Mam, ik ben een meisje - Biografie van transgender Rika D. Lammers

Ping Sterke

Category: Biographies
  • (5)

€ 20,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Wonende nog in Suriname had Eric al iets ongewoons over zichzelf bemerkt. Niet duidelijk, noch aanwijsbaar. Toevallig las hij in een artikel het relaas over een transgender. Hierin begon hij zijn anders-zijn te herkennen. Het gezin verhuisde naar Nederland. In dat vrijdenkende land werd hem duidelijk dat hij een transgender was. Echter ging zijn weg naar zijn transitie niet zonder slag of stoot. Pittige en pijnlijke reacties vanuit zijn omgeving brachten hem niet van zijn stuk. Hij ging zijn transitie in. Een ware wedergeboorte om vrouw te zijn. Een herontdekking. Dit proces ging gepaard met veel ups en downs waar zij haar balans in gevonden heeft.

From the book

Het wordt tijd mijn familie in te lichten, besloot Eric. Hij schraapte alle moed bij elkaar om zijn ouders te gaan vertellen wat hij wilde en van plan was. Dat zou niet makkelijk worden, maar zij moesten weten wie zij straks in hun huis kunnen gaan verwachten.
"Lieve mama en papa, ik moet jullie wat vertellen." Het klamme zweet stond in zijn handen. Ze zaten in de woonkamer aan de eettafel.
"Mam, ik ben er achter gekomen wat en wie ik ben. Ik heb mij altijd anders gevoeld, zoals jullie al vroeger tegen mij zeiden dat ik mij als een jongen moest gedragen. Maar dat kon ik toen niet en nu nog steeds niet en nooit niet. Ik heb mij altijd anders gevoeld dan mijn broers. Ik voel mij zo anders dan een jongen en ik denk dat ik een vrouw ben en wil gaan worden. Ik ben geen stoere jongen, dat kan ik niet zijn, zou niet weten hoe."
Zijn moeder trok lijkbleek weg en zijn vader begon te trillen en gilde, "Wat is hier aan de hand. Weg jij!"
In de Surinaamse cultuur is alles wat met een andere vorm van seksuele geaardheid te maken heeft dan het hetero zijn, een schande. Een ziekte, een waan en misschien wel bezeten van de voodoo vloek.
Vader raakte helemaal buiten zichzelf en schreeuwde hysterisch.
"Wat zal de familie wel niet denken", krijste hij, "en onze buren en op mijn werk."
Vader groeide in zijn kwaadheid en vanuit zijn onmacht griste hij een pollepel van de wand, een decoratie stuk hangend aan een enkel haakje, en wilde Eric daarmee te lijf gaan. Maar Eric was net iets sneller en rende de trap op naar boven. Hij schoot zijn kamer in en deed zijn deur op slot met een door hem even ervoor gemonteerd hangslot. 

About the author

Ping Sterke heeft altijd een rijke fantasie gehad. Zij raakte geïntrigeerd door het gesproken en geschreven woord wat haar voorliefde kreeg. Van scrabble spelen als jong meisje tot aan 's avonds gekluisterd aan de radio zitten om allerlei hoorspelen te beluisteren. In opstellen liet zij haar verbeelding de vrije loop. Zoetjes aan bracht zij haar geschreven woord naar buiten. In verhaal- en columnvorm en in opdrachten. Ook als freelance journaliste. Met als resultaat dit bijzondere boek te mogen schrijven.

Reviews

2018-07-04 20:54:29 | By: Inez van Leeuwen | Rating:
Neem dit boek zeker mee als je met vakantie gaat. Ga je niet met vakantie, ook lezen.
Zo mooi geschreven. Ping vertelt het indrukwekkende verhaal van transgender Rika. Zij is 'n voorbeeld voor velen. Ben je anders; blijf positief en hou van jezelf.

2018-07-04 20:59:41 | By: Maarjan Sterke | Rating:
Ping, wat goed geschreven !!
Ben trots op je.

2018-07-04 21:04:05 | By: Guus van Huut | Rating:
Wat heb jij dat met passie, gevoel en liefde geschreven. Geweldig Ping, je bent een kanjer. Proficiat met het uit brengen van je boek. Geweldig boek voor allen die nog gevangen zitten in hun lichaam.

2018-07-02 18:47:52 | By: Linda Wiersma | Rating:
Het is een vlot geschreven boek, dat boeit van de eerste tot de laatste bladzijde. De opbouw van het boek is verrassend en het taalgebruik prettig en dat maakt het tot een prima debuut van deze schrijfster. De avonturen van de hoofdpersoon, alsmede zijn/haar worsteling met de transitie van man naar vrouw worden onverbloemd verteld.

2018-05-18 15:19:54 | By: Joukje | Rating:
Heerlijk boek gelezen, verslonden! Met een duidelijke boodschap over het 'anders' zijn. Aanrader voor in de vakantie-koffer. Werk om trots op te zijn Ping Sterke!Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Mam, ik ben een meisje - Biografie van transgender Rika D. Lammers

Author:

Ping Sterke

Category:

Biographies

Number of pages:

194

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

26-04-2018

ISBN:

978-94-022-4480-9 / 9789402244809

Price:

€ 20,99

Language

Dutch

Rating:

  • (5)