Het Ideaal van het Kapitalisme

Michel A. Goormachtigh

Category: Popular Science

€ 17,25
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Het gaat niet goed met de economie, daar kunnen we niet omheen. Crisis noemen we het zelfs. Het kapitalisme krijgt van veel mensen de schuld, maar niet iedereen is het hiermee eens. De auteur van ‘Het ideaal van het kapitalisme’ staat zelfs volledig achter dit economische systeem. Toch weet hij op een objectieve wijze aan te geven hoe het kapitalisme werkt; zo wordt geschetst hoe het werkt op de aandelenmarkt, wat de geschiedenis van het kapitalisme is en hoe dit systeem de maatschappij beïnvloedt.
Door de heldere uitleg geeft dit boek ook leken op economisch gebied een goed overzicht van het kapitalisme en hoe dit in elkaar steekt.

From the book

De oorsprong van de beurs ligt in Brugge.  Haar ontstaan laat zien dat de beurs oorspronkelijk weinig te maken had met kapitalisme.


Op een pleintje te Brugge, rond 1350,  stond het huis van de Italiaanse familie Della Borsa.  Die naam werd vrij vlug geïnterpreteerd in het West-Vlaamse Van der Burze (vandaar de naam).  De reden waarom de beurs precies daar ontstaan is weten we niet goed doch volgende verhaaltje had kunnen waar gebeurd zijn (onder het motto: Si non è vero, è bene trovato).


Kopstukken van de familie Della Borsa kwamen regelmatig naar hun pied-a-terre (want zo heet dat in het Italiaans) in Brugge om goederen in te kopen die voor Italië bestemd waren.  Veel goederen waren seizoensgebonden, zoals bont.  Bont werd in Scandinavië tijdens de winter ‘geproduceerd’.  In de lente kwamen de trappers met hun koopwaar naar de lokale factorijen. Die bundelden de waar en zonden het naar Brugge.  Vanuit Brugge werd dan de rest van de toenmalige wereld bevoorraad. Was de ‘bonttijd’ voorbij, dan was het moeilijk om bont in grotere hoeveelheden te kopen.  Het merendeel van dat bont was dan in de kleinhandel terechtgekomen.  Het was dus voor de kopers noodzakelijk om er op tijd bij te zijn, uiteraard naargelang vraag en aanbod.  Sommige winters brachten weinig bont op, andere meer.  Op een bepaald ogenblik ontstond er een bontrage in Europa.  Wie geld had moest dat opeens kunnen laten zien door bont te dragen.  Iedereen moest opeens bont hebben.  Hier nam, zoals gewoonlijk, Italië het voortouw.

About the author

"Ik heb altijd al graag problemen opgelost. Daarom studeerde ik informatica en werd ik programmeur-analist.  Informatica evolueerde enorm de laatste 30 jaar, dus moest ik voortdurend bijstuderen. Tussendoor interesseerde mij allerlei andere zaken zoals: energieberekeningen, isolatieproblemen, kunst, Spaans, wijn, politiek... waarvoor ik cursussen volgde. Maar de voornaamste hobby is de studie van de oorsprong van de Engelse taal. Ik slaagde erin om artikelen over de oorsprong van de Engelse taal in Britse wetenschappelijke tijdschriften te publiceren."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Het Ideaal van het Kapitalisme

Author:

Michel A. Goormachtigh

Category:

Popular Science

Number of pages:

140

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

29-11-2013

ISBN:

978-94-0220-375-2 / 9789402203752

Price:

€ 17,25

Language

Dutch