Ochtendpost - Van angst in Nederlands-Indië naar liefde in Holland

Shirley Rigault

Category: Biographies
  • (8)

€ 18,49
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Op haar zoektocht naar haar Indische roots ontdekt Shirley Rigault hoe het levensverhaal van haar moeder Sylvia haar helpt dichter bij zichzelf te komen. Shirley kijkt door de ogen van haar beeldschone moeder naar de traumatische gebeurtenissen in Nederlands-Indië tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Ondanks de diepe pijn die Sylvia bij zich draagt, vindt zij een weg om weer hoop te krijgen voor de toekomst. En als zij in Holland George ontmoet, die haar overlaadt met liefdesbrieven, weet Sylvia dat niets haar in de weg staat om weer gelukkig te worden.

From the book

Ik spits mijn oren en lig doodstil. Dit geluid ken ik niet. Het zijn geen krekels en het is ook geen tokeh. En waar ben ik? Waarom liggen we met zijn vieren in deze kleine kamer?
Dan herken ik het geluid, het geluid van water, heel veel water. Naast mij hoor ik zacht gekreun. Het is mama die zich langzaam omdraait. Plotseling hoor ik voetstappen. Het zijn stevige stappen en ik denk ze te herkennen. Ik verkramp en houd mijn adem in. Wat gebeurt er? Komen ze ons halen? Ik houd mijn handen voor mijn oren en doe mijn ogen dicht. Dat heeft altijd geholpen. Maar dan klinkt gelach en de voetstappen gaan aan onze deur voorbij.
Ik wrijf in mijn ogen en kijk om mij heen. Ja, nu weet ik het. We zijn op het schip. Het schip naar Holland. Daar wordt op ons gewacht en gaan we nieuwe mensen ontmoeten. Eindelijk zien we opa en oma Hicks weer. Ondanks de scheiding van mijn ouders hebben ze contact met ons gehouden. Ik begrijp dat de relatie met hun zoon niet goed meer was. In Holland kan ik weer naar school en het allemaal vergeten. Het is te veel, te veel om nu te beseffen.
Vrienden die opeens geen vrienden meer waren. Boze gezichten en mensen met grote scherpe stokken. Buren die nooit meer langskwamen en gesmoes en gesis op straat. Het verdrietige gezicht van mama zie ik nog voor me, toen de mannen uit het huis werden gehaald en de volgende dag niet meer terugkwamen. Er werd niets over gezegd, maar ik zag de tranen over de wangen rollen.

About the author

Shirley Rigault (1958) woont met haar vriend in Arnhem. Zij komt erachter dat het schrijven van het levensverhaal van haar moeder veel in haar losmaakt. Schrijven blijkt haar passie te zijn en haar te helpen om ook zichzelf beter te begrijpen. Aan de hand van honderden liefdesbrieven van haar ouders en hun verhalen kan Shirley het leven in Nederlands-Indië en hun mooie liefdesrelatie in Holland op een bijzondere wijze verwoorden. Naast een prachtig verhaal geeft ‘Ochtendpost’ inspiratie en hoop na de diepe pijn van een oorlog.

Reviews

2019-08-18 14:56:19 | By: Cor tuinman | Rating:
Ik heb je lieve ouders ontmoet in Bronbeek en begreep dat ze daar vrijwilligers waren. Tot mijn grote verbazing bleek er een boekje over hun levensverhaal te zijn. Ik heb je boek gelezen. Een prachtig en ontroerend verhaal. Een hele mooie liefdesgeschiedenis, maar ook de geschiedenis van de Indische Nederlanders en hun prachtige cultuur.

2019-03-13 18:16:31 | By: rob | Rating:
Een inzage in het leven van lieve mensen die hun draai vinden in Nederland. Tegen de achtergrond van de tweedewereldoorlog zien we positieve mensen vanuit Indonesië naar Nederland trekken. Met Jakarta, Zeeland, Zevenaar en Kampen als decor. Proficiat, Shirley! nu deel twee, drie, vier en vijf graag.

2018-03-30 17:59:57 | By: Henk Wijnbergen | Rating:
Heel leuk en fijn leesboek. Heel mooi geschreven zodat je meevoelt.

2018-03-28 12:07:09 | By: Vanessa op de Woert | Rating:
Leuk! Laat me denken aan mijn eigen tiener jaren. Verliefd worden, brieven schrijven, gevoelens van twijfel als je ver van elkaar bent, de wederziens en dan weer vol vertrouwen vooruit kijken... een tijd waarin de emoties van een jong meisje lekker alle kanten opgaan. Allemaal zo onschuldig en oprecht. Zelfverzekerde vrouwen! Mooi geschreven... ik heb genoten.

2018-03-16 15:17:37 | By: Anton en Janny ter Wal | Rating:
geweldig boek prachtig geschreven waaruit blijkt de sterke gezinsband

2018-03-13 19:45:23 | By: Nancy Rigault
Prachtig. Mooi geschreven

2018-03-13 23:14:44 | By: Nancy | Rating:
Prachtig verhaal. Mooi geschreven.

2018-03-03 08:58:01 | By: Leonie Vrieze | Rating:
IndrukwekkendWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Ochtendpost - Van angst in Nederlands-Indië naar liefde in Holland

Author:

Shirley Rigault

Category:

Biographies

Number of pages:

120

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

02-03-2018

ISBN:

978-94-0224-316-1 / 9789402243161

Price:

€ 18,49

Language

Dutch

Rating:

  • (8)