Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

De kroniek van een boerenleven

Auteur

Riky Schut-Hakvoort

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (3 reviews )
Prijs
22 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

In een tijd van schaalvergroting en kapitaalintensieve bedrijfsvoering, starten Jan en Riky Schut in 1971 een boerenbedrijf in het Noord-Limburgse Lottum. In de Flevopolder waar Jan als pionier werkt, kan hij geen bedrijf pachten. Met vier kinderen beleven ze goede jaren van zaaien en oogsten. Hun motto is opkomen voor een rechtvaardige wereld. In een openhartige autobiografie vertelt Riky over haar boerenwortels in de Achterhoek. Centraal in het boek staan de boerenstrijd om een eerlijke prijs en haar vrouwenstrijd in een door mannen gedomineerde wereld. De Kroniek van een boerenleven biedt portretten van familieleden en is een hommage aan de mensen met wie ze samenwerken.

Over de auteur

"Ik ben geboren op 7 januari 1942 in een boerengezin in Drempt. Op mijn zestiende ga ik studeren voor landbouwhuishoudlerares en werk in de huishoudelijke voorlichting en in het onderwijs. Ruim drie en dertig jaar leef en werk ik samen met Jan op een boerenbedrijf in Lottum, met een gezin met vier kinderen. Als boerin heb ik me tevens ingezet voor sociale landbouw- en vrouwenprojecten. De projectarchieven, herinneringen en dagboeken zijn een bron geweest voor mijn geschiedschrijving."

Productinformatie

ISBN
9789402218312 / 978-94-022-1831-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
17-07-2015
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
236
Formaat
12,5 x 20 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Op ons bedrijf in Lottum hebben we te maken met een forse daling van de varkensprijzen. De biggenprijzen gaan van tachtig naar veertig gulden per stuk. In het jaar 1987 hebben we verlies geleden, dat komt hard aan in ons gezin met studerende kinderen. In de jaren negenentachtig en negentig is er een korte opleving van de biggenprijzen. De jaren van mest- en milieuwetgeving breken aan met een schommeling in varkensprijzen en drastische verlaging van de graanprijzen. Terwijl men in de jaren zeventig nog het geruststellende idee heeft dat de veehouderij van kippen en varkens in hoofdzaak een neventak van de veehouderij en akkerbouw zal blijven en dus grondgebonden, blijft deze tak toch groeien en wordt het mestoverschot groter. De landbouw in Nederland produceert genoeg voedsel en intussen wordt de groei van landbouwgrond door ontginning van bos en hei en drooglegging van polders beperkt, omdat men weer oog krijgt voor natuur. In Wageningen worden kritische studentenorganisaties opgericht die tegen de eenzijdige landbouwlobby van groei zijn, onder andere de Boerengroep en de Werkgroep Beter Zuivelbeleid, die zich richten op productiebeheersing van zuivel. Met deze voor ons interessante groepen die een bredere kijk op het landbouwbeleid ontwikkelen en de gevolgen ervan overzien, kom ik via het Steunpunt Landelijke Boerinnen Belangen in contact. Men heeft een kritische visie op milieu, armoede en platteland en dat betekent een omslag in het denken over landbouwbeleid. Dat spreekt me aan!
De gang van zaken over nog meer productie voor lagere prijzen, ten koste van het boereninkomen, het milieu en dumping in de derde wereld is niet zo vanzelfsprekend als onze boerenvoormannen doen voorkomen. De intensieve veehouderij blijft groeien en het mestoverschot wordt groter. De regerende ministers Lubbers en Braks signaleren dat de intensieve veehouderij uit balans raakt in verhouding met de afzet van mest en vlees. Als een donderslag bij heldere hemel kondigt Braks in 1984 de Interimwet aan om de groei van de varkens en kippen verder tegen te gaan.

Reviews (3)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Jack Steeghs op 29-07-2015
Dit boek is niet zomaar een familiekroniek. Dit boek is veel meer dan dat. Het is een levensgids voor een eerlijke en rechtvaardige samenleving voor mannen én vrouwen, een wereldwijd verantwoorde voedselproductie, een religieuze zoektocht naar duurzaam samenleven, een gids die laat zien hoe emancipatie werkt...

En dit alles via een reis door meer dan een eeuw plattelandsgeschiedenis met diverse uitstapjes naar beleid, cultuur, onderwijs, politiek...

Dit boek verbindt verleden met heden en geeft zo een kompas voor de toekomst waar boeren en tuinders, bestuurders, beleidsmakers, politici en alle mensen van goede wil hun voordeel mee kunnen doen.

En als dit alles nog niet genoeg aanleiding is, dan is er nog de levensnabije schrijfstijl met veel antropologische kennis van verschillende plattelandsstreken in ons land. Een genot om te lezen.
door Peter Osendarp op 13-08-2015
Naar dit boek heb ik uitgekeken , omdat ik 10 jaar van deze kroniek van een boerenleven van nabij heb meegemaakt. Dat gebeurde via mijn deelname aan de landelijke werkgroep inzake landbouw en armoede. Daarin vervulde schrijfster Riky Schut een sleutelrol wat betreft de sociale strijd om rechtvaardige en duurzame boerenlandbouw met gezinsbedrijven. Het unieke van deze kroniek is dat deze agrarische familie -biografie een integrale en contextuele benadering hanteert. Integraal betekent hier dat de persoonlijke, familiaire, morele en religieuze ontwikkelingen beschre- ven worden in samenhang met de veranderende maatschappelijke en politieke conjunctuur. Daarbij reikt haar horizon verder dan alleen Nederland. Ook Europa en de rest van de wereld komen regelmatig in het vizier. In de loop van deze levensgeschiedenis komen telkens tijdsbeelden aan bod op het gebied van landbouw, kerk en politiek. Haar verteltrant is helder, direct en voor buitenstaanders verstaanbaar. Haar toon is evenwichtig en mild. Niettemin worden soms dramatische en tragische episodes beschreven die confronterend en aangrijpend zijn. Hier wordt agrarische geschiedenis geschreven "van onderop" met name vanuit een emancipatorisch perspectief. Daarbij is een verschuiving van christen-democratische naar socialistische oriëntatie opmerkelijk. Ook de bete- kenis van een op rechtvaardigheid gerichte godsdienst in de boerenstrijd is vermeldenswaardig. Daarom beveel ik dit boek van harte aan , zeker ook voor de Landbouw Universiteit Wageningen, politiek verantwoordelijken en niet in het minst voor kerkelijke beleidsmakers die naar het lijkt de boeren en tuinders en hun levensvragen uit het oog hebben verloren.

door Sophie Hakvoort op 21-08-2015
Als meelezende zus van de schrijfster Riky Schut-Hakvoort heb ik het boek deze week herlezen en met bewondering de weergave tot me genomen.
De sfeer, de emoties ,het tijdsbeeld, de sociaal maatschappelijke en politieke kaders geven een volledig beeld van het familieleven en werkzame leven op de boerderij.
Het maakt prachtig duidelijk op welke wijze Riky en haar echtgenoot Jan door studie, gesprekken met familie, buren, vrienden en vriendinnen en de vele (vakmatige) netwerken zich hebben laten inspireren om de principes van rechtvaardigheid voor mens en natuur betekenis te geven.
Ook ben ik onder de indruk van het socialisatieproces van Riky en de wijze waarop Jan haar hierin altijd heeft gestimuleerd en ondersteund.
Kortom ik was en blijf trots op Riky en Jan.