Stoepa's en manistenen. De kleurrijke wereld van het Tibetaans boeddhisme

Hubert Bastiaens

Category: Religion

€ 19,49
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Stoepa’s en manistenen is een praktische gids voor iedereen die geïnteresseerd is in de wonderlijke wereld van het Tibetaans boeddhisme. Het boek is bijzonder geschikt voor eenieder die naar landen in en rond de Himalaya wil reizen en zich wil verdiepen in het aldaar beleden boeddhisme. Boeddhistische elementen in het landschap, zoals stoepa’s, gebedsmolens en manistenen, worden uitgebreid beschreven en hun betekenis en symboliek worden toegelicht. De verschillende soorten boeddha’s, waarvan beelden en schilderingen in kloosters en tempels voorkomen, worden behandeld en beschreven in hun uiterlijk en attributen, zodat je ze van elkaar kunt onderscheiden en kunt herkennen. Ook de boeddhistische leer komt aan bod. Naast de belangrijkste leringen worden het leven van de Boeddha en de verschillende boeddhistische stromingen behandeld. Hierdoor vallen de eerder beschreven elementen en boeddha’s op hun plek en wordt alles één geheel. Het boek is prachtig geïllustreerd met foto’s en tekeningen en blinkt uit door zijn heldere en duidelijke uitleg. Handig om mee te nemen op reis en om in de tempels de verschillende boeddha’s met elkaar te vergelijken.

From the book

Tibetaans boeddhisme en Vajrayana
Wie door landen als Tibet, Nepal en Bhutan reist komt vanzelf allerlei kleurrijke, boeddhistische elementen en symbolen tegen. Het lijkt wel alsof de inwoners voortdurend feest vieren. Sierlijke stoepa’s reiken naar de hemel, kleurige gebedsvlaggen wapperen vrolijk in de wind, bij tempels en kloosters bevinden zich hele rijen koperkleurige gebedsmolens die door gelovigen in beweging worden gezet, en overal zijn op rotsen geschilderde of in stenen gegraveerde mantra’s te zien. Wie een tempel binnengaat komt oog in oog te staan met vriendelijk glimlachende boeddhabeelden, maar wordt ook – wat een schrik – geconfronteerd met toornig kijkende godheden met uitpuilende ogen en kronen met schedels die je het liefst meteen weer doen omkeren en het heiligdom verlaten. Als je ’s ochtends in alle vroegte naar een puja of gebedsviering gaat zie je rijen in donkerrode gewaden geklede monniken die staccato soetra’s, dat zijn de woorden van de Boeddha, reciteren en liederen zingen. Elk heeft in de ene hand een kleine scepter en in de andere een bel, waarmee hij af en toe doordringend rinkelt. En overal hangen kleurrijke doeken met boeddha’s (thangka’s) en andere draperieën met symbolen. De Tibetaans boeddhistische wereld is bijzonder kleurrijk en komt mystiek en zelfs occult over. Onbegrijpelijk voor de niet-ingewijde. En toch hebben al deze handelingen, elementen en symbolen met geluk, mededogen en verlichting te maken, kortom met de kern van de leer van de Boeddha.

About the author

Hubert Bastiaens (1953) is schrijver, ecoloog en lichaamsgericht therapeut. Hij is zeer geïnteresseerd in religie en spiritualiteit en reist graag. Hierdoor worden al zijn reizen min of meer tot spirituele reizen en pelgrimstochten. In 2016 liep hij een groot deel van de route naar Santiago de Compostela. Sinds zeven jaar is Bastiaens full time bezig met het Tibetaans boeddhisme. Hij is verbonden aan meerdere boeddhistische instituten en geeft cursussen over boeddhisme aan reizigers. Tevens is hij auteur van het positief door lezers en media ontvangen boek ‘Uit een lotusbloem ben ik geboren’ over zijn reizen door Noord-India. Kijk voor meer informatie op www.devadaru.nl.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Stoepa's en manistenen. De kleurrijke wereld van het Tibetaans boeddhisme

Author:

Hubert Bastiaens

Category:

Religion

Number of pages:

142

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 20 x 20 cm

Release date:

02-06-2017

ISBN:

978-94-0223-577-7 / 9789402235777

Price:

€ 19,49

Language

Dutch