Ons Gedrag - Observaties van onszelf en mensen uit onze omgeving

Alice Gerritsen

Categorie: Maatschappij

€ 21,00
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

In Ons gedrag beschrijft Alice Gerritsen op ontroerende manier de gesprekken die zij heeft gehad met gasten in een hospice. Ook dialogen die plaatsvonden in de gevangenis komen uitgebreid aan bod. Alice zet op treffende wijze haar mijmeringen over het mensen gedrag op papier. Ze observeert de pijn die ze bij een ander zag, maar kijkt ook kritisch naar haar eigen reacties op de gebeurtenissen in haar leven.

Uit het boek

Enige tijd geleden zat ik in de trein. Vlak voordat die zich in beweging zette, kwam er een jonge man aanrennen en buiten adem nam hij tegenover mij plaats. Hij hyperventileerde en ik gaf hem instructies richting buikademhaling, waarna zijn ademhaling weer normaal werd.


Hij maakte zich zorgen over de situaties die zijn leven passeerden. Dit gesprek duurde twintig minuten en met spijt in zijn hart kwam het perron in zicht waar hij uit moest stappen. Dit noem ik een deurknopgesprek. De veiligheid hiervan is dat hij mij niet kent en het samenzijn maar even duurt.


Jaren geleden heb ik in een huis van bewaring gewerkt, waar ik dit fenomeen soms ook tegenkwam. Gedurende de tijd dat ik dan bij iemand in de cel zat, sprak de gedetineerde over koetjes en kalfjes. Als ik dan opstond om te vertrekken en bij wijze van spreken de deurknop al in mijn hand had begon hij tot de kern te komen. Ik ging er kort op in en stelde voor om bij mijn volgende bezoek diezelfde week nog hierop terug te komen. Hier stemde hij mee in. Dit is de veiligheid die blijkbaar vrij maakt om voluit te ventileren. Er zijn hier voorbeelden genoeg van, zoals onder andere bij ontmoetingen in de lift of bij een bushalte. Soms is dat korte moment al voldoende voor de vrager. De geestelijke van het huis van bewaring noemde dit het deurknoppastoraat. En terecht.

Over de auteur

Alice Gerritsen komt uit een gezin van vijf kinderen. Als kind observeerde zij al de mens. Al snel speelde religie een rol. Zij ervoer dat de regeltjes van de kerk ‘mensenwerk’ was. Het catechisatiebezoek leverde dan ook meestal discussies op.
Alice was de jongste van het gezin en dus overal te klein voor. Vanuit dit gegeven ontstonden bij haar de mijmeringen. Deze staan opgetekend in dit boek. Het boek beantwoordt precies aan wie zij is.

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Ons Gedrag - Observaties van onszelf en mensen uit onze omgeving

Auteur:

Alice Gerritsen

Categorie:

Maatschappij

Aantal pagina's:

214

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

09-03-2018

ISBN:

978-94-0224-363-5 / 9789402243635

Vaste prijs:

€ 21,00

Taal

Nederlands