Kapitalisme; het grote gevaar!

Hans de Waard

Category: Society

€ 17,45
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Het kapitalisme is eigenlijk helemaal niet zo’n geweldig systeem en er kleven grote nadelen en gevaren aan. Dat laat de auteur aan de hand van sprekende voorbeelden zien. Kapitalisme; het grote gevaar! is een verrassend makkelijk leesbare reis door de geschiedenis. Laat je meevoeren op deze verbluffende reis, via Plato en de VOC, tot aan de hedendaagse concerns. Kom tot de ontdekking dat kapitalisme er eigenlijk altijd al was met zijn grote gebreken, in het zadel gehouden door hebzucht, ten koste van een wereld waarin sociaal samenzijn en delen een belangrijke rol zouden moeten spelen.

From the book

De energiereuzen, zoals Nuon en Essent, doen hun best klanten te winnen. Je krijgt een gratis "slimme thermostaat" en een app op je telefoon! Nou... Niets is gratis en er zit altijd een dubbele bodem en een verborgen agenda in alles wat gratis is. Dat kan gewoonweg niet! Zeker niet in een kapitalistische wereld. De thermostaat staat niet op de rekening en de ontwikkeling van die "gratis" app heb jij echt betaald. Leuk joh! Met die app kan ik mijn verwarming aanzetten voor ik thuiskom. Laat ik dat eens vijf dagen per week doen, exclusief de vakanties. Dat zijn dik tweehonderd werkbare dagen per jaar. Als ik de verwarming een kwartier eerder aanzet, is dat vijftig uur extra stoken. Doe ik dat in een contract, waar ik niet van af kan en dat drie jaar duurt, dan betekent dit, dat ik honderdvijftig uur extra stook! Ervan uitgaande dat je ongeveer twaalf uur per dag stookt, betekent dat, dat je 12,5 dagen energie verspild hebt.

Maar het is toch fijn in een warm huis te komen, hoor ik u zeggen? Toen die app er nog niet was, kwam u in een wat kil aanvoelend huis en u accepteerde het. Een kwartier later was het immers behaaglijk warm. Behoefte wordt aangeleerd. Dit soort behoeftes zijn luxe-behoeftes! Onzinnig en niet nodig.

Dan is er nog een puntje dat aandacht verdient. Als ik met mijn mobiele telefoon een commando geef vanaf een industrieterrein, in bijvoorbeeld Amsterdam-West, dan zal een steunzender in deze omgeving het signaal verder voeren. Er kan worden vastgelegd dat ik in Amsterdam-West (waarschijnlijk) werk, zeker als ik elke werkdag rond vijf uur ‘s middags dit commando geef. Je hoeft geen Einstein te zijn om dergelijke gegevens te combineren om, met aan de werkelijkheid grenzende, veronderstellingen als deze te komen.

About the author

"Ik ben als kuiken uit een politiek nest met een kritisch oog op de maatschappij om ons heen opgevoed. Door mijn maatschappelijke betrokkenheid en sociaal bewustzijn (lid SP), heb ik meer en meer de keerzijde van het kapitalisme als systeem gezien. Met eenvoudige voorbeelden wil ik in dit boek de lezer hiervan bewust maken. Het boek laat zich vlot lezen als een reis door de geschiedenis waaruit blijkt dat kapitalisme van alle tijden is."

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Kapitalisme; het grote gevaar!

Author:

Hans de Waard

Category:

Society

Number of pages:

144

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

18-03-2016

ISBN:

978-94-0222-494-8 / 9789402224948

Price:

€ 17,45

Language

Dutch