Mijn leven als bastaard

Ed Elands

Category: Biographies

€ 15,50
Paid shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)
Order at the author

Summary

Als kleuter nam ik afscheid van mijn ouders. Niet in letterlijke zin, maar emotioneel. Langdurige eenzaamheid was het gevolg. Dat gevoel van verlatenheid werd versterkt door een ernstig ziekbed in mijn puberteit dat zelfs leidde tot een voorbarige overlijdensverklaring. Ik raakte nog verder emotioneel geïsoleerd. Het leren omgaan daarmee heeft bijzonder lang geduurd. Emotionele verwaarlozing, zwerftochten, armoede, verlangen naar erkenning en harde liefdeslessen vormen samen de kern van dit boek. Langzaam, maar zeker wordt duidelijk waarom ik in ‘Mijn leven als bastaard’ het volgende tot mijn levensmotto heb gemaakt: ‘Je hoeft niet rijk te zijn, om rijk te kunnen leven...’

From the book

Voor het eerst realiseerde ik mij nog iets heel ingrijpends. Ik schrok van mijn eigen gedachten en kreeg er kippenvel van. Misschien, heel misschien was ik helemaal geen kind dat het gevolg was van een hartstochtelijk erotisch avontuur. Misschien was ik wel het product van een afschuwelijk vernederende verkrachting...?
Als dàt zo was, als dat wèrkelijk zo was, dan kon ik de kilte, de afwijzing, de onverschilligheid en de verwaarlozing mogelijk wèl begrijpen. Dan kon ik misschien wel snappen waarom ze zo enorm teleurgesteld was toen bleek dat ik ontwaakte uit mijn coma. Misschien wilde ze mij wel zien, maar kon ze niet naar me kijken. Wie weet..., wilde ze mij wel op schoot, maar kon ze niet van mij houden. Misschien..., misschien had ze er zelf nog wel veel meer onder geleden dan ik... Godallemachtig, misschien werd ze door mij elke dag weer opnieuw herinnerd aan de grootste nachtmerrie van haar leven...
Mijn gedachten gingen met me op de loop en voor de veiligheid zocht ik angstvallig naar een parkeerplaats. Bij de eerste de beste gelegenheid heb ik mijn auto aan de kant gezet. Nog voordat mijn auto stilstond, huilde ik. Ik huilde omdat ik voor het eerst in mijn leven mijn moeder dolgraag wilde spreken. Voor de allereerste keer verlangde ik naar haar. In machteloos verdriet heb ik zachtjes gefluisterd:
‘Mam, waarom heb je niks gezegd? Waarom moet ik er nu pas achter komen? Nu pas, na al die moeilijke jaren. Ik zou het kunnen snappen mam, misschien wìl ik het dan wel snappen. Ik heb tijd nodig mam, misschien kan ik je ooit vergeven’.

About the author

Ed Elands heeft als (hoofd)onderwijzer 40 jaar lang korte verhalen geschreven over de kinderen in zijn klassen. Een selectie uit al die verhalen is terug te vinden in de interactieve leesmap ‘Sterke Verhalen’,(uitgegeven door Schoolsupport). Zijn lang gekoesterde wens om romans voor volwassenen te schrijven, heeft hij concreet gemaakt met ‘De dood ontmaskerd’(2014) en ‘Huize Finito’(2015). Beide verhalen beschrijven meeslepend een bijzonder mooi proces van ‘angst voor de dood’ naar ‘stervensacceptatie’.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Mijn leven als bastaard

Author:

Ed Elands

Category:

Biographies

Number of pages:

266

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

01-07-2017

ISBN:

978-94-022-3752-8 / 9789402237528

Price:

€ 15,50

Language

Dutch