Een buitenstaander - Notities en herinneringen van een jongetje

Fred Wildeman

Category: Biographies
  • (1)

€ 18,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Fred Wildeman werd in 1944 geboren in Böhmisch Kamnitz in Sudetenland, een gebied waar een of liever twee van de gruwelijkste gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden. Na een afschuwelijke terugtocht bereikte zijn familie het bevrijde Nederlandse zuiden, waarna het gezin uiteindelijk in Amsterdam-Oost terechtkwam. Toen Fred op zijn dertiende vanwege TBC in het Sanatorium in Harderwijk werd opgenomen, vond hij daar de liefde van zijn leven: de veertienjarige Gea. In de angstige en verwarrende tijden na de oorlog probeerde Fred als zoon van een communist zijn leven op te bouwen, maar dat ging niet zonder slag of stoot.

Voor de goede orde wordt vermeld, dat de schrijver zelf nooit communist is geweest, vandaar de aanhalingstekens.
Zijn vader, Louis (Wiet) Wildeman, was dag en nacht communist of staker op zijn werk en ook de man, die zondagmiddag het vlees sneed.

From the book

Mijn beide ouders woonden in Amsterdam-Noord en leerden elkaar daar kennen op een uitgaansavond. Mijn vader voetbalde bij De Volewijckers, mijn moeder speelde mandoline bij een muziekvereniging. De roepnaam van mijn moeder was Wil, geboren op 9 maart 1917 in Amsterdam, die van mijn vader Wiet, geboren op 9 februari 1921, eveneens in Amsterdam. Mijn moeder werd dus in de tijd van de Eerste Wereldoorlog geboren, mijn vader kort daarna. Ook toen waren het uitzonderlijk moeilijke tijden en het zou nog erger worden.

Zij trouwden op 11 mei 1942 in de Hulpsecretarie ten Noorden van het IJ. Niet alleen omdat ze stapelgek op elkaar waren, maar ook om zo te proberen of mijn vader aan de Arbeitseinsatz (tewerkstelling in Duitsland) zou kunnen ontkomen. Hun plan lukte niet. Mijn vader vertrok in 1942 gedwongen naar Sudetenland, om precies te zijn naar Böhmisch Kamnitz en mijn moeder bleef alleen achter bij familie in Amsterdam-Noord. Te eten was er echter nauwelijks en daarom besloot mijn moeder, mede omdat ze haar man erg miste, ook naar Böhmisch Kamnitz te gaan en daar werk te zoeken.

Vermelding verdient zeker ook de aanslag op Reinhard Heydrich, die eveneens in 1942 plaatsvond en wel op 27 mei. Heydrich, geboren op 7 maart 1904 was een Duitse nazileider en Reichsprotector van Protectoraat Bohemen en Moravië. Zijn bijnamen waren: De slager van Praag, de beul van Praag en het Blonde Beest. Hij meende dat hij niets te vrezen had van het Tsjechische Verzet, liet zich graag in zijn open wagen door Praag rijden, waarbij hij wel een kogelwerend vest droeg. Op 27 mei 1942 zou hij naar Berlijn vliegen om zijn nieuwe plannen voor uitroeiing van een groot deel van het "Slavische ras" met Hitler te bespreken. Rijdend door Praag in zijn open auto werd hij aangevallen. Nadat de stengun van Gabcik weigerde, wierp Kubis een antitankgranaat naar Heydrichs auto. Zijn verwondingen leken aanvankelijk mee te vallen. Een spoedoperatie werd geweigerd.

About the author

Mijn naam is officieel Alfred Wildeman, maar iedereen kent me als Fred. Ik ben geboren op 26-12-1944 in Böhmisch Kamnitz (Ceska Kamenice), een kerstkindje dus, maar bij mijn geboorte viel er weinig te vieren. Ik ben op 1-9-1967 in Heemskerk (N.H.) getrouwd met Gea Rigtering, geboren in Schoonebeek (Dr.), het dorp van de jaknikkers, wat overigens aan Gea niet te merken is. We hebben 2 lieve zoons van resp. 46 en 43 jaar en de rijkdom van 4 minstens zo lieve kleinkinderen, 3 meisjes Lena, Minke en Bente van resp. 3, 8 en 10 jaar, en 1 jongen, Boris, van 8 jaar oud.

Reviews

2017-09-13 10:44:52 | By: Richard van Dijk | Rating:
Boeiend levensverhaal op een tijdslijn in de Nederlandse en Europese geschiedenis. De schrijver is een Europeaan avant la lettre.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Fred Wildeman schrijft boek over 'communistische' jeugd

HUIZEN De vader van Fred Wildeman (72) was overtuigd communist. Iets dat Fred jarenlang verzweeg, maar waar hij nu het boek 'Een Buitenstaander - Notities en herinneringen van een "communistisch" jongetje' over heeft geschreven.Lees verder

Product information

Title:

Een buitenstaander - Notities en herinneringen van een jongetje

Author:

Fred Wildeman

Category:

Biographies

Number of pages:

112

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

01-09-2017

ISBN:

978-94-022-3852-5 / 9789402238525

Price:

€ 18,99

Language

Dutch

Rating:

  • (1)