Jezus Christus, de Naakte - Een theologie van de schaamte

Joeri C. B.

Categorie: Geloofszaken
  • (1)

€ 25,99
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Adam en Eva waren naakt, aten van de verboden vrucht, ontdekten dat ze naakt waren, en schaamden zich. Dat staat aan het begin van de Bijbel. Waarom horen we dan zó weinig over schaamte? Want is schaamte niet net de motor van alle menselijk handelen?! Hoe zijn Franciscus en Clara van Assisi omgegaan met hun naaktheid? En Jezus Christus? En is de naaktheid van naturisten dezelfde soort naaktheid als de naaktheid van Adam en Eva? En vallen de kledingvoorschriften uit de Koran te rijmen met de Bijbel?
Een boeiende kijk op het leven met verrassende antwoorden op ongemakkelijke vragen.

Uit het boek

Door het gebod van God te overtreden, hebben Adam en Eva het vertrouwen in God beschaamd. Hun ogen gingen open en ze realiseerden zich onmiddellijk dat ze in hun hoogmoed niet als God zijn geworden, maar dat ze ontzettend diep zijn gevallen. Ze hebben de liefdesband met God fundamenteel geschonden. Het is een kaakslag in het gezicht van God. Adam en Eva, die zo afhankelijk waren van Gods hulp hebben God de rug toegedraaid. Hem in de rug gestoken. Adam en Eva zijn zich ervan bewust dat ze door het negeren van Gods verbod gedrag hebben gesteld dat zich niet verdraagt met de voorwaarden waaronder zij in Gods ogen respectabel zijn. Daar vrezen ze voor. Adam en Eva, die prijs stellen op Gods respect, vrezen ten diepste dat ze dat respect nu kwijtgespeeld hebben. Ze beseffen maar al te goed, of vrezen dat overduidelijk, dat er een oordeel over hun persoon zal vallen. En dat leidt volgens van Dantzig tot schaamte. Adam en Eva zijn bang voor het oordeel dat ze te verwachten hebben. Ze vrezen op hun beurt een kaakslag, een krenking in hun eer. Ze vrezen verlies aan respect. Ze vrezen door God op een minder liefdevolle manier behandeld te zullen worden. Misschien, zo vrezen ze, behandelt God hen niet langer als unieke wezens met wie Hij een onherleidbare relatie heeft! Ze vrezen het verlies van hun partnerschap, wat hun in feite zou degraderen tot de staat van het animale omdat dat het beeld van God in hen zou vernietigen.

Over de auteur

Joeri (1971) is oud-kapucijn, ondertussen kerkelijk getrouwd en vader van drie. Zijn uittrede uit de kapucijnenorde was niet het eindpunt van zijn gelovige zoektocht maar het begin van een andere weg naar dezelfde God. Al wat hij beleefd heeft leidde tot dit boek met een nieuwe kijk op Jezus en de Bijbel.

Reviews

2017-01-10 20:30:40 | Door: Leen Sprong | Waardering:
Prachtig uitgebreid naslagwerk voor zowel gelovigen als naturisten en zeker voor de combinatie van beiden. Zeer aanbevolen.Schrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Jezus Christus, de Naakte - Een theologie van de schaamte

Auteur:

Joeri C. B.

Categorie:

Geloofszaken

Aantal pagina's:

496

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

23-12-2016

ISBN:

978-94-0223-192-2 / 9789402231922

Vaste prijs:

€ 25,99

Waardering:

  • (1)