Klaas Rigterink

Category: Miscellaneous
  • (2)

€ 20,35
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Eind november en begin december krijgt heel Nederland dichtkoorts: sinterklaascadeautjes moeten worden voorzien van een gedicht. Waar gaat die sinterklaaspoëzie eigenlijk over? Welke cadeautjes zitten er­bij? Zijn surprises nog in zwang? Hoe rijmen de sinterklaasdichters en is er opmerkelijk taalgebruik? Sinds wanneer worden er sinterklaasgedichten gemaakt en wijkt de inhoud van vroegere gedichten af van de huidige? Op deze vragen wordt antwoord gegeven naar aanleiding van een analyse van 1000 gedichten. Ruim 200 fragmenten kregen een plaats in dit boek. Er wordt bovendien een vergelijking getrokken met een soortgelijk onderzoek van ongeveer een kleine dertig jaar geleden.

From the book

De gedichten die ik mocht ontvangen, bestrijken de praktijk van het rijmen bij sinterklaasgeschenken in zijn volle breedte. In de rijmpjes worden niet alleen complimenten of reprimandes uitgedeeld, maar ook worden er bijvoorbeeld simpelweg hints gegeven welk cadeau zich in het pakje bevindt. Daar ben ik heel blij mee, omdat ik zo een totaalbeeld heb gekregen van de inhoud van sinterklaasrijmen voor pakjesavond. Ik kreeg ze van kinderen, (jong)volwassenen en senioren. In de gedichten vinden we dan ook alle levensfasen terug.
Naast de inhoud keek ik naar de cadeautjes waar ze bij hoorden, welke soorten rijm en dichtvormen werden toegepast, vanuit welke plaatsen de gedichten zijn verzonden en hoe ze zijn ondertekend.
Ter inleiding gaan we eerst de geschiedenis van het sinterklaasgedicht na om de huidige gedichten in historisch perspectief te kunnen zien.

Uit: Hoofdstuk 3
De traditie wil dat er bij een sinterklaascadeau een gedicht wordt gevoegd. Maar is iedereen daar wel blij mee? Een aantal dichters laat zich daar zeer duidelijk over uit.

Sint is nu haast aan het eind van zijn Latijn.     
Hij weet: dat rijmt op marsepein,
maar ook op terpentijn                                         
Maar hij zou haast zijn hielen lichten
om van dat rijmen af te zijn.


Uit: Wat staat erboven en eronder?
Een goed begin is het halve werk. Daarom verzint een klein aantal dichters een leuke verzendlocatie. (…)

Origineel zijn enkelen ook bij de ondertekening. Pieten en Sinten van allerlei pluimage, dikwijls met een bij het geschenk passende functie, worden opgevoerd. Ook op deze manier is een gedicht leuker te maken. Heel handig is het ook om het gedicht af te sluiten met bijv. Rijmpiet in opleiding (gezakt voor het examen), Rijmelarijpiet, Dichtpiet derdeklas, etc. De ontvanger zal dan geneigd zijn te denken dat het gedicht voor zo’n matige Rijmpiet beslist niet slecht is.

About the author

"Van jongs af aan heb ik wat met het sinterklaasfeest. Ik vind het bepaald geen straf om rijmpjes te maken bij sinterklaascadeaus. Beroepshalve ben ik zeer geïnteresseerd in taaluitingen, aangezien ik docent Nederlands was aan een school voor voortgezet onderwijs in Vlaardingen. Eerder schreef ik Suske en Wiske spelen met spreekwoorden (2001). Met enige regelmaat schrijf ik artikelen over Sinterklaas in De Tijdingen, het orgaan van het Sint Nicolaas Genootschap."

Reviews

2013-12-02 09:48:22 | By: Yvon | Rating:
Mijn complimenten: zoals dit boek geschreven is Want dat is werkelijk niet mis
Zoveel dingen uitgezocht
Dit had ik niet gedacht, toen ik het boek kocht
Ik vind het boek erg leuk
Om sommige rijmpjes lag ik zelfs in een deuk
Door dit boek krijg ik weer zin in het St. en Pietenfeest
Wat jarenlang niet zo is geweest!

2013-11-02 10:09:20 | By: Dion van Beers | Rating:
Ik wil de schrijver een groot compliment maken met dit prachtige boek. Wat mij betreft bevestiging dat Sinterklaas en Zwarte Piet een plekje verdienen binnen ons cultureel erfgoed!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De Rijmpiet dichtte zich te pletter bij deze chocoladeletter

Author:

Klaas Rigterink

Category:

Miscellaneous

Number of pages:

270

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

01-11-2013

ISBN:

978-94-022-0252-6 / 9789402202526

Price:

€ 20,35

Language

Dutch

Rating:

  • (2)