Kinderen van de oorlog

Thom Vermeulen en Arie van der Vlist

Categorie: Romans
  • (4)

€ 18,99
Gratis verzending
Levertijd twee tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Utrecht, 10 mei 1940. Nadat de soldaten van de Duitse Wehrmacht ons land binnenvielen, veranderde het leven van Dirk, zijn ouders en zijn vrienden compleet. Vijf jaar lang werden zijn dagen gevuld met de onrust, emotie en alle vraagtekens die de Duitse bezetting met zich meebracht. In Kinderen van de oorlog beleef je de Tweede Wereldoorlog door de ogen van een kind. Hiervoor werden vier persoonlijke verhalen gepersonifieerd in één fictief hoofdpersoon: de achtjarige Dirk.

Uit het boek

Rotterdam ligt nu plat. Terwijl ik dacht dat de Duitsers de grote Nederlandse steden niet zouden vernietigen, hebben zij bewezen dat ze alles zullen doen om hier aan de macht te komen. En dat is ze nog gelukt ook. Nederland werd vanochtend wakker om te horen dat het Nederlandse leger heeft ‘gekapileerd’, of hoe volwassenen dat ook noemen. Zijn wij nu dan Duitsers? Zijn we gevangenen? Verandert er voor ons eigenlijk wel iets?
Ergens ben ik wel blij dat het leger ‘gekapileerd’ heeft. Moeder vertelde mij namelijk dat, na Rotterdam, onze mooie stad aan de beurt zou zijn. Dit zou hebben betekend dat we waarschijnlijk geen huis meer zouden hebben gehad. Misschien hadden we niet eens meer geleefd. Ik ben bang. Bang dat ik nooit volwassen zal worden. De Duitse soldaten hebben laten zien dat ze de strijdbijl niet zomaar zullen begraven. Ze hebben laten zien dat dit geen menselijke strijd is. Het zijn beesten.
Moeder zit nog steeds aan de radio gekluisterd. Het lukt me niet het nut hiervan in te zien. Alles wat gezegd wordt, is al een keer gezegd. Is het niet letterlijk, dan wel in andere woorden. Misschien hoopt ze op een doorbraak, maar wat zou die doorbraak dan zijn? Zelfs het leger heeft de hoop al opgegeven.
Ik probeer me in te beelden hoe vreselijk Rotterdam er op dit moment uitziet.
"Rotterdam ligt in puin. Huizen en kantoren zijn ingestort, of staan op het punt in te storten", klinkt het uit de radio. Ik vind deze nieuwsberichten maar angstaanjagend, moeder lijkt er geen genoeg van te krijgen. 

Over de auteur

10 mei 1940. Bijna zestig jaar na dato zien Thom Vermeulen en Arie van der Vlist het levenslicht. Nog eens achttien jaar later grijpen ze hun profielwerkstuk aan om de vele verhalen, die diepe indruk op hen maken, om te zetten in een verhaal. Niet gehinderd door enige kennis van zaken omtrent het schrijven van boeken ligt hier het resultaat van twee vrienden die deze geschiedenisverhalen niet verloren willen laten gaan.

Reviews

2017-08-01 10:28:56 | Door: Jan van Culemborg
In de Zakengids las ik de aankondiging van Kinderen van de oorlog. Heb het boek gekocht met de gedachte "ik zie wel , maar het is mooi wat die jonge mensen hebben gedaan". Heb het boek gelezen en wil jullie graag een groot compliment maken voor dit prachtige werkstuk. Er staan hier in huis tientallen boeken over de oorlog op de planken, waarvan enkele me veel minder hebben aangesproken dan jullie boek. Dank je wel.

2017-07-06 21:44:58 | Door: Martine | Waardering:
Mooi boek! Je maakt je wel een voorstelling van hoe het geweest moet zijn maar dit maakt het tastbaarder... Het had best dubbel zo dik mogen zijn!! Jullie kunnen hier apetrots op zijn Thom en Arie....

2017-07-05 11:21:46 | Door: karin | Waardering:
Een heel mooi boek. Zo onwerkelijk wat er is gebeurd in de oorlog. Een boek om kippenvel van te krijgen. Je leest het in een keer uit. Knap gedaan van deze twee auteurs

2017-06-23 11:48:37 | Door: Mariska | Waardering:
Een aangrijpend boek. Door de ogen van Dirk maak je de oorlog mee. Belangrijk dat dit soort verhalen worden geschreven: opdat we nooit vergeten!Schrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Kinderen van de oorlog

Auteur:

Thom Vermeulen en Arie van der Vlist

Categorie:

Romans

Aantal pagina's:

156

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 12,5 x 20 cm

Verschijningsdatum:

23-06-2017

ISBN:

978-94-0223-724-5 / 9789402237245

Vaste prijs:

€ 18,99

Waardering:

  • (4)