Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Leentje Trompetter
een joods familieverhaal

Auteur

Han Schenk

Uitvoering
Paperback
Reviews
1 reviews
Prijs
20 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

1941: Alle joden moeten zich melden op het gemeentehuis. Ook Deborah, maar zij verklapt haar familiegeheim niet, dat in 1863 begon. Dat is haar redding. Zo kan zij op haar ziektebed haar familieverhaal aan een vriend dicteren. De schrijver  maakt daarvan dankbaar gebruik. Leentje, Deborahs moeder, staat centraal in deze familiegeschiedenis. Zij is de 'sloof', krijgt zeven kinderen en vecht met haar man tegen de bittere armoe. Daarom vertrouwt zij het zwakke kindje Deborah aan haar rijke zuster toe. Deborah keert na jaren terug. De betere schoolopleiding en opvoeding bij haar tante vormen ook later in haar huwelijk een kloof.

Over de auteur

"Ik ben geboren op 20 mei 1933 in Alkmaar. Tot mijn vijftigste jaar heeft mijn joodse achtergrond voor mij geen rol gespeeld, totdat ik mij tijdens een lezing over 'solidariteit met Israël' bewust werd van mijn joodse wortels. Toen begon ik mijn familiegeschiedenis te onderzoeken. Een manuscript, dat mijn moeder Deborah aan een goede vriend gedicteerd heeft, was daarbij een belangrijke leidraad en vormt de basis van waaruit ik het verhaal geschreven heb."

Productinformatie

ISBN
9789402216165 / 978-94-022-1616-5
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
01-05-2015
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
138
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Zo gebeurt het, dat Deborah helemaal bij haar tante blijft. Ze krijgt de mooiste kleren aan en iedere dag eieren en melk. Marianne is gelukkig: Zij heeft iets om voor te zorgen. Het kind begint ook al aan haar tante te hechten, maar verlangt soms naar haar moeder. Om te zorgen dat ze geen heimwee krijgt, besluiten ze dat Leentje iedere week één dag zal komen. Als ze ‘s vrijdags komt kan ze meteen aan de sjabbesmaaltijd deelnemen. Marianne wil niet dat Deborah weer naar huis gaat, en ze waakt ervoor dat dit niet gebeurt.

De vrijdagen worden voor Leentje een uitgaansdag. Vol verlangen kijkt zij er iedere keer naar uit, niet zozeer om het kind te zien - daar was ze nu al overheen - maar om er eens een hele dag uit te zijn en weer eens lekker te eten. Na het eten gaat zij dan even op de canapè zitten. Zoiets is haar nog nooit gebeurd. Zelf heeft ze geen canapè, en ze moet altijd afwassen zodra het eten op is. Hier doet Rika het. En deze laatste behandelt haar als de zuster van mevrouw en gunt het haar van harte.
Ze geniet niet alleen van het heerlijke middageten, maar ook van de met fijn damast gedekte tafel, het porseleinen eetservies en het vele licht. Want hun lijfspreuk is: waar licht is, is ‘simcha’ (vreugde).

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Geschreven door Nico van Maanen Zeewolde op 06-05-2015
bijzonder dit boekje
Ga het bestellen