In zeven dagen

Han Blok

Category: Society

€ 22,00
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)
Order at the author

Summary

Naar analogie van het scheppingsverhaal “in zeven dagen” beschrijft dit essay hoe menselijke cultuur in zeven verschillende fasen vorm gaf aan onze eigen biologische evolutie. Samenwerking en gebruik van gereedschap bij de oermens leidden tot grotere hersens. De evolutie versnelde door taal, religie en oorlogen. Daaruit ontstonden dictatoriale grootmachten met repressie, rebellie en propaganda en tenslotte raakte de moderne stedeling vanwege hebzucht en individualisme onderworpen aan de macht van de wereldeconomie. Op de “zevende dag” tekenen zich onheilspellende visioenen af. Ons voortbestaan komt in gevaar, maar mogelijk worden we nog net gered door hetzelfde stelsel van onbeheersbare economische krachten.

From the book

Uit "Op de vuist" het hoofdstuk over oorlog
 
Lang voordat een oorlog of een conflict begint, wordt er al een stemming gecreëerd. Dit gebeurt niet op individuele basis maar in het collectieve bewustzijn van een hele groep. Dit massapsychologische proces noemen we propaganda. De lispelende slang die Eva op slechte gedachten bracht, is een mooie metafoor voor dit proces. Propaganda zorgt ervoor dat de balans tussen individueel belang en groepsbelang verschoven wordt richting groepsbelang. Het is zeer veelvormig en vaak gecompliceerd en ondoorzichtig en bestond waarschijnlijk al duizenden jaren voordat er kranten of posters gedrukt werden. De praatjes, rituele gebruiken of andere beeldvormingen zijn zelf niet erfelijk, maar ze haken in op en versterken oeroude emoties die wel een erfelijke basis hebben. Onze gevoeligheid daarvoor is niet verzwakt maar door eeuwenlange selectie en stamconflicten toegenomen. Het uitgebreide spectrum van propagandistische methoden past in verschillende fasen van een geleidelijk rijpingsproces van jaren. Er komt weinig nuchter rationeel denkwerk aan te pas en als dat er al is, wordt dit uiteindelijk geheel door de emoties verdrongen. Essentieel is dat er een éénduidig en duidelijk vijandsbeeld wordt opgeroepen. Dit kan zijn uit angst doordat een vijand daadwerkelijk een bedreiging vormt, maar de vijandschap kan ook opgewekt worden door de dreiging te overdrijven of te verzinnen. Propaganda staat vaak in dienst van grensverleggende uitbreiding waarbij de expansiedrang van de ene groep de angst creëert van de ander. De verschillende invalshoeken komen uiteindelijk bij beide partijen op hetzelfde neer. Een ander belangrijk doel van propaganda is om zoveel angst voor gevaar te kweken dat het volk verlangt naar een sterke leider die het gevaar trotseert en de vijand bestrijdt.

About the author

Dr. Han Blok (1946) is bioloog en schrijver van “Oermenselijk” over de wetenschap omtrent onze evolutie (Boekscout 2009 ) en “De Meerziekte” over onze verslaving aan groei (Boekscout 2011). In 2011 ontving hij de eerste prijs van de Koninklijke Maatschappij der Wetenschappen voor zijn essay “Hoe ver mogen we gaan met het behoud van individueel menselijk leven”. Hij is columnist voor onder andere “Duurzaamnieuws” en zet zich in voor duurzame energie.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

In zeven dagen

Author:

Han Blok

Category:

Society

Number of pages:

112

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

21-02-2017

ISBN:

978-94-022-3323-0 / 9789402233230

Price:

€ 22,00

Language

Dutch