De Klik en de Klank

Monique C. Kalma

Category: Miscellaneous
  • (1)

€ 17,35
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Muziektherapie met ouderen in de verpleeghuiszorg
De verbinding tussen muziek, therapeut en  ouderen raakt emotioneel diep. Daarom is er muziektherapie met ouderen in verpleeghuizen ontwikkeld. In 'De Klik en de Klank' krijg je door middel van gedichten en korte verhalen een kijkje in dit therapieproces én word je er zelf deel van. Sfeervolle tekeningen versterken de gevoels-impressies in dichtvorm en de korte verhalen zijn als kleine sessiebeschrijvingen. Dit boek draagt bij tot beter begrip van wat muziektherapie kan doen en biedt handvatten om in contact te komen met (dementerende) ouderen. Het is zo geschreven dat het waardevol is voor iedereen die met ouderen te maken heeft, van student tot arts tot mantelzorger en mogelijk tot de oudere zelf.

From the book

Als muziektherapeut krijg ik vaak de vraag wat muziektherapie is. "Je zingt een liedje en dan zijn mensen blij?"
Uhm... dat komt wel eens voor ja.
"Wat doe je nou eigenlijk precies?"
Tja, heel veel verschillende dingen...
 
Ik kan een definitie geven van muziektherapie, vertellen dat we werken met methodes, doelen, verwijzingen. Ik kan vertellen dat er veel verschillende werkvormen zijn. Dat ik met de mensen zing om ze blij te maken, maar ook om ze hun verdriet en boosheid te laten voelen. Muziektherapie kan leuk zijn, maar ook pijnlijk. Ik kan met mijn cliënt samen een compositie maken, een cd opnemen met een eigen lied erop, samen improviseren op verschillende instrumenten, oefeningen doen, samen naar muziek luisteren...
 
Als ik dat allemaal heb verteld, blijf ik nog steeds met het gevoel achter dat ik de essentie nog niet heb overgebracht. Ik wil graag uitleggen wat er écht gebeurt wanneer ik samen met een cliënt muziek maak of beluister. Ik wil mensen laten ervaren hoe het voelt wanneer die verbinding er is tussen de muziek, mijn cliënt(en) en mijzelf. Als ik een voorbeeld geef, een verhaal uit de praktijk, lukt het al wat beter. Tijdens een presentatie van mij, in het Alzheimer Café, viel er na zo’n verhaal een stilte. Mensen waren zichtbaar ontroerd. Iemand zei: "Je zou een boek moeten schrijven." Het heeft even geduurd, maar nu is het dan zover. Het blijft onmogelijk om het moment van die klik in woorden te vangen. Ik ben van mening dat het zoeken naar en bereiken van het moment van verbinding, de klik, de essentie is van mijn vak, en misschien wel van het leven zelf.


De klik en de klank
 
De klank beweegt
Op geheimzinnige wijze
Totdat het binnenste buiten klinkt
En het buitenste binnen
 
En wij
Wij zitten er bij
Er midden in te wachten
Op de klik
 
De klik klinkt niet
Maar de klank na de klik
Is niet dezelfde

Als de klik onhoorbaar geklonken heeft
Dan is dat goed te horen
Het verbindt dan al wat leeft
En daaruit wordt iets nieuws geboren
 
Dat breekbare klopt zo krachtig
En laat ons drie-eenheid beleven
Zo innig en waarachtig
Al is het maar voor even

About the author

"Ik ben geboren in  1977. Na het Atheneum studeerde ik blokfluit aan het Conservatorium. Tijdens een muziekschoolstage, waar ik een autistische leerling begeleide, heb ik voor het eerst ervaren dat ik met muziek vooral contact wil maken, communiceren,  mensen raken. Ik koos  daarom als tweede studie muziektherapie, een keus waar ik nog volledig achter sta. In mijn huidige werk in de ouderenzorg  mag ik dagelijks de magie van muziek in contact met de ander beleven."

Reviews

2015-09-29 17:14:55 | By: marian van wijngaarden | Rating:
Deze muziektherapeute heeft haar ervaringen in het werken met deze doelgroep prachtig verwoord.
Mooie portretjes van mensen met wie zij vanuit haar vak te maken heeft. Tijdens het lezen schoot ik het ene moment in de lach en een ander moment stroomden de tranen over m'n wangen.
Ze verstaat zeer goed de kunst om aan te sluiten op de gevoelens die onder "moeilijk" gedrag schuil gaan en dit te vertalen naar een muzikaal contact.

Een pareltje!
Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De Klik en de Klank

Author:

Monique C. Kalma

Category:

Miscellaneous

Number of pages:

116

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

27-06-2014

ISBN:

978-94-022-0905-1 / 9789402209051

Price:

€ 17,35

Language

Dutch

Rating:

  • (1)