Voorkant
Voorkant cover
Achterkant
Achterkant cover

Tussen verbeelding en werkelijkheid
Korte verhalen

Auteur

P.H.G. van Kuiken

Uitvoering
Paperback
Reviews
4,7 / 5 (3 reviews )
Prijs
20 ,50
Verzending
Gratis verzending in Nederland en België
Levertijd
Twee tot vijf werkdagen
(Nederland en België) (Past door brievenbus)

Samenvatting

De prachtige verhalen, nu gebundeld in dit boek van P.H.G. van Kuiken, gaan over oudere mensen die ieder op hun eigen wijze leven in het heden en verleden. De schrijver neemt u mee in zes verschillende levens en vertelt op meeslepende wijze over bijvoorbeeld de bejaardenverzorgster met een hevige drang naar naastenliefde. Ze ontfermt zich over een alleenstaande man, die in een oud vervallen boerderijtje woont. Wat haar daarbij allemaal overkomt, overtreft zelfs de stoutste verwachtingen.

Fantasie verweven met werkelijkheid, afwisselend beschreven met humor en emotie. Dat is Tussen verbeelding en werkelijkheid, met een herkenbaar thema voor oud én jong!

Over de auteur

Het echtpaar Piet en Sjoukje van Kuiken, beiden oorspronkelijk decorateurs, werkten gedurende 50 jaar samen. De laatste 25 jaren begonnen zij zich toe te leggen op het schrijven van scenario’s en het produceren van films. Met de documentaires wonnen zij vele prijzen en ze kregen met ‘Geschonden Herinnering’ over Herinneringskamp Westerbork landelijke bekendheid; deze film werd uitgezonden voor televisie. Piet (95) schrijft nu spannende thrillers, waaronder Angst per Saldo, en korte verhalen; Sjoukje (70) maakt daarbij illustraties.

Productinformatie

ISBN
9789402232486 / 978-94-022-3248-6
Uitgeverij
Boekscout
Verschijning
03-02-2017
Taal
Nederlands


Uitvoering
Paperback
Pagina's
144
Formaat
A5
Illustraties
Ja

Inkijk

Het aanzien van de oude binnenstad vertoont die middag veel overeenkomst met dat van een door de tijd aangetast schilderij vol craquelé: overal barsten, scheuren en andere sporen van verval.
De laatste lichtstralen van de vroeg eindigende dag veroorzaken spookachtige schaduwen op de verweerde muren, die als een ruïneus decor de straten markeren. Op verscheidene plaatsen zijn ze volledig bedekt met neerslag uit de spuitbussen van in ongewisheid ronddolende jeugdige vandalen, hier en daar afgewisseld met flarden van affiches, bedrukt met vruchteloze frasen vol onvrede met de vrijheid.
Niemand kijkt ernaar. Men is gewend ze niet meer te zien. Alles lijkt leeg en zonder zin. Alleen vanuit een openstaande cafédeur klinkt de nasale stem van een popzanger met een nietszeggende ballade aan de schijnbaar algemeen heersende apathie: ‘nothing’s happening’, ‘nothing’s happening’. Er gebeurt niets, alles blijft hetzelfde.
Er is echter niemand die luistert... of toch?

Ergens, tussen deze trieste zee van steen, schuift David Veterman, een oude invalide Jodenman, als een onopvallende schim langs de verlaten straten. Met zijn donkere kleding, zijn zwarte alpino en de grote hoornen bril op zijn gebogen neus, lijkt hij wel een aangeschoten vogel die een schuilplaats zoekt. De bewegingen waarmee zijn handen en voeten het invalidenwagentje gaande houden, zijn aarzelend en moeizaam en af en toe werpt hij een schuwe blik op de ontluisterde muren die langzaam aan hem voorbij gaan.
Zo op het eerste gezicht lijkt het alsof de oude man geen enkele aandacht schenkt aan het grauwe decor dat hem omgeeft en alsof het navrante lied van de popzanger zijn oude oren niet meer bereikt. Dit is echter maar schijn. Want ook al maakt hij niet meer deel uit van deze wereld, toch heeft David allang ontdekt, dat alles niet hetzelfde blijft.

Reviews (3)

Uw email wordt enkel gebruikt voor overleg over de betreffende review

Wordt getoond bij de review

door D.E.W. Smit op 23-02-2017
Ik ben zeer tevreden over het boek,
.Het boek ziet er keurig uit en leest prettig door de duidelijke letter. Het is door mij in goede staat ontvangen.
Over de inhoud; ik kan het boek bi iedereen aanbevelen.j
door Dirk Goudberg, Seniorenkrant Groningen op 28-02-2017
- Ouderen in spannende situaties -
Een recensie van Piet van Kuiken`s boek Tussen verbeelding en werkelijkheid (Groningen, 2017, Uitgeverij Boekscout.nl, 143 pagina?s).
Tekst: Dirk Goudberg
Romans - behalve de jeugdliteratuur - gaan over het algemeen over volwassenen in de kracht van hun leven. Slechts zelden tref je boeken aan die geschreven zijn over ouderen. Dat is nu wel gebeurd met de verhalenbundel Tussen verbeelding en werkelijkheid van de 95-jarige Piet van Kuiken uit de stad Groningen.
In de zes verhalen treffen we oudere hoofdpersonen aan die verontrustende - en soms ronduit griezelige - dingen meemaken. Een enkele keer komt hulp van buitenaf, zoals in het verhaal Naastenliefde over een hoogbejaarde vrouw in een bejaardencentrum. Maar in de andere verhalen komen de hoofdpersonen zelf in actie. Dat doen zij natuurlijk op basis van hoe zij die situaties inschatten. Maar zaken zijn niet altijd wat ze lijken?.
Het boek zal ouderen direct aanspreken.
Ze kunnen zich gemakkelijk identificeren met de hoofdpersonen. Want die zijn vaak ook niet meer zo mobiel en hebben soms ook niet meer zo?n uitgebreid sociaal netwerk om op terug te vallen. Toch zijn ze bepaald niet zielig: ze zijn ook nog steeds goed bij de tijd en beschikken over een levendige voorstellingsvermogen. Maar dat laatste blijkt niet altijd een voordeel.
Auteur Van Kuiken weet de spanning in de verhalen goed op te bouwen. Daarbij weet hij de lezer regelmatig totaal op het verkeerde been te zetten, zodat de ontknoping vaak een volslagen verrassing is. De verhalen Het huis in het donker en Schatgravers op leeftijd zijn daar voorbeelden van. De hoofdpersonen in die verhalen komen in potentieel bedreigende situaties en zij proberen daar ieder op hun manier mee om te gaan.
De verhalen lezen lekker vlot weg. En dat is opmerkelijk want de auteur bedient zich van een beetje een plechtstatig taalgebruik. Hij spreekt van ?in ongewisheid ronddolende jeugdige vandalen? en ?de schijnbaar algemeen heersende apathie?. Toch stoort dat niet want de hoofdpersonen zijn geloofwaardig, het zijn mensen van vlees en bloed met goede en minder goede eigenschappen. En de situaties waarin zij belanden zijn ook heel herkenbaar.
Kort en goed, er zit vaart in de verhalen van Van Kuiken. Je wilt als lezer weten hoe het afloopt. En eenmaal aangekomen bij het einde zie je ook de humor van bepaalde situaties en gedachtespinsels. Of je moet tot je eigen verbazing constateren dat je lichtelijk ontroerd bent, zoals in het verhaal Geschonden herinnering over oude Joodse man die een bezoek brengt aan het Kamp Westerbork in Drenthe.
Het boek ligt niet in de boekhandel, maar kan daar wel besteld worden. Het kan ook rechtstreeks bij uitgeverij Boekscout.nl; het wordt dan toegestuurd via de post.
door NBD Biblion Afdeling Media Aanbod op 03-11-2017
TUSSEN VERBEELDING EN WERKELIJKHEID

Verhalen waarin overwegend oude mensen figuren. Met humor, mededogen en fantasie geschreven. Zo wordt in het eerste verhaal: Een mantel van zorg onverwachts de rol van mantelzorger en zorgontvanger omgedraaid.
In Geschonden herinnering lukt het een Joods oorlogsslachtoffer weer contact met de werkelijkheid te krijgen.
Naastenliefde: een vrijwilliger grijpt in als ze een verwarde vrouw in het tehuis ziet verkommeren. Het huis in het donker: een oude vrouw interpreteert in het donker van haar kamer gebeurtenissen buiten zodanig dat ze doodsbang wordt.
Abrahams: een vrouw komt in een uitgeblust huwelijk met resultaat in actie na het aanhoren van iemands levensverhaal.
De bundel eindigt met het hilarische verhaal Schatgravers op leeftijd: waarin de dingen niet zijn wat ze lijken door wat mensen ervan maken.
Verlucht met fijnzinnige kleurenillustraties. Verhalen over oude mensen, bestemd voor oude mensen. Eenvoudige en moeilijke constructies en een ouderwetse verhaaltrant kunnen waarderen. De samenwerkende echtelieden schrijven scenario's en maken films, zoals de op de tv uitgezonden documentaire `Geschonden herinnering`, over het Herinneringskamp Westerbork. Duidelijke druk.