Zielenknijpers - Emoties achter Maskers

Fop G. Quartel

Categorie: Romans
  • (4)

€ 22,50
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Een psycholoog stort zich na zijn scheiding op een wetenschappelijke carrière. In Parijs ziet hij een oude vlam terug, de aantrekkelijke psychologe Claire. Zij is een uitzonderlijk getalenteerde violiste, maar heeft haar talent nooit ten volle kunnen benutten. Na een zeer ingrijpende gebeurtenis besluit ze te stoppen met haar werk en zich volledig te richten op een studie aan de Juilliardschool of Music in New York. Wanneer men daar van haar verwacht emoties te tonen tijdens haar vioolspel, komt zij zichzelf tegen. Ze ondervindt nog steeds de gevolgen van het gebrek aan erkenning van haar ouders. De hoofdpersoon ziet Claire als zijn droomvrouw en helpt haar waar mogelijk, maar hij kan zich moeilijk binden na zijn mislukte huwelijk. Hij houdt er meerdere affaires op na en ook hij wordt overvallen door emoties die bij het leven horen. Kan hij ook zijn eigen emoties psychologisch analyseren en geeft het feit dat hij uit een ‘warm nest’ komt hem hiermee een voorsprong ten opzichte van Claire? Deze, en andere levensvragen, worden beantwoord in deze indringende roman.

Uit het boek

‘Ook ik liet bewust een stilte vallen en voelde plaatsvervangend verdriet en mededogen door de puurheid van Anne waar ik getuige van mocht zijn. Ik zag een mens voor mij die mij toestond een blik te werpen in haar ziel. Ik wilde mijn ogen afwenden omdat wat ik zag mij recht in het hart raakte en ik haar restje waardigheid door langer kijken niet verder wilde doen wegsmelten. Haar laatste stukje intimiteit mocht ze aan mij niet prijsgeven.
Een blik werpen in de ziel van mensen kan eigenlijk alleen wanneer alle schaamte door ingrijpend leed is weggeslagen en passie is versteend of wanneer grote bevlogenheid uit stralende ogen spat bij mensen die in hun kracht staan. De authentieke mens, die niets anders meer is dan puur zichzelf. Schilders en beeldhouwers die deze unieke beelden in hun werk hebben weten te vangen, zijn er wereldberoemd door geworden. Beroemd geworden beelden gemaakt door mensen die liever kijken dan zelf bekeken willen worden. Ik was die ochtend getuige van een dergelijk beeld. Ik was een professioneel getuige die zijn emoties moest verhullen en rationeel moest observeren en zich schaamteloos de beelden moest toe-eigenen om te kunnen interpreteren en handelen. Het voelde als binnenkomen zonder kloppen. Ik moest ‘een stem geven aan wat ik niet hoorde en een gezicht aan wat ik niet zag’. Even later verliet ze mijn spreekkamer. Ze knikte bij het afscheid nemen bijna schuw naar me terwijl ik zag dat haar mond een wat geforceerde poging ondernam een bescheiden glimlachje rond haar lippen te toveren. Dat was voor mij de opbrengst van dit eerste contact. Toen ze door de lange gang schuifelde leek het alsof ik naar een ‘slow motion film’ keek. Ik zag haar tengere lijf en haar afhangende schouders die een last torsten. Slechts eenzaamheid vergezelde haar.´Zielenknijpers´ is een psychologische roman over emoties. Emoties horen bij gebeurtenissen in een mensenleven. Wat gebeurt er als men het gevoel uitschakelt, als men geen ruimte geeft aan emoties die horen bij verschillende soorten van verlies? Wat als men voortdurend met maskers op leeft? Behalve psychologisch, is dit verhaal ook filosofisch; de overpeinzingen van de hoofdpersoon dwingen de lezer na te denken over de gevolgen van opvoeding, gedragingen en reacties op opgelopen trauma’s. Het biedt impliciet handvaten om zo goed mogelijk met levenservaringen om te gaan. 

Over de auteur

Fop G. Quartel heeft tientallen jaren als psycholoog en organisatieadviseur gewerkt en is auteur van de educatieve programma’s EGO (Eigen Gevoelens en Omgang) en Therapeutisch klimaat. Na vele jaren praktijkervaring en het verzorgen van colleges psychopathologie en innovatiekunde ontstond bij hem de behoefte om in verhaalvorm te schrijven over ingrijpende gebeurtenissen die bij het leven horen. Bij een grote groep mensen kunnen emoties die hier uit voortvloeien de oorzaak zijn van psychisch lijden en disfunctioneren. De wens van de auteur is om de lezer te laten nadenken over de voor- en nadelen van het dragen van maskers waarachter emoties verborgen kunnen worden.

Reviews

2017-12-12 18:02:27 | Door: Cor Both | Waardering:
Dit boek is door mij ervaren als een verhaal over, maar vooral voor het leven. Een fijn boek om te "beleven" en zeker later nog te (her) lezen. Emoties van het moment aan de oppervlakte, maar vaker in de diepte gebleven. Ondanks het " vakjargon" een kostelijke, herkenbare weergave van het (niet) handelen. Tijdens het lezen vele emoties "meegevoeld" en daardoor in een zucht uitgelezen. Ik wacht op een tweede boek.

2017-11-13 18:39:55 | Door: Literair tidschrift
Prachtig beschreven indringende roman

2017-11-11 09:10:54 | Door: Karin | Waardering:
Fop Quartel schreef een roman met zeer menselijke personages. Net als wij allen maken ze ingrijpende gebeurtenissen in hun leven mee. Interessant om te lezen hoe men daar op verschillende wijze mee omgaat. De ervaring en kennis vanuit Quartels loopbaan in de psychologie is duidelijk merkbaar. Het boek gaf me stof tot nadenken en hield me een spiegel voor. Een ontroerende, psychologische én bovendien leerzame roman!

2017-11-10 18:12:39 | Door: Karin | Waardering:
Fop Quartel schreef een roman met zeer menselijke personages. Net als wij allen maken ze ingrijpende gebeurtenissen in hun leven mee. Interessant om te lezen hoe men daar op verschillende wijze mee omgaat. De ervaring en kennis vanuit Quartels loopbaan in de psychologie is duidelijk merkbaar. Het boek gaf me stof tot nadenken en hield me een spiegel voor. Een ontroerende, psychologische én bovendien leerzame roman!Schrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Zielenknijpers - Emoties achter Maskers

Auteur:

Fop G. Quartel

Categorie:

Romans

Aantal pagina's:

314

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback A5

Verschijningsdatum:

10-11-2017

ISBN:

978-94-0224-058-0 / 9789402240580

Vaste prijs:

€ 22,50

Waardering:

  • (4)