De Piramide van de Wetenschap

P.H. Admiraal

Category: Popular Science

€ 21,35
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

De geschiedenis van de ontwikkeling van de wetenschap wordt vergeleken met een estafette, waarin de dominerende culturen hardlopers zijn die het stokje overnemen van landen die tevoren machtig waren. Zij nemen de bestaande kennis en uitvindingen over en geven de ontwikkeling nieuwe vaart. Hun wereldlijke macht blijkt echter tijdelijk en wanneer zij wegzinken, vindt wederom een kennisoverdracht plaats naar een opkomend rijk, gesymboliseerd door het overnemen van het estafettestokje. Zo hebben verschillende culturen al zo’n 50 eeuwen voortgebouwd aan de piramide van kennis, zoals die nu bestaat.

From the book

Toen Julius Caesar terugkeerde uit Egypte gaf hij opdracht aan de Alexandrijnse astronoom Sosigenes een geschikte kalender te ontwerpen voor het Romeinse rijk, waarbij de feestdagen seizoensgebonden zouden zijn. De Romeinen hadden voordien een maankalender, die door de bestuurders van de steden werd bijgehouden. Dit had geleid tot een onbevredigende situatie. De kalenders van de steden in de Romeinse republiek liepen uiteen door gebrek aan kennis en ook in verband met corruptie. 

Sosigenes nam de Egyptische kalender als uitgangspunt. Hij stelde het jaar vast op 365 dagen en voegde om de vier jaar een schrikkeldag in, zodat het gemiddelde jaar 365,25 dagen lang zou worden. Op 1 januari begon de kalender, terwijl van oudsher het nieuwe jaar in de Romeinse republiek begon op 1 maart.  Dit verklaart waarom nog heden ten dage de nummering van de zevende maand september tot en met de tiende maand december in letterlijke zin niet klopt. Juli was oorspronkelijk de vijfde maand Quintilis, die werd vernoemd naar Julius Caesar en de zesde maand was Sextilis, die korte tijd later de naam van Augustus kreeg toebedacht. Dit gebeurde naar aanleiding van een kleine correctie, die nodig was, omdat door een misverstand aanvankelijk iedere drie jaar een schrikkeldag was ingelast. Bovendien kreeg de maand augustus ter ere van de keizer net zoveel dagen als de maand juli, zodat er iets meer onregelmatigheid kwam in de lengte van de maanden dan nodig was.

About the author

"Mijn carrière als econoom vond plaats aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ik heb er gestudeerd, ben er gepromoveerd en maakte jarenlang deel uit van de staf. Het werd mij steeds duidelijker dat het economische proces niet los kan worden gezien van de maatschappij waarmee zij in wisselwerking staat. Hierdoor ben ik mij na mijn pensionering gaan interesseren voor geschiedenis. Het heeft geleid tot een boek dat uit een verrassend perspectief naar de historische gebeurtenissen kijkt."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De Piramide van de Wetenschap

Author:

P.H. Admiraal

Category:

Popular Science

Number of pages:

270

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

27-03-2015

ISBN:

978-94-0221-540-3 / 9789402215403

Price:

€ 21,35

Language

Dutch