Wanneer mag ik uit detentie?

Nel Bak-de Wit

Category: Health

€ 14,45
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Toen bij de vader van Nel Bak-de Wit dementie werd vastgesteld, is zij over zijn ziekteproces gaan schrijven. Ze schrijft over haar ervaringen en laat daarmee zien hoe het was om te moeten omgaan met een vader, en te leven met een echtgenoot, die steeds meer de grip op zichzelf en op zijn leven kwijtraakte. Ze beschrijft wat het betekende voor zijn omgeving om los te moeten laten wat zij zo graag vast wilden houden. Wanneer mag ik uit detentie? is een prachtig geschreven verhaal met veel emotionele waarde.

From the book

Mijn vader begon te hallucineren en had last van wanen. Hij voerde hele gesprekken met een gorilla die volgens hem op de stoel tegenover hem zat. De gorilla zei niets terug en mijn vader ging dichterbij zitten omdat hij meende dat de gorilla hem niet goed hoorde. Hij zag plantenbakken aan voor spelende kinderen. ‘Mijn bloemenkinderen’ noemde hij ze. Hij maakte zich ongerust omdat zijn bloemenkinderen altijd maar zonder toezicht buiten waren. Ach, die zorgzame pap. Als hij op de tv een interview probeerde te volgen, beantwoordde hij de vragen die de presentator stelde. Dit in de veronderstelling dat hij de geïnterviewde was. Toch wist hij wel dat dit alles niet klopte. We zagen de humor ervan in en maakten er geintjes over. Maar ‘s nachts werd hij verbaal zo agressief, dat mijn moeder niet meer alleen met hem in huis durfde te zijn. Ze lag als een opgejaagd dier naast hem in bed, bang dat hij haar iets aan zou doen. Haar man, de goedheid zelve; hij die altijd zo gek op haar was geweest en haar op handen had gedragen.

About the author

"Ik ben begonnen met het schrijven van gedichten en korte verhalen rond mijn 16de jaar. Mijn hele werkzame leven heb ik doorgebracht in de zorg. Daar begeleidde ik zorgvragers met somatische en psychogeriatrische beperkingen. Momenteel ben ik werkzaam als teamleider activiteitenbegeleiding en coördinator vrijwilligerswerk in een verpleeghuis. Dit boek is geschreven om de herinneringen aan mijn vader levend te houden en hem te blijven zien als de man wie hij eens was."

Reviews

2011-03-04 17:00:34 | By: Anja
Dit boek heeft veel bij mij losgemaakt door de manier waarop het is geschreven en door de opvallende gelijkenissen met de geschiedenis van mijn vader. Bij mijn vader werd in 2004 LBD vasstgesteld. Ik heb zijn verhaal opgeschreven en ben daarbij enorm geïnspireerd door het verhaal van Nel. Veel lof!!!!

2011-03-03 09:08:56 | By: Jan
Als manmtelzorger van een dementerende echtgenote was ik tot tranen geroerd na het lezen van het boekje van Nel. De liefdevolle en integere wijze waarop zij het dementeringsproces beschrijft is niet iets wat je gauw vergeet. Dat dit proces tot spanningen leidt is begrijpelijk - zij gaat hier op een respectvolle wijze mee om. Een boek voor allen die met dementie te maken hebben van belang is.

2011-03-01 21:17:36 | By: margreet
Heel heftig om te lezen, mooie gedichten kortom een prachtig boek en een echte aanrader voor een ieder die met de ziekte dementie te maken krijgt!!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Wanneer mag ik uit detentie?

Author:

Nel Bak-de Wit

Category:

Health

Number of pages:

82

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 12,5 cm x 20 cm

Release date:

17-04-2009

ISBN:

978-90-883-4849-5 / 9789088348495

Price:

€ 14,45

Language

Dutch