Cultuurcrisis - Een kritiek op de multiculturele samenleving

Yuri Bijzitter

Category: Society
  • (1)

€ 19,00
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In het boek Cultuurcrisis legt debuutauteur Yuri Bijzitter stapsgewijs uit hoe beschavingen in relatie tot elkaar staan. Het boek begint bij het begin van het universum, de big bang, en gaat daarna verder tot het ontstaan van leven, het ontstaan van primaten en uiteindelijk ook de mens. Hij probeert aan te tonen dat er ondanks raciale en culturele verschillen toch mooie dingen aan de multiculturele samenleving vallen te ontlenen. In Cultuurcrisis wordt onderzocht wat het verschil is tussen mens en dier en met de nieuwste wetenschappelijke ontdekkingen laat hij zien dat het wereldbeeld dat veel mensen hebben, geüpdatet kan worden. Het boek gaat verder over memetica, de studie van memes, en er is vanuit een filosofische hoek geprobeerd te beredeneren. Het einddoel is om mensen zodanig te prikkelen dat ze opnieuw op zoek gaan naar hun eigen wereldbeeld. Ondanks een grote bronnenlijst laat hij op cruciale punten de lezer vrij om zelf op onderzoek te gaan. Het credo tijdens het lezen is dan ook “google is your friend.”

From the book

De moderne mens komt dus voor in velerlei soorten en maten. In de afgelopen tienduizend jaar zijn er nog extreme raciale verschuivingen geweest. De witte huid van Europeanen is nog geen tienduizend jaar oud bijvoorbeeld. (a) Vrijwel overal komen mensenrassen (homo sapiens) voor. Het begin van de historie begint dan ook met muurschilderingen en het eerste schrift. De eerste beschavingen lagen in het Midden Oosten naast elkaar op relatief weinig grond en het was een wirwar van opeenvolgende geschiedkundige gebeurtenissen.
Voor de meeste mensen was het leven in de afgelopen tienduizend jaar erg zwaar. Men verrichte zwaar werk, verbouwde de grond en stapte langzaam maar zeker af van het zoeken naar vruchten en noten en gingen over op visserij en veehouderij. Die vorm van specialisatie, die voorheen niet bestond en op verschillende plaatsen tegelijk is ontstaan, heeft veel innovatieve veranderingen teweeg gebracht.
Geld is de rode draad waarop de hele geschiedenis te lezen valt. De economie heeft in de afgelopen duizenden jaren geld leren gebruiken als geldend ruilmiddel. Dit leidde in de brons- en ijzertijd tot langere handelszones door heel Europa, en vooral langs de Middellandse Zee. (b)
De afgelopen tienduizend jaar kent een warmere periode dan de duizenden jaren ervoor. Tijdens de ijstijd (+/- 10.000 jaar geleden) trokken mensen plaatsen in waar voorheen niemand wilde of kon wonen, maar die open werden gesteld doordat een laag ijs een voettocht mogelijk maakte. (c) Hierdoor is de mens op ieder continent te vinden, waar ze ook weer een nieuw evolutionair pad bewandelden. Zo hebben de ‘Indianen’ uit Amerika een roodachtige huid. Misschien een aanpassing aan het leven in de grand canyon?

About the author

Yuri Bijzitter (28) heeft twee blauwe maandagen filosofie gestudeerd en is wegens omstandigheden vroegtijdig gestopt. Toch heeft hij zelf veel onderzoek gedaan en dankzij dit filosofisch debuut classificeert hij zichzelf als autodidactische filosoof en memeticus. Hiernaast is hij eigenaar van de vlog en blog “hoe het zit met”, te vinden op youtube en internet.

Reviews

2018-07-25 23:46:55 | By: Gerben | Rating:
Mooi boekje hoorWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Cultuurcrisis - Een kritiek op de multiculturele samenleving

Author:

Yuri Bijzitter

Category:

Society

Number of pages:

138

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

20-07-2018

ISBN:

978-94-022-4641-4 / 9789402246414

Price:

€ 19,00

Language

Dutch

Rating:

  • (1)