KastanjeKolder HARDCOVER

Henk Frijters

Category: Stories

€ 24,49
Free shipping
Delivery between five and ten working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In de vijf verhalen van deze bundel staan humor, ironie en het spelen met woorden centraal. Vooral in het titelverhaal leidt het tot absurde situaties. Twee roddeltantes weten een doorsnee woonwijkje bijna geheel in hun greep te krijgen. In het middelpunt van hun verdachtmakingen staat een kastanjeboom. Deze ziekmakende boom gaat een steeds grotere rol spelen, tot in de dromen en nachtmerries van de wijkbewoners toe. Maar is de boom wel ziek? Of zijn het misschien alleen maar de ziekelijke verhalen van de gezusters Temmes? Een nuchtere betonvlechter heeft er zo zijn eigen gedachten over.

From the book

Wilma van den Peeckel, die in de redactie van het buurtkrantje zat, was het opgevallen dat er praatjes begonnen rond te gaan over 'een boom' in het park. Een van haar zegslieden, de conciërge van ouderensoos De Klaproos , had haar verteld dat er een grote gitzwarte vogel was gesignaleerd met een rode snavel. 'Was het zo’n korte zadenbijtersnavel of zo’n lang reigerding of was het misschien een haksnavel als van een papegaai' had ze nog gevraagd maar daar wist Bertus geen goed antwoord op te geven. 'Je moet het maar eens vragen aan mevrouw Van de Linde', had hij haar nog getipt maar die dame woonde in een andere buurt en was derhalve als bron minder bruikbaar. Ze besloot zelf op onderzoek uit te gaan. Het was op een mooie dinsdagochtend om een uur of elf dat ze het park betrad, want daar moest de boom staan en daar was de vogel gezien. Ze kende het park als de zak van haar elegant vallende broekrok die ze speciaal voor de gelegenheid had aangetrokken. Ze had besloten het probleem systematisch aan te pakken en eerst de bewuste boom te lokaliseren. Er kwam er maar eentje in aanmerking want het park was zo groot niet. Er was een vijver, een speelweide, daaromheen bomen en struiken en als je door het park een achtje had gelopen had je het uitputtend gezien. De boom op het grasveld, die moest het zijn. Ze wist dat het een aeschulus hippocastanum was, een witte paardenkastanje waarvan de vruchten voor de mens niet eetbaar waren. De boom was een kleine dertig jaar eerder na de herinrichting van het park een beetje formeel geplant om het allemaal te vieren. Kinderen van De Grabbelton , waaronder zij, hadden er een lied bij gezongen dat geschreven was door juf Mieke. In haar kinderherinneringen was de boom aan komen vliegen vanuit een hijskraan, van heel hoog neergedaald en netjes neergekomen in het gat dat een dag daarvoor was gegraven en waarin drie jongens van groep acht, de etterbakkies van de school, hadden staan plassen en spugen. 'Die boom gaat geplant worden in onze pies en in onze spuug', hadden ze trots rondgebazuind en zij en haar vriendinnetjes hadden het heel vies en oneerlijk gevonden voor de boom. 

About the author

Henk Frijters heeft bijna veertig jaar als geschiedenisleraar voor de klas gestaan. Hij was een pure verhalenverteller die zich door veel van zijn leerlingen nog steeds als zodanig wordt herinnerd. Na zijn pensionering is hij zelf maar eens aan het verzinnen geslagen. Nu hij de historische waarheid aan zijn laars mag lappen, heeft zijn fantasie alle ruimte gekregen. Het resultaat is KastanjeKolder.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

KastanjeKolder HARDCOVER

Author:

Henk Frijters

Category:

Stories

Number of pages:

154

Illustrated:

No

Format/size:

Hardcover 12,5 cm x 20 cm

Release date:

16-03-2018

ISBN:

978-94-022-4387-1 / 9789402243871

Price:

€ 24,49

Language

Dutch