De Nijl stroomt naar het zuiden

Nabil Hasaballa

Category: Novels
  • (8)

€ 21,00
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Caïro 2010, aan de vooravond van de Egyptische revolutie.

Aziz, een dromerige jongeman, is gepassioneerd door geschiedenis. Hij leert Mina kennen, een Belgisch meisje dat voor een mensenrechtenorganisatie werkt. Zijn wereldbeeld komt daardoor op de helling te staan en zijn hernieuwde contact met jeugdvriend Ali Mahran schudt hem wakker. Hij moet keuzes maken.
Zijn oudere zus Samah zit gevangen in haar huwelijk met Maher, kolonel bij de gevreesde inlichtingendienst. Zij komt een oude buurjongen tegen en misschien biedt hij haar een weg naar de bevrijding.
Salim Shahin is een gerespecteerd zakenman. Zijn huwelijk met Fathia is harmonieus, maar zijn ‘grote droom’ is nooit uitgekomen. Op een dag wandelt een jonge verleidelijke vrouw zijn kruidenzaak binnen ….
En schoenpoetser Atyya vertelt over zijn brief aan de president met daarin zijn laatste wens.
In het hoofd en het hart van deze hoofdpersonages voltrekt zich een onomkeerbare (r)evolutie.
Een meeslepend en diepmenselijk verhaal, waarin liefde, passie, verraad en alle kleine menselijke trekjes hun plaats hebben.

From the book

Ik heb altijd geloofd dat er twee soorten mensen bestaan: zij die van het begin tot het einde een rechte lijn in hun leven volgen, en anderen die zigzag door het leven gaan, maar ook zij moeten de reis tot het einde maken.
Mijn naam is Atyya, Atyya El Asyoety, maar iedereen die mij kent, noemt mij Amm Atyya. En zoals uit mijn naam af te leiden is, liggen mijn wortels in de stad Asyoet in Opper-Egypte, waar de Nijl nog met volle kracht stroomt. Ik ben zevenenzestig jaar oud en ik ben schoenpoetser, maar zonder winkel en ook zonder vaste standplaats. Van ‘s morgens vroeg tot laat in de avond draag ik mijn houten kist op mijn schouder en zwerf ik door de straten van Caïro. Op de kist is een ijzeren mal in de vorm van een zool bevestigd. Aan de zijkanten zitten potjes met vernis, stoffen lapjes en borstels in twee smalle gleuven. Ik ga naar koffiehuizen, sta voor de poorten van overheidsinstellingen en zit bij de ingang van de ondergrondse metro. Kijken naar de voorbijgangers is mijn dagelijkse bezigheid, wachtend op een klant. Met de achterkant van de borstel tik ik op de kist om mijn diensten aan te kondigen.
Als ik een klant zie naderen, neem ik meteen mijn werkhouding aan. Ik ga zitten op mijn achterste, trek mijn beide knieën op tegen mijn lichaam, en zodra de klant zijn voet op de ijzeren mal zet, beginnen mijn handen snel te werken. Een tikje op de kist en de klant wisselt van voet. Twee tikjes betekent dat ik klaar ben met poetsen en dat de stoffige, doffe schoenen weer blinken. Ik doe dit werk al mijn hele leven. Iedere morgen til ik mijn broodwinning op mijn schouder en vertrek ik. Ik weet nooit met hoeveel geld ik ’s avonds zal terugkeren. Door de jaren heen heb ik niet alleen alle soorten schoenen en maten leren kennen, maar ook allerlei soorten mensen ontmoet.

About the author

Nabil Hasaballa (1969) is Egyptenaar, geboren en getogen in een volkse wijk in Caïro. Hij studeerde er aan de Faculteit Handel waarna hij naar Europa vertrok. Ondertussen woont hij al meer dan 20 jaar in België. Hij volgt de actualiteit in de wereld en in zijn geboorteland op de voet. De verwikkelingen in de Egyptische samenleving die tot de revolutie van 2011 geleid hebben, spelen een belangrijke rol in zijn verrassende debuutroman “De Nijl stroomt naar het zuiden”.

Reviews

2017-08-04 10:17:43 | By: lucas vanclooster | Rating:
De Nijl stroomt naar het Zuiden is een verrassend fijngevoleig, poëtisch en sfeervol boek, dat nochtans een heel belangrijke episode van de Egyptische geschiedenis kritisch-objectief beschrijft, namelijk voor, tijdens en na de Tahrir-revolutie. Doorheen de ogen van een groep erg verschillende personages, rijk of arm, jong of oud, wanhopig of machtig, schetst Nabil Hassaballa een volledige caleidoscoop, met knappe elemnten van compositie en continuïteit. Erg verfilmbaar eigenlijk. Deze belangrijke puike roman verdient grote weerklank!!

2017-07-29 08:16:52 | By: Hilde | Rating:
Het boek leest heel vlot... ook voor iemand die een leek is in de Arabische wereld. En dat voor een auteur die Nederlands niet als moedertaal heeft! De personages zijn heel verschillend en boeien elk op hun eigen manier. De beschrijving op de achterflap was voor mij heel belangrijk toen ik het boek begon te lezen: door de - voor een Belg - vreemde namen van de vele personages zou het anders moeilijk te volgen zijn, zeker als je niet aan één stuk door in het boek kan doorlezen. Het einde laat veel open... voor een vervolgboek misschien?!

2017-06-29 09:50:34 | By: Johan Serkeyn | Rating:
Ik vond het een zeer mooi boek dat ik graag heb gelezen, niet alleen omwille van de mooie vertelstijl en de personages van vlees en bloed die de schrijver weet te creëren, maar ook en niet in het minst omwille van de maatschappelijke-politieke achtergrond en de bezorgdheid voor het leven van de gewone man, die ?zonder belerend te zijn- steeds doorklinken.

2017-05-04 08:40:22 | By: Astrid van Triet | Rating:
Afgelopen dagen genoten van het boek 'De Nijl stroomt naar het zuiden'.
Nabil Hasaballa zet zijn personages met slechts een paar penseelstreken neer en door hun dialogen en gedachten leer je hen steeds beter kennen. Een diversiteit aan mensen stevent zo op eigen manieren af op een moment dat de wereld kent: de revolutiedagen in Egypte. Op dat moment zijn de personages inmiddels zo levendig geworden dat het lijkt alsof je niet een boek leest, maar naar een film kijkt. Het boek draagt van het begin af aan de eenvoud van het bestaan in zich. De revolutie wordt dan ook niet vanuit politieke hoogdravendheid beschreven, maar vanuit het gevoel in de mens die als vanzelf tot die schreeuw gekomen is. Zelfs die uiteindelijke schreeuw wordt zonder hoogdravendheid beschreven. Bijzonder knap debuut

2017-04-25 16:55:53 | By: Inge H | Rating:
"De Nijl stroomt naar het zuiden" is geschreven met een heldere en duidelijke pen. Een boek dat je niet zonder emoties uit kunt lezen. Een stukje Egyptische geschiedenis voor mij zo herkenbaar.

2017-04-23 09:31:12 | By: Rita S | Rating:
Vanaf het eerste moment was ik in de ban van deze roman. Het is een meeslepend verhaal waarin de verschillende personages tegen de achtergrond van de Egyptische revolutie op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn. Vlot geschreven, een echte aanrader.

2017-04-22 22:19:56 | By: Monica | Rating:
Een nieuwe stem in de Arabische romans! De schrijver heeft een helder, eenvoudig maar kleurrijk woordenpalet. Opvallend hoe de schrijver de gevoelens van de hoofdpersonages zo treffend weet te verwoorden. Hoe hij in de huid kruipt van de oudere Salim Sahin, zijn verlangens en hoop. Maar ook zo haarfijn de vrouwen hun teleurstelling en de pijn van verraad verwoord! Prachtig debuut!

2017-04-14 19:34:22 | By: Evy D | Rating:
'De Nijl stroomt naar het zuiden' is een supermooi debuut! Dit stukje geschiedenis leest heel vlot en boeit van begin tot einde. Sterk werk! Aanrader.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De Nijl stroomt naar het zuiden

Author:

Nabil Hasaballa

Category:

Novels

Number of pages:

270

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

14-04-2017

ISBN:

978-94-022-3533-3 / 9789402235333

Price:

€ 21,00

Language

Dutch

Rating:

  • (8)