Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Van Duitsland naar België
Gedachten en herinneringen. Het leven na de Tweede Wereldoorlog

Auteur

Friederike Nekeul

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,4 / 5 (8 reviews )
Prijs
22 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

Wie als jongvolwassene zijn geboorteland verlaat om in een ander land te gaan wonen, neemt zijn persoonlijke herinneringen mee en ook een deel van de denkwereld van zijn geboorteland. Die denkwijze, studie- en professionele ervaringen en het leven in een eigen gezin beïnvloeden de manier waarop men het nieuwe land ervaart. Vijftig jaar later is de tijd rijp voor het opmaken van een balans: een neerslag van de belevenissen en bedenkingen van iemand die van Duitsland naar Vlaanderen is verhuisd.

Over de auteur

Friederike Nekeul wordt in Hamburg geboren voor de Tweede Wereldoorlog. Zij herbeleeft de oorlogstijd aan de hand van brieven van haar vader, die in 1942 sneuvelt aan de Oostfront. Ondanks de naoorlogse situatie heeft zij goede herinneringen aan haar kindertijd, jeugd en studententijd, met veel muziek.  Getrouwd met een Belg belandt zij in België. Vier kinderen worden grootgebracht. Enige aanpassing en aanvaarding zijn nodig. Er wordt opnieuw gestart met universitaire studies en dit wordt uitgebouwd naar een professionele loopbaan. Ze reizen veel, met en zonder de kinderen.  Ze krijgen uiteindelijk tien kleinkinderen en maken kennis met het hedendaags mediagebruik, verrijkend, maar toch reden tot enige bezorgdheid.   

Productinformatie

ISBN
9789402231533 / 978-94-022-3153-3
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
02-12-2016
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
188
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

In het lager onderwijs zijn er ook strenge voorschriften wat betreft de aanwezigheid van de kinderen op school.
Gezien ik graag eens voor een of twee dagen meega met Vincent, die nogal vaak voor zijn werk naar buitenland moet, brengen wij voor die korte tijd de kinderen naar mijn schoonouders, niet wetende dat dit eigenlijk niet mag. Na de tweede of derde keer vraagt de directeur van school me beleefd om bij afwezigheid van de kinderen toch een verwittigingbrief naar school te sturen, zodat dit in orde is voor de inspectie.
De volgende keer ga ik weer eens mee naar London. Vol schrik constateer ik bij het inschepen op de ferry dat ik opnieuw vergeten ben de school te verwittigen. Ik vraag een blad papier aan het loket, doe schriftelijk mijn excuses, vouw het dicht zoals een briefomslag, plak deze dicht, doe er een postzegel op en geef dit aan de mijnheer achter het loket. Nooit heb ik hierover iets gehoord van de directeur, maar ik heb ook de kinderen nooit meer zonder excuses uit de school weggehouden.
Tijdens dit verblijf in Engeland wil ik eens naar mijn schoonouders bellen om te horen hoe het met de kinderen gaat. Dit gebeurt vanuit een publieke telefooncel met een dame die het telefoongesprek moet aanvragen bij de centrale. Zij vraagt ons de volgende dag om 9 uur naar de telefooncel te komen. Dat doen wij dan uiteraard ook en stipt om 9 uur rinkelt de telefoon in de telefooncel en krijgen wij mijn schoonmoeder aan de lijn. Voor ons vandaag nog moeilijk voor te stellen.
Reeds vanaf het lager onderwijs maak ik kennis met veel regels en gewoontes, het uitgebreid puntensysteem, de vele examens, toetsen, weinig sport en weinig muziek. De meeste muzische of sportactiviteiten moeten, ook nu nog, in de namiddag, avond of weekend bezocht worden. En dat wordt tot mijn ergernis niet beter in het middelbaar onderwijs.

Reviews (8)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door Anoniem op 28-02-2017
Je boek heb ik geboeid gelezen. Het deel, waarin je het over je kinderjaren en jeugdjaren had heeft me wat bijgebracht. Ik kende het leed en de miserie, die wij thuis gekend hebben, maar niet jullie moeilijkheden en ingrijpende gebeurtenissen. Het delen van jullie huis met een ander gezin bijvoorbeeld, moet ook bevreemdend geweest zijn. Ik kreeg ook respect voor jullie moeder... Ze heeft het toch maar in haar eentje voor mekaar gekregen. Jullie hebben desondanks een goede opvoeding genoten met culturele mogelijkheden.
Je afwezige vader had en heeft duidelijk een plaats in je hart. Je zoekt en vindt zijn graf. Ontroerend mooi.
Het is goed dat je dit allemaal neerschreef . Ik hoop dat het veel gelezen wordt.

Geschreven door Anoniem op 16-03-2017
In bijna één ruk heb ik op sneeuwvakantie het boek doorgelezen.
In een notitieboekje wat ik altijd bij de hand heb, heb ik het
volgende genoteerd:

De geschiedenis weer samengesteld door de brieven van Friederiks' vader en de persoonlijke reflecties erop zijn waardevol en voelt aan als noodzakelijk om neer te pennen gezien opgegroeid in Duitsland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.
Oorlogskinderen terecht genoemd en de vertwijfeling over het waarom! De vergelijking België/ Duitsland wordt als verwondering en niet als kritiek weergegeven. Het opgroeien van de kinderen en kleinkinderen is het grootste goed. Vincent en Friederike voelen zich rijkelijk bedeeld en genieten. Generatieverschillen en gelijkenissen komen naar voren met negatieve maar voornamelijk positieve ingesteldheid.

Het boek getuigt van een leven dat, zoekend naar een plaats in de geschiedenis - binnen het toch zorgeloos opgroeien als kind, uitgroeit tot een dynamische, harmonieuze, sociale, verruimende kijk... Krachtig verhaal...
De taalfouten waarnaar je verwees vallen hierbij in het niets...
door E.T. op 21-03-2017
Van harte dank voor je biografie. Ik ging gaan zitten want alles moest een beetje tot me doordringen. Het mooie boek, de schrijversnaam, ?
En dan ben ik vanzelfsprekend het boek gaan lezen. ...
??..
Leuk je ouders, man en kinderen te hebben leren kennen en leuk je te ontwaren op bladzijde 140?
Het gaat hem in dit boek om zoveel meer dan om een mens of een gezin, het gaat hem om een tijdperk, dat je trouwens zowel met liefde als met afschuw bekijkt, maar steeds met een grote mildheid.
En het is ook vice versa geen boek over een tijdperk maar over een familie, een gezin, een koppel, een Mens.
?.
Zoals je schrijft op bladzijde 171 geniet je het nu van vrijheid na je rijk gevuld verleden. Maar de enthousiaste en tegelijk kritische en hartelijke story moge ?never ending? zijn?tot de laatste dag.
door M.M. op 31-03-2017
I cannot tell you how much I enjoyed your book. I started reading it very late one evening, about ten o'clock, kept going until in the morning, slept for three hours, then picked up the book and continued reading. Crazy? Of course not. Now E. is reading is.
door I.P. op 03-04-2017
Heb het boek in een ruk uitgelezen.
Proficiat!
Wanneer komt het volgende? Ik kijk ernaar uit....
door Hendrik Vos op 04-05-2017
Het boek is absoluut vlot geschreven. Ik vond het ook heel beklijvend - je verhaal is blijven plakken en ik werd er ook wat stil van.
Levens zitten vandaag anders in elkaar, hier bij ons. Ze beginnen niet in een oorlog, en met vaders die sneuvelen en moeders die achterblijven in huizen met andere gezinnen en vele kinderen. Het is goed dat je op het einde even die sprong maakt naar de vluchtelingenproblematiek van vandaag.
De fragmenten uit de brieven van je vader vond ik heel aangrijpend, en ok hoe alles doorwerkt, tot en met het geluid van laag vliegende vliegtuigen. Ook die (bijna) laatste zin an je moeder, over het opgroeien zonder vader, was heel ontroerend.
Soms was het ook grappig, over de eerste banaan, de muis langsheen het bed, de autorijles, of de Amerikaanse kleren in vele kleuren.
Je verhalen en je tocht naar België deden me stilstaan bij een verleden dat echt niet zo ver achter ons ligt. Dat verenigde Europa van vandaag, waar we soms wel erg nonchalant mee omspringen, is niet zo vanzelfsprekend. Het is eigenlijk nog erg pril, en daarom ook brozer dan we soms denken.
De fotootjes van de reizen maken het allemaal ook erg herkenbaar. Het is een levensverhaal dat meandert, en daardoor ook verandert. Maar er zijn wel constanten, zoals de violen. En altijd opnieuw een weg zoeken en vinden, naar een nieuwe opleiding, lesgeven, zelf kinderen grootbrengen,...
Ik ben erg blij dat ik het heb mogen lezen, veel dank, Hendrik
door K.DL op 23-05-2017
Het is een prachtig boek geworden hoor! Mooi en waarachtig verteld op jou eigen authentieke manier Het leest echt als een trein, eens begonnen met lezen kan je moeilijk stoppen.
Wat een boeiende zoektocht naar je roots, je eigen geschiedenis.Vooral het gedeelte over je jeugd overweldigde me echt. Verbijsterend hoe je beschrijft dat je nog een vrij zorgeloze kindertijd en jeugd meegemaakt hebt terwijl je zo jong met zo een groot gemis te maken had.
De persoonlijkheid van je vader heb je echt mooi beschreven tegen de achtergrond van de tijdsgeest van toen. Het is toch heel bijzonder hoe we allen beïnvloed worden
door de tijd waarin we leven. Hoe je vader een kind was van zijn tijd, hoe wij en de volgende generatie door onze tijd meegesleurd worden, bijna onbewust worden we allen meer beïnvloed dan we zelf beseffen op het moment. Pas als je terugkijkt in de geschiedenis besef je de impact ervan eigenlijk.
De waarden van de vorige generatie, daar zijn wij echt van vervreemd: vaderlandsliefde, trouwe kameraadschap, religiositeit, solidariteit tussen mensen, gezinnen. Het leek allemaal zo vanzelfsprekend. Nu is iedereen zo met zijn eigen ontwikkeling bezig, alles is veel individueler geworden. De sociale netwerken van vroeger functioneerden toch
wel beter, soms over generaties heen en dit alles zonder sociale media!
Je moeder dwingt toch ook wel veel bewondering af. Onder moeilijke omstandigheden heeft zij zoveel mogelijk gemaakt voor zoveel mensen...
Ik herinner mij nog heel goed een gesprek Je vertelde toen hoe je de vraag aan je moeder gesteld had of ze wist wat het was om zonder vader op te groeien. Ik vond het mooi de context van dit gesprek in je boek te kunnen lezen. Het was als een puzzel die in elkaar viel.

Ik was ook wel zeer verwonderd over de vluchtelingenstroom van oost naar west die je beschrijft, wat een massa mensen moet dat geweest zijn.
Daarbij vergeleken is wat wij nu meemaken zo kleinschalig! En hoe dat probleem structureel aangepakt werd en iedereen naar oplossingen zocht.
Het is duidelijk een probleem van alle tijden.
Wat me doorheen het ganse boek zo opvalt, de rode draad in het verhaal is toch ook wel de liefde voor de muziek. In elke periode van je leven blijkt de noodzaak om muziek te maken, te delen,door te geven aan de volgende generatie. Muziek verbindt toch wel veel hé?
Naast de liefde voor muziek voel je ook de sterke band binnen je gezin. De mooie reizen illustreren dat goed.

PS Dat verhaal van de viool die je van Oost naar West-Duitsland gesmokkeld hebt wil ik je toch zelf eens horen vertellen hoor!


door Nio op 31-07-2017
Hartelijk dank voor het boek. Ik ben meteen gaan lezen en kon niet ophouden. Het is heel leesbaar en vooral een persoonlijk en lief boek; het is ook een eerlijk boek dat een inkijk geeft in het echte leven. Ik krijg een heel ander idee van u zoals ik u ken.