Valse Start - Hoe de jeugdzorg mij vormde tot actieleider in de hippietijd

Willem Pauwelussen

Category: Biographies

€ 21,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Ik word in 1965 via een Utrechtse psychiater geplaatst in het internaat Zandwijk vanwege een desastreuze schoolcarrière, maar ook een despotische vader. Daar word ik door de andere pupillen bestolen, bedreigd en getreiterd zonder dat er van hogerhand wordt ingegrepen. Er is een rel met een gewelddadige groepsleider, waardoor ik besluit te ‘genezen’ door goede schoolresultaten te behalen. Dat doe ik op de IVO, zodat ik weer naar het ouderlijk huis ga. Ik kom op de HAVO en daarna op de HBS. Daar word ik spreekbuis van de scholierenprotestbeweging. Het is hippietijd en ik kom tot de conclusie dat de maatschappij veranderen moet.

From the book

‘Moet je horen’, zegt hij en haalt een gulden uit zijn portemonnee. ‘Zie je die gulden?’ Die zie ik. ‘Die is voor jou als je die sinaasappel in één keer in je mond kunt steken. Kun je dat?’ Nou, dat is niet zo gek, denk ik. Voor een gulden kan ik bijvoorbeeld weer een pakje shag kopen. Dus ik pak, zonder te antwoorden, de sinaasappel en stop hem achter mijn voortanden. Met volle mond kijk ik triomfantelijk om me heen. De hele tafel barst in lachen uit. Mooi zo, ik ben meteen al populair. Maar tot mijn ontzetting strijkt de zwartgetruide spelleider met één hand de gulden van tafel de andere hand weer in, trekt zijn portemonnee uit de broek en laat het geldstuk er achteloos invallen. Een en ander nog steeds onder gelach van de omstanders, met inbegrip van de minzaam lachende groepsleider aan mijn andere zijde. Die vindt het wel mooi, zo’n vrolijke bende aan tafel. Maar ik ben verbijsterd. Zoveel onrecht, dat kán toch helemaal niet? Eerst wordt me de tabak uit de kast gejat en nu heb ik eerlijk een gulden gewonnen en die krijg ik niet eens! Speelschuld is ereschuld, weet ik uit de stripboeken. Hier niet. Eerlijk, je moet altijd eerlijk zijn. Ik ben altijd eerlijk want eerlijk duurt het langst. Hier niet. Hier word ik bestolen en daar word ik ook nog eens om uitgelachen!

About the author

Willem Pauwelussen groeide op in Hilversum en ging in 1971 studeren in Groningen. Dit brak hij af na het derde studiejaar, en na een opleidingen en werkzaamheden in de techniek besloot hij zich volledig aan het schrijven te geven. Via meditatiecursussen en therapieën verwerkte hij zijn jeugd, zodat hij er voldoende afstand van ontwikkelde om erover te kunnen publiceren. Het schrijven van het boek was voor hem desondanks een confronterende ervaring.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Valse Start - Hoe de jeugdzorg mij vormde tot actieleider in de hippietijd

Author:

Willem Pauwelussen

Category:

Biographies

Number of pages:

214

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

11-05-2018

ISBN:

978-94-022-4518-9 / 9789402245189

Price:

€ 21,50

Language

Dutch