Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Pharaildis van Gent

Auteur

Veerle Knopskaya Deknopper

Uitvoering
Paperback
Reviews
5,0 / 5 (2 reviews )
Prijs
17 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Pharaildis van Gent, beter gekend als de heilige Veerle, was naast kuisheidsmartelares ook een boeiende vrouw uit de zevende eeuw. Zij combineerde twee uitersten, de strijd voor het vrome en het vrije, waardoor ze tegenwerk moest bieden aan haar ouders en echtgenoot. Toch toonde zij geduld en compromis. Zij zou een nakomelinge geweest zijn van Merovingische vorsten en een directe bloedlijn gehad hebben met andere heiligen.
Ook na haar dood bleef zij belangrijk voor het Vlaamse Gent, maar haar legende begint te verwateren. Dit verzenboek met foto’s uit het hedendaagse Gent probeert een totaalbeeld te scheppen van haar leven en invloed op de stad.

Over de auteur

Veerle Deknopper, Knopskaya (zomerzonnewende 1976) is actief als recensente, eindredacteur en duizendpoot binnen de klassieke muziekwereld. Ze is moeder van vijf kinderen en schreef geïntrigeerd door zelfbewuste vrouwen eerder een boek over Lou Andreas-Salomé. Dit leidde haar via haar eigen patroonheilige naar Gent. Fotografe Jana Lenaerts (2000) is haar oudste dochter.

Productinformatie

ISBN
9789402229240 / 978-94-022-2924-0
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
16-09-2016
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
56
Formaat
24 x 16 cm
Illustraties
Ja

Inkijk

Ik bad mijn God om wijsheid en kracht,
Ik bad vroom, lieflijk en zacht
 
De Heer verhoorde mijn gebeden met al zijn geduld
Mijn wensen werden ruimschoots vervuld
 
Ik bad voor volharding, dag na dag
Voor weerstand tegen Guido en zijn wreedaardig gezag

Ik knielde iedere nacht terug en wist dat mijn man thuis vol razernij op mij zou wachten
Ik gehoorzaamde enkel God en bleef doof voor mijn man, zijn verlangen en zijn klachten
 
En iedere nieuwe dageraad die kwam, telkens de zon weer scheen
Keek ik door de duistere wolken van mijn lijden heen

Reviews

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Jacqueline Gruloos op 28-09-2016
Dit boek verdient lof op alle vlakken ! Als je het in de hand neemt en doorbladert maak je kennis met een 'heerlijk hebbeding'. De uitgave in Gotisch schrift is een lust voor het oog. De schrijfster zet een kunstzinnige nieuwe trend . Haar werk vraagt naar meer .
door Liliane Melis op 14-12-2016
Mooi boekje, prachtig vormgegeven en met mooie foto's.

Ook van deze auteur

Voorkant cover

Lou Salomé: Vrouw, Vlam, Vrijdenkster

Veerle Knopskaya Deknopper

6 reviews
Ze was een vrouw die ver vooruit was op haar tijd. Een huwelijk of een relatie interesseerden haar niet. Ze wilde al vanaf haar prilste jeugd kennis opdoen en verdelen.
Filosoof Friedrich Nietzsche had "de heerlijkste droom uit zijn leven" aan haar te danken, dichter René Maria Rilke werd dankzij haar Rainer genoemd en Rilke zelf noemde haar zijn keizerin. Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalyse, gaf haar één van de vijf ringen die hij enkel voor zijn beste vrienden had laten maken. De grote oriëntalist Friedrich Carl Andreas mocht haar platonisch zijn vrouw noemen, nadat de meest intelligente mannen vruchteloos naar haar hand dongen.
Ze was vrouw, muze, schrijfster en wetenschapster.
Ze was Lou Andreas-Salomé.
19,99
Voorkant cover

Isabelle Eberhardt Vrouw in het oog van de bron

Veerle Knopskaya Deknopper

Isabelle Eberhardt was een zelfbewuste, gedreven vrouw die haar leven aan de Sahara wijdde. Op passioneel-melancholische wijze beschreef ze haar beleving van het nomadenleven. Bijzonder was dat ze binnen een islamitische samenleving zowel mannelijke als vrouwelijke identiteiten aannam om haar beleving compleet te maken. Ze kwam veel te jong om het leven tijdens een modderstroom. Het geschrevene dat ze naliet was een erfenis van al het mooie dat ze mocht beleven.
19,50
Voorkant cover

Weg van Muziek Een manifest in noten

Veerle Knopskaya Deknopper

Alles begon begin de jaren tachtig met de aanschaf van een oude buffetpiano. Wat volgde was een evolutie van muzikale bewustwording, waarbij zich een innerlijk geweten manifesteerde. Drie decennia later kijkt de auteur niet terug op feiten, maar op het ontwaken van een muzikaal zelfbewustzijn. Het was de lange reis van een klein meisje dat als autodidacte uiteindelijk recensente werd. Hierbij ontwaakte de gedachte dat ieder mens recht heeft op pretentieloze interpretatie van muziek en kunst in het algemeen. Dit boek wijst de prille liefhebber en de doorwinterde melomaan samen op weg naar hun muzikale identiteit.

17,50