L'Chaim, op het leven

Kees Wijnberg

Category: Religion
  • (2)

€ 19,45
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

"God bestaat niet." Sommige collega’s schrijven daar ongegeneerd een boek over vol. Vaak schrijven ze hun frustratie of de pijn van beschadigingen van zich af. Daarbij gaat het meestal niet over God maar over zijn grondpersoneel: het instituut van de kerk of kerkmensen, in vaak zeer orthodoxe gemeentes.
Hoewel Kees Wijnberg ook uit die traditie komt, schrijft hij nu een boek over God die bestaat. Hoe hij of zij bestaat probeert Kees te zoeken in zijn familiegeschiedenis, waarin zich afschuwelijke dingen in het leven voordeden, maar waarin nog steeds samen gezongen wordt en op het leven getoost: L’Chaim!

From the book

"Nee mam, alleen de mannen mogen staan!", fluistert Kees terwijl hij zijn moeder aanstoot. Hij voelt zich opgelaten. Alle mensen in de kerk lijken wel naar hen te kijken. Ze vallen ook wel op. Zijn moeder is de enige vrouw in de hele goedgevulde kerk, die geen hoed op heeft. Verder hebben ze de verkeerde psalmen en gezangenboekjes. Duidelijk gasten of nieuwelingen, hoor je ze afkeurend denken.
Een rij mannen in het zwart is net de kerk binnengekomen. Sommige mannen gaan staan, maar in ieder geval geen enkele vrouw. Het is lang stil. De dominee staat onder de preekstoel. Het lijkt alsof hij staat te bidden. Dan klimt hij de preekstoel op. Iedereen gaat zitten. Het orgel begint te spelen. Kees haalt opgelucht adem. Een prachtig geluid en een goede organist. Jammer dat ze allemaal psalmen zingen volgens het bord. Kees vindt de meeste gezangen mooier en beter te begrijpen.
Na het voorspel begint de gemeente te zingen. Een mooie akoestiek en goede zangers, maar het tempo! Allemaal op hele noten, lang uitgerekt, zodat je als je er niet verdacht op bent je nauwelijks genoeg hebt aan twee ademhappen. Wat vermoeiend en wat neerslachtig! En het wordt niet beter.
Stiekem kijkt Kees naar zijn moeder naast hem. Die heeft de moed van het meezingen al opgegeven. Ze kijkt toevallig ook zijn kant op en beiden schieten achter hun hand in de lach.

About the author

"Ik (1955, Leeuwarden) studeerde theologie en specialiseerde mij in het pastoraat. Ik was gemeentepredikant in verschillende gemeenten en geestelijk verzorger in de Groesbeekse tehuizen. Naast mijn reguliere werk heb ik altijd een praktijk voor pastorale therapie gehad. Ik ben gehuwd. Samen hebben wij vijf eigen kinderen en veertien pleegkinderen (gehad)."

Reviews

2017-09-14 12:52:18 | By: Gerard Strien | Rating:
Door de "staccato"-opzet van het boek pakt het mij als lezer des te meer. De sprongen in tijd in het eerste deel van het boek storen niet; je aandacht als lezer blijft bij de lijn van het verhaal. Woorden zijn geduldig, ook al zijn ze misschien met snelheid neergeschreven. De 'lichte' of 'luchtige' verwoording in korte zinnen ademt bijna een vorm van (zelf-)verheerlijking. Het geloof in God en zichzelf kan een mens vleugels geven. Maar het neemt niet weg dat de verhaalde situaties voor verschillende van de opgevoerde personen wellicht andere, diepere sporen hebben getrokken dan de auteur in zijn euforie tot uitdrukking brengt. Het zij hem vergeven. Het boek inspireert me desondanks.

2014-12-11 22:23:40 | By: Ger Keijzers | Rating:
Het boek heeft diepe indruk op mij gemaakt. Ik heb het vandaag (11 dec.) in één keer gelezen. Zag veel parallellen met mijn eigen leven. Het boek is zeer openlijk en geeft een duidelijke kijk op het leven van de schrijver en zijn gedachten.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

L'Chaim, op het leven

Author:

Kees Wijnberg

Category:

Religion

Number of pages:

222

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

05-12-2014

ISBN:

978-94-0221-297-6 / 9789402212976

Price:

€ 19,45

Language

Dutch

Rating:

  • (2)