Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Harmen Bussenschut (1635-1713)

Auteur

Fred van Biesen

Uitvoering
Paperback
Prijs
18 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Harmen Bussenschut was een 17e-eeuwse meester-timmerman in Amsterdam. De stad groeide hard in die tijd. Zijn vader was timmerman, zijn stiefvader ook. Hij groeide op in een luthers milieu. Later werkte hij vaak voor sefardisch-joodse opdrachtgevers. Rond 1670, hij is dan 35, gaat de wereld voor hem open. Vanaf die tijd timmert en verkoopt hij huizen, krijgt uiteindelijk de respons op zijn wens dat in de Ronde Lutherse Kerk een orgel wordt gebouwd, hij neemt voogdijschappen op zich en steunt mensen door onenigheid te helpen oplossen of ze renteloos geld te lenen. Het bijzondere van dit levensverhaal is dat het wordt verteld door mensen uit zijn Amsterdamse omgeving.

Over de auteur

"Ik deed opleidings- en trainingswerk en publiceerde daarover. Bij familieonderzoek ontdekte ik dat in de negentiende eeuw voorouders van mijn vrouw in het Bussenschuthofje woonden en ik zocht de geschiedenis uit van deze ‘gang’ in de Rapenburgerstraat. Gaandeweg raakte ik gefascineerd door de zeventiende eeuwer Harmen Bussenschut. Daar is deze petite histoire uit voortgekomen."

Productinformatie

ISBN
9789402224542 / 978-94-022-2454-2
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
04-03-2016
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
96
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Als ik af en toe Harmen tegenkom, vertel ik hem wat ik meemaak. Laatst vroeg hij me waarom ik niet naar een Hollandse rechtbank ging. Ik heb hem verteld dat ik daarmee ook al de woede van de parnassim over mij zou afroepen. Spinoza overkwam hetzelfde.

Jullie mogen niet veel, zei hij. Maar hij heeft wel begrip voor mijn situatie, mede denk ik doordat hij zelf een beginnend probleem heeft met zíjn kerkbestuur. Hij is luthers en die mensen hebben het, net als wij Portugezen, niet makkelijk. Hij heeft als timmermansbaas meegewerkt aan de bouw van de Ronde Lutherse kerk en wil nu dat zijn bestuur een orgel voor die kerk laat bouwen. Daar schijnen ze niet voor te voelen en dat zit hem behoorlijk dwars.

Wij spreken elkaar moed in. 

(...)

Misschien heeft iemand u al verteld dat Harmen met zijn lutherse achtergrond er altijd op uit was om hout uit die landen te verhandelen en te verwerken. Hij dacht daarmee zijn geloofsgenoten te helpen, die daar in heel wat grotere aantallen leven dan hier. Hier hebben de calvinisten het voor het zeggen, daar de lutheranen.

Ik wist natuurlijk niet wanneer het schip met mijn neef, die net als ik Anthoni heet, Amsterdam zou bereiken. Volgens berichten zou het samen met andere schepen uit het noorden zijn vertrokken en naar schatting kon het ongeveer arriveren op het moment dat ik Harmen meevroeg.

Het leek me aardig Harmen aan te bieden om mij te vergezellen. Hij was al niet zo jong meer, de zeventig gepasseerd, nog altijd aan het werk, hoewel wat rustiger dan vroeger, en vol belangstelling voor hout en zijn medemens. Je zou denken dat iemand van die leeftijd begint te ontstijgen aan het stoffelijke van deze wereld, maar hoewel hij wel eens sprak over de dood, had hij onverminderd interesse in de zaken die hem altijd al hadden beziggehouden. 

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

Er zijn nog geen reviews over dit boek