Krom liggen - Van schooljongen tot schoolmeester

Jan Lauret

Categorie: Romans

€ 19,99
Gratis verzending
Levertijd twee tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Daan Vroege is een kind uit een arbeidersmilieu. Hij kan goed leren. Zijn ouders gaan aarzelend akkoord met zijn studie. Schoolmeester wil hij worden. Vijf jaar lang enkel geld kosten, niets verdienen. Omdat de Kweekschool aan de andere kant van de rivier ligt, gaat hij in een kosthuis. Twee totaal verschillende werelden. Daans nieuwe wereld vervreemdt hem van zijn oude. Zijn neiging tot faalangst en minderwaardigheidgevoelens compenseert hij met uitstekende schoolresultaten. In de relationele sfeer speelt de angst om zich te binden en om afgewezen en verlaten te worden hem ernstig parten. In vijf jaar tijd ontwikkelt hij zich van schooljongen tot schoolmeester.

Uit het boek

Wat er de volgende morgen gebeurt op de kweekschool zal hij zijn leven lang met zich meedragen. Geschiedenis van meneer Borst. De man praat en praat en praat, de weetjes en feitjes, de jaartallen en namen fladderen als kwetterende mussen uit zijn gestadig bewegende mond. Daan zit met zijn hand onder zijn hoofd naar buiten te kijken. Er vallen telkens een paar blaadjes van de hoge populieren op het plein. Hij telt hoe lang het duurt eer zo’n blaadje vanuit de top van de boom naar de grond gedwarreld is.
‘Vroege!’
Hij gaat van schrik rechtop zitten. Er klinkt wat gegiechel in de klas.
‘Interesseert het je niet wat ik te vertellen heb. Dan kun je maar beter vertrekken. Het vak Geschiedenis is kennelijk aan jou niet besteed.’
Hij voelt even iets door zijn hoofd flitsen en zegt dan kalm: ‘Juist wel, meneer Borst, maar niet op de manier waarop u dat vak geeft.’
Borst staat nu vlak bij hem. De hele klas kijkt vol spanning toe.
‘Daan, houd je kop, man,’ sist Frans die naast hem zit.
Borst buigt zich naar Daan en knijpt zijn ogen tot smalle spleetjes. Hij snuift.
‘Dit is nu al de tweede keer dat je mijn manier van lesgeven in twijfel trekt. Hoe durf je, snotneus!’
Even zit Daan verlamd op zijn stoel. Dan roept hij: ‘Dit pik ik niet!’
Borst haalt uit en slaat hem met zijn vlakke hand op zijn rechterwang. De leraar loopt met stramme passen terug naar zijn tafeltje. Hij gaat zitten en wist met een witte zakdoek het zweet van zijn voorhoofd. Daan voelt aan zijn gloeiende wang. Een klap in zijn gezicht. Een vreemde man die hem een klap in zijn gezicht geeft. Nog nooit heeft iemand hem een klap in zijn gezicht gegeven. 

Over de auteur

Jan Lauret (1939) begon zijn werkend leven als onderwijzer. Daarnaast deed hij veel aan het ontwikkelen van leermiddelen en leersystemen. Dat werd zijn beroep. Hij werkte als educatief uitgever bij verschillende uitgeverijen. Hij was altijd een beetje jaloers op zijn auteurs. Die konden lekker creatief zijn terwijl zijn taak vooral organisatorisch was. Na zijn pensionering begon hij met schrijven en vertellen in het dialect van zijn geboortestreek, Zeeuws-Vlaanderen. In 2015 verscheen zijn debuutroman Muralt.

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Krom liggen - Van schooljongen tot schoolmeester

Auteur:

Jan Lauret

Categorie:

Romans

Aantal pagina's:

196

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

09-06-2017

ISBN:

978-94-0223-685-9 / 9789402236859

Vaste prijs:

€ 19,99