Hygieia. Godin of Personificatie?

Mark Beumer

Categorie: Historie
  • (4)

€ 15,45
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Hygieia. Godin of Personificatie? gaat over de vraag of Hygieia als godin of personificatie gezien moet worden. Via een zoektocht door antieke bronnen en moderne literatuur onderzoekt de auteur de verschillende ideeën over Hygieia binnen de oude geschiedenis, Griekse godsdienst en taalkunde. Het resultaat is een boeiende studie over identiteit die van begin tot einde boeit.

Tweede druk © maart 2016

Uit het boek

Wij zien dat intelligentie, geloof, hoop, deugd, eer, overwinning, gezondheid, eendracht en andere dingen zoals deze macht hebben, maar niet de macht van de goden. Of zij zijn bezit, verbonden met ons zelf – zoals intelligentie, hoop, geloof, deugd en eendracht – of objecten van ons verlangen – zoals eer, gezondheid en overwinning. Ik zie de waarde van deze dingen, en ik zie dat er standbeelden aan gewijd worden. Maar waarom zij goddelijke macht moeten bezitten, kan ik zonder verder onderzoek niet begrijpen. (Gaius Aurelius Cotta, De Natuur der Goden 3.61.)
 
Bovenstaand citaat van Cicero is tekenend voor mijn onderzoek. Cicero kent macht toe aan ‘objecten van ons verlangen’ zoals gezondheid, maar geen goddelijke macht. Ook ziet hij dat er standbeelden aan deze begrippen gewijd worden. Deze begrippen zijn als figuren ook in de oude Griekse wereld bekend. Hygieia (Gezondheid), Eirene (Vrede) en Themis (Recht) zijn figuren met een vreemd karakter. Deze figuren verkeren in een soort schemerwereld, waarbij de vraag gesteld kan worden of zij godheden zijn of personificaties. Net zoals Cicero moet ook ik verder onderzoek doen om ‘de waarde van deze dingen’ begrijpen.
Ik richt mij in deze masterscriptie op de figuur Hygieia, die in moderne literatuur enerzijds beschreven wordt als de godin van Gezondheid en anderzijds als personificatie. Mijn bijdrage aan dit debat, dat in de moderne literatuur gevoerd wordt, is het scheppen van duidelijkheid rondom de status van Hygieia. Wordt Hygieia als godin of personificatie gezien en bestaan er ook tussenvormen? Zijn godheden altijd onsterfelijk en eeuwig mooi of zijn zij slechts goddelijke krachten, die voor de mens vatbaar zijn door namen en gender? Zijn personificaties slechts levenloze representaties van abstracte begrippen die voor de mens in een antropomorfe vorm gegoten worden, of is de waarheid toch iets gecompliceerder?

Over de auteur

"Mark Beumer (1978) studeerde Geschiedenis aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Radboud Universiteit Nijmegen. Mark raakt als kind bevangen door een documentaire over antieke beschavingen. Sindsdien is Mark geïnteresseerd in de Oudheid en Griekse godsdienst. Door zijn andere studie als apothekersassistent raakte Mark geïnteresseerd in antieke geneeskunde. Ook het vroege christendom in het Romeinse Rijk, geschiedfilosofie en historiografie hebben Mark’s aandacht."

Reviews

2019-02-24 11:56:21 | Door: Tim van der Hurk | Waardering:
Eindelijk is er een Nederlands boek over Hygieia verschenen. Beumer verwoordt duidelijk het debat rondom goden en personificaties dat de laatste jaren steeds meer groei. Beumer laat duidelijk zien dat personificaties niet bestaan binnen antieke religie.

2015-08-12 15:58:51 | Door: E. Umberto | Waardering:
Prachtig Boek! in een ruk uitgelezen!

2015-04-26 10:04:51 | Door: Emmy Hell | Waardering:
Ik vind het boek Mark Beumer goed geschreven en wetenschappelijk goed onderbouwd.

2015-04-23 14:05:09 | Door: Jos Tielkes | Waardering:
Ik vind dat de heer Beumer met zijn boek een waardevolle toevoeging heeft gedaan aan deze leemte in de wetenschap, die heden heerst. Te vaak worden anachronismen zomaar in literatuur verwerkt. Drs. Beumer laat duidelijk zien dat dit niet kan en onwetenschappelijk is.Schrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Hygieia. Godin of Personificatie?

Auteur:

Mark Beumer

Categorie:

Historie

Aantal pagina's:

80

Geïllustreerd:

Ja

Uitvoering/Formaat:

Paperback 12,5 x 20 cm

Verschijningsdatum:

10-04-2015

ISBN:

978-94-0221-592-2 / 9789402215922

Vaste prijs:

€ 15,45

Taal

Nederlands

Waardering:

  • (4)