Een Kneuzenparadijs

Anna Stenvers

Categorie: Romans

€ 23,49
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Emma Verlaat, een nogal chagrijnige tachtig-plusser, denkt haar bejaardenparadijs gevonden te hebben in het idyllisch gelegen verzorgingstehuis Schoonzicht. Toch, hoewel zij het naar haar zin heeft, kan ze zich moeilijk schikken in de doelloosheid van haar huidige bestaan.Om de verveling te bestrijden observeert en bekritiseert zij, tezamen met haar opmerkzame medebewoner Harriët, de gang van zaken in haar nieuwe tehuis en moet al gauw concluderen dat er meer aan de hand is dan de gebruikelijke problematiek die overal het voortbestaan van bejaardenhuizen bedreigt. De dames gaan op onderzoek uit en doen schokkende ontdekkingen, die zij uiteindelijk, bij talloze koppen thee en koekjes, besluiten niet vóór zich te houden. Dat komt hen duur te staan ...

Uit het boek

Mijn meeste lotgenoten lijken tevreden met deze dagelijkse gang van zaken, zolang het kopje thee maar op tijd komt en het nakroost zich minimaal eens per maand laat zien. Hun wereld lijkt gekrompen, beperkt tot wat rechtstreeks het eigen leven raakt, zoals de gezondheid van de naaste familie, het bezoek, het eten en de alsmaar verder teruglopende kwaliteit van de verzorging. Die wordt steeds vaker overgelaten aan donkere, buitenlandse jongedames die slechts vijf woorden Nederlands spreken en hooguit een spoedcursus bedden opmaken hebben gevolgd. De meer ervaren dames neigen ineens spoorloos te verdwijnen.

Iedere keer als ik probeer mijn bezwaren tegen mijn huidige, doelloze bestaan bij medebewoners aan te kaarten, verzandt het gesprek in dezelfde dagelijkse grieven en banaliteiten: de kwalen, het weer, het eten, en wie er nu weer ziek of dood is. De belangstelling waarmee ik de gebeurtenissen in de boze buitenwereld volg wordt met enige afkeuring bekeken: daar heeft men nu wel de buik van vol, dat is allemaal maar geweld en ellende, waar je als oud mens toch niets tegen kan doen, en je dus beter niet over kan opwinden. Dat is nog slecht voor de gezondheid ook, en dan zijn we weer beland bij de pillen tegen de hoge bloeddruk, de artritis en de constipatie.

Over de auteur

Anna Stenvers (1936) was geen ijverige leerling op school. De enige negens die zij ooit kreeg toebedeeld waren voor haar opstellen. Toch heeft zij het geschopt tot psycholoog, een vak waarvan zij zelf zegt dat het haar heel wat minder heeft geleerd over hoe de mens in elkaar zit dan de praktijk ná haar promotie. Niettemin kijkt zij nog steeds met de zelfde verwondering en verbazing naar haar soortgenoten en vrienden hebben haar wel eens horen zeggen dat ze eigenlijk de voorkeur geeft aan andere dieren. Anna woont in een bungalowtje in een bosrijke omgeving tezamen met haar hond en kat.

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Een Kneuzenparadijs

Auteur:

Anna Stenvers

Categorie:

Romans

Aantal pagina's:

330

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

22-06-2018

ISBN:

978-94-0224-583-7 / 9789402245837

Vaste prijs:

€ 23,49