De Ydele Yacht op Youp - Honderd columns die de wereld niet veranderden

Gerard van Wees

Category: Stories

€ 21,49
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Zo rond zijn zesduizendste werkdag als ICT’er werd Gerard door een collega gewezen op de reacties die ‘het volk’ op GeenStijl had geloosd naar aanleiding van de voorgenomen salarisverlaging door hun werkgever. Die ongetwijfeld door gefrustreerde duimen ingetypte woordenwatervallen waren inhoudelijk onjuist, grammaticaal aanstootgevend en voer voor psychologen. Maar ze vormden wel het begin van iets moois: Gerard besloot er een column aan te wijden en die aan de Metro te sturen. De Metro nam het juweeltje in ontvangst, maar publiceerde het niet. Datzelfde lot was de tientallen daarop volgende columns beschoren. Een historische vergissing, want waar de Metro dagelijks wordt weggegooid, staan deze columns nu in dit prachtige, duurzame boek. Scherp geformuleerd, grammaticaal verantwoord, inhoudelijk juist, maar vooral: om je kapot te lachen!

From the book

De Chinese regering gaat de toiletverloedering te lijf. Blijkbaar hebben de sanitaire zeden in het land van de dalende fluim de ondergrens van het toelaatbare bereikt. De nieuwbakken wereldmacht kan zich dergelijke onwelriekende beerputten niet veroorloven. En dus zijn er keiharde maatregelen opgesteld. Twee daarvan springen eruit, omdat ze instant medelijden opwekken met degene die deze voorschriften moet gaan handhaven:

• Er komt een maximumaantal vliegen per vierkante meter schijthuis. Voor zelfstandige publieke poephokken is dat aantal drie, voor inpandige sanitaire voorzieningen slechts één. Of er al dan niet okselhoog stront tegen de muur is geplamuurd is kennelijk van minder belang dan het aantal vliegen dat daar op afkomt. Vreemde maatstaf. Bovendien: hoe meet je dat? Tellen alleen levende vliegen mee of ook vliegenlijkjes? Telt de in het keramiek gegraveerde mikvlieg? En toevallig passerende vliegen? Tellen dikke strontvliegen zwaarder dan nietige onweersvliegjes? En hoe vaak meet je het? Vliegen willen namelijk nog weleens vliegen en vormen dus geen constant meetbaar gegeven. Meerdere steekproeven lijken dus noodzakelijk.

Ik neem verder aan dat Chinese wc’s niet allemaal precies een vierkante meter groot zijn. Dus moeten lengte en breedte gemeten worden en met elkaar en de vliegnorm vermenigvuldigd worden. Daar komt vrijwel zeker geen keurig rond getal uit. Hoe wordt er afgerond? Of heb je in China driekwartsvliegen? Doen andere beesten er niet toe? Als er een vliegenetend monster in de pot huist, dan lijkt me dat niet heel hygiënisch, maar wordt het vliegquotum gegarandeerd nooit overschreden. Val je trouwens niet in slaap van vliegjes tellen? Het is bovendien racistisch. We weten van reclamespotjes voor derdewereldkindjes, dat die standaard meer dan drie vliegen om zich heen hebben dwarrelen, waarvan één pontificaal op een oogbal. Dus als een verdwaald Afrikaans vliegennegertje in Peking poept, dan wordt het toilet terplekke afgekeurd. Puur rassenonderschijt.

• Daarnaast gaat de potlucht dan wel het urinoiraroma in drie categorieën ingedeeld worden: ‘geen geur’, ‘lichte stank’ of ‘onaangename meur’. Waarbij ‘lichte stank’ nog acceptabel is en ‘onaangename meur’ logischerwijs niet meer. Je zal het moeten controleren! Lekker werk. Aroma-ambtenaar. Rioolruiker. Meurmeter. Sanitairsnuiver.

About the author

Gerard van Wees is een GN’er: een gewone Nederlander. En dus regelmatig behept met een mening. Over van alles en nog wat. En net als alle andere gewone Nederlanders, laat hij die graag horen. Zo graag zelfs, dat hij ze op papier heeft gezet. Wat hem daarbij hooguit een net iets minder gewone Nederlander maakt, is dat hij problemen van elke omvang - van genocide tot een ontbrekend schroefje in een IKEA-bouwpakket - kan reduceren tot een glimlach of bij voorkeur zelfs een schaterlach. Dat is geen loze claim. Hij heeft het al honderd keer bewezen.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De Ydele Yacht op Youp - Honderd columns die de wereld niet veranderden

Author:

Gerard van Wees

Category:

Stories

Number of pages:

228

Illustrated:

No

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

20-07-2018

ISBN:

978-94-022-4642-1 / 9789402246421

Price:

€ 21,49

Language

Dutch