Grondvast - Beschouwingen over geloof en leven

Wichert van Dijk

Category: Society
  • (1)

€ 17,50
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Deze verzameling columns leidt tot nadenken bij zoekers en zieners die geworteld zijn in het protestants gedachtegoed. De opdracht om een mens van goede wil te zijn staat op gespannen voet met menselijk tekort. Tal van sociaal-maatschappelijke en levensbeschouwelijke kwesties komen aan de orde. Restanten van een geloofsopvoeding en hedendaags geworstel met de betekenis van God in het alledaagse leven vormen hier de rode draad. Zo zijn de columns met elkaar verbonden. Naast treffende observaties lees je in de columns vooral mildheid en een vleugje ironie. Er wordt kritisch gekeken, een mening gevormd en dat geeft inzicht, zonder dat dit gelovigen forceert. Wichert van Dijk kijkt naar zichzelf en de mensheid. Hij kleurt zijn wereldbeeld in met een boodschap van hoop.

From the book

Tegelijk trek ik me zelf op de fiets en te voet van de verkeersregels weinig aan. Zelfs in de auto zie ik er geen kwaad in om ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat op het Utrechts Ledig Erf of op de Catharijnesingel door rood licht te rijden als er toch niemand aankomt. Net als Immanuel Kant ben ik van mening dat mensen primair zelf rationeel en moreel verantwoordelijk zijn voor hun handelen. Ik ben een autonoom mens en in voorkomende gevallen hoef ik me niet te laten leiden door wetten en regels die in een specifieke situatie geen enkel nut hebben voor mezelf, noch voor mijn omgeving. Met andere woorden: ik vind dat je een wet of regel best mag overtreden als je daar een ander niet mee schaadt.

About the author

Wichert van Dijk (1955) werd geboren in een ‘rechts-van-het-midden’ protestants christelijk agrarisch milieu. Hij studeerde Nederlands en theologie en was werkzaam als o.a. docent Nederlands en levensbeschouwelijke vorming. Ook was hij trainer bij een opleidingscentrum voor voedingsmiddelen- en milieutechnologie. Daarna werkte hij tot 2016 in de semi-publieke sector met vooral aandacht voor beheer en behoud van monumentale gebouwen. Wichert van Dijk stelt hoge eisen aan zichzelf en de omgeving. Hij schuwt het benoemen van het eigen en menselijk tekort niet, maar schrijft daar mild over.

Reviews

2020-10-13 15:08:42 | By: Sytske | Rating:
Prachtig geschreven pareltje, dat bespiegelingen van de auteur bevat over alledaagse onderwerpen die toch een diepere laag hebben. Van harte aanbevolen!.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Grondvast - Beschouwingen over geloof en leven

Author:

Wichert van Dijk

Category:

Society

Number of pages:

104

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback A5

Release date:

15-03-2019

ISBN:

978-94-638-9096-0 / 9789463890960

Price:

€ 17,50

Language

Dutch

Rating:

  • (1)