Cover voorkant
De vloek van de zeemeerminnen: Steenbergen, een stad met geschiedenis
De vloek van de zeemeerminnen: Steenbergen, een stad met geschiedenis

De vloek van de zeemeerminnen: Steenbergen, een stad met geschiedenis

Frans van Eekelen


€ 22,65

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Zeemeerminnen hebben eeuwen geleden de toen kennelijk nogal gierige inwoners van de Noord-Brabantse stad Steenbergen vervloekt. De vloek zou de stad gedurende haar eeuwenoude geschiedenis vele malen in ellende storten, zoals bij de stadsbrand van 1365, het geweld tijdens de Tachtigjarige Oorlog en de verwoestingen na WOII. De stad en haar bewoners herstelden steeds weer. Dit boek verhaalt de kleurrijke en boeiende geschiedenis van Steenbergen gedurende meer dan twaalf eeuwen. In twaalf hoofdstukken worden oorlog en vrede, groei, welvaart en verval van de stad belicht, aangevuld met verhalen over o.a. zouthandel, meekrapteelt, een schuurkerk, de mussenkoning en de zieneres Janske Gorissen. 

From the book

Arnold van Steenbergen laveerde zijn vrachtboot, een houten kogge, tussen de vele aangemeerde boten in de haven van Hull. Het jaar 1304 was een voorspoedig jaar voor de handel gebleken. Het was al zijn zesde overtocht dit jaar en er stond er nog één gepland om een lading wol naar Antwerpen te brengen. De scheepsjongens trokken het enorme schoverzeil van wel 72 m2 tegen de houten ra. De boot minderde vaart. Arnold zelf bediende de helmstok met het roerblad eraan en liet de boot zachtjes tegen de wal schuiven. Hij had een moeizame overtocht gehad, het was november, de herfststorm raasde en er stond een koude noorderwind. Ze waren blij weer in de vertrouwde haven te zijn. De Engelse zakkendragers kwamen al aangelopen om te boot te lossen, maar eerst moesten nog allerhande administratieve handelingen worden verricht. Arnold moest bij de autoriteiten zijn lading van zout, pek en lege vatten laten registreren en hun de vastgestelde cijns betalen. Daarna kon het lossen beginnen. Dat ging snel en efficiënt, want nog geen vijf dagen later zou hij weer vertrekken uit Hull, zwaar beladen met wel bijna 60 ton koren aan boord.
In de administratie van de Engelse havensteden komen we veel berichten tegen van Steenbergse schippers.[i]

Zij konden eind dertiende en begin veertiende eeuw gebruik maken van de voordelen en voorrechten, die zij als poorters (inwoners) van de stad Steenbergen genoten. Zij hadden, zoals in het vorige hoofdstuk beschreven, een bijna tolvrije vaart op vele belangrijke handelssteden verkregen.
           
Op een van de oude landkaarten waarop Steenbergen is weergegeven, een kaart uit 1540 van Jacob van Deventer, zien we de stad liggen aan een brede stroom. De latere polders van het Prinsenland zijn nog zee. De stad had zo een directe verbinding met de Zeeuwse havensteden, Antwerpen en Engeland.

i] J de Sturler, Les relations politiques et les echanges commerciaux entre le duché de Brabant et l’Angleterre au moyen age : L’Étape des laines anglaises en Brabant et les origines du développement du port d’Anvers. (Paris, 1936). 293

About the author

"Ik ben in 1948 geboren in Steenbergen. Na mijn werkzame leven als manager bij een groot drinkwaterleidingbedrijf ben ik Vaderlandse geschiedenis gaan studeren in Leiden. In 2010 studeerde ik daar af. Ik schreef diverse artikelen over het verleden van mijn geboortestad Steenbergen. Hieruit ontstond het idee om een boek te schrijven over de geschiedenis van deze stad. Na een jaar onderzoek is dat nu gereed. Historisch verantwoord, maar soms ook met een knipoog en glimlach."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De vloek van de zeemeerminnen: Steenbergen, een stad met geschiedenis

Author:

Frans van Eekelen

Category:

(Local) History

Number of pages:

318

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

13-06-2014

ISBN:

978-94-022-0854-2 / 9789402208542

Price:

€ 22,65

Language

Dutch