Cover voorkant
Verhalen Schilderen - Eerst de mens, dan dementie
Verhalen Schilderen - Eerst de mens, dan dementie

Verhalen Schilderen - Eerst de mens, dan dementie

Sarah Creek

Category: Stories
  • (12)

€ 18,99

Free shipping

Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Verhalen Schilderen vertelt over mensen zoals jij en ik, van voordat de dementie hen in de greep kreeg. Op een meeslepende en soms confronterende manier vertelt Sarah over haar ervaringen met ouderen met dementie. Ze schildert en schrijft een bladzijde uit het levensboek van mensen met dementie: het schilderij als middel om te helpen herinneren. De korte verhalen zo indringend geschreven dat je denkt dat je even bij haar bent en voelt wat zij voelt. Samen pratend over het ouderlijk huis, kriebelende kousen en witte strikken in het haar, over verliefd worden, geboorte, verlies en afscheid nemen. Het schilderij als een symbool voor dat unieke leven.

From the book

De weken daarna vordert het schip van uw ouders op doek. In de huiskamer bent u betrokken en geeft u aanwijzingen. U vertelt over de matroos en over varen in Duitsland, Friesland en Groningen. Dat de boeg zwarter moet, de touwen aan de mast moeten dunner. En er staat een bootje op de achtersteven, dat ik vergeten was erin te schilderen. Gelijk heeft u. Als het schip dan toch geschilderd wordt, moet alles wel kloppen.
Elke middag, als ik na het schilderen vertel dat ik ga en volgende week weer terugkom, geven we elkaar een handdruk. En krijg ik een tevreden glimlach en een rustig "Dank u wel". Daarna zegt u een beetje ongerust: "Kunt u ons dan wel vinden? We varen wel door en ik weet niet of ik hier dan nog wel lig."
"Ja, hoor, ik weet u te vinden, anders bel ik u."
Vandaag is de laatste middag dat ik bij u aan boord kom om te schilderen aan het schip van uw ouders. Ik heb u leren kennen als een vriendelijke en rustige man. Vanaf kleine jongen hard gewerkt en trots op uw vak en op uw schip. Het schip dat nu als verhaal op doek is vastgelegd om ervoor te zorgen dat u vaker naar die fijne herinneringen van toen terug kan gaan.

Verhalen Schilderen

About the author

Sarah Creek (1964) is kunstenares en geboren in Friesland. Ze kwam door haar grootmoeder in aanraking met dementie. Wat deze ziekte met haar en de rest van de familie deed, is haar altijd blijven intrigeren. De keuze om te gaan werken in de ouderen zorg was dan ook een logische stap. Schilderen en schrijven waren een manier om haar ervaringen te delen. Verhalen Schilderen combineert beide en is een poging de lezer mee te nemen naar de herrinneringen van de ander – de ander van voordat men in de dikke mist van dementie verdwaalde.

Reviews

2018-11-18 20:02:14 | By: Jolanda | Rating:
Geweldig geschreven en geschilderd. Heel herkenbaar . een prachtig en dankbaar gevoel voor ons. BEDANKT

2018-09-22 20:13:29 | By: Simmie Koekkoek | Rating:
Het is niet alleen het talent om goed te kunnen tekenen, schilderen en schrijven wat maakt dat de verhalen van Sarah je aanspreken. Uit haar teksten blijkt vooral dat zij aansluit bij wat ze ziet en voelt bij de ontmoeting met mensen uit de verhalen. Ontroerend en prachtige voorbeelden van wat we kunnen doen om contact te maken met mensen met een hersenbeschadiging ten gevilge van dementie. Zij maakt van die ontmoeting mo(nu)menten waardoor zij zich weer MENS voelen!

2018-09-14 14:40:39 | By: RR | Rating:
Saskia Sloots geeft mensen een gezicht in de levensfase waarin ze vaak niet meer worden gezien. Bovendien laat ze zien dat iedereen een eigen verhaal heeft, ook al zijn deze ouderen hun verhaal zelf voor een groot deel kwijt. Dat, gecombineerd met een uiterst zuivere en liefdevolle aanpak en schrijfstijl, maakt dit boekje tot een van de meest ontroerende die ik in lange tijd heb gelezen. Erg mooi.

2018-09-10 19:41:22 | By: Piet Glasbergen | Rating:
Verhalen Schilderen, het debuut van Sarah Creek ofwel Saskia Sloots-Van Zwol.
Het boek van Sarah bevat twintig verhalen en evenzoveel afbeeldingen van de schilderijen die bij de verhalen horen in een omvang van 80 pagina's.
Kijken we naar de schilderijen dan beslaan die een heel breed scala, bloemen, landschappen, maar portretten hebben toch de overhand. En daarmee geeft Sarah haar visitekaartje af: die portretten mogen er zijn, dat is haar specialisme!
Naast ieder schilderij vindt de lezer een verhaal dat tijdens het schilderen is ontstaan door een gesprek van Sarah met de 'opdrachtgever' oftewel de persoon die het onderwerp van het schilderij heeft gekozen. En die verhalen zijn meestal heel realistisch en ontroerend te noemen en dat komt voornamelijk door de manier waarop ze zijn ontstaan: door een gesprek van Sarah met iemand met dementie en door de open vraagstelling van haar.
Resumerend kan ik stellen dat het boek van Sarah Creek zeer lezenswaardig is, met fraaie reproducties van de schilderijen, herkenbaar voor familie en bekenden, maar ook voor mensen die in hun omgeving met dementie worden geconfronteerd.

2018-09-07 17:56:47 | By: Marinus Brooshooft | Rating:
Saskia heeft met "Verhalen Schilderen" een prachtig, indringend en ontroerend boek geschreven. Uit de gesprekken, ontmoetingen spreekt Saskia's betrokkenheid met de dementerende ouderen, hun leven en verdrietige maar ook veelal mooie & dierbare herinneringen. Zij staat dichtbij hen, is met hen begaan. Zij heeft oog voor de gemoedstoestand waarin de ouderen zich bevinden, leeft met hen mee, heeft een liefdevol contact met hen waardoor de vertrouwensband met de ouderen ontstaat. Hieruit volgen spontaan de verhalen en de bijzondere "reis" door het verleden, de vele herinneringen en de verbinding met het heden, de familie en naasten. De schilderijen die Saskia maakt samen met - en voor de ouderen zijn bijzondere, karakteristieke persoonlijke uitingen van deze herinneringen. De schilderijen roepen vreugdevolle reacties van - dierbare - herkenning van de ouderen op en bieden troost voor de ouderen en voor hun naasten, de familie, de kinderen.

2018-09-07 19:14:20 | By: T. Tillemans | Rating:
Sarah Creek beschrijft in haar boek treffend over haar ontmoetingen met de ouder wordende mens in diens laatste levensfase. Deze ontmoetingen geeft zij in het boek verhalend weer. Voelbaar neemt ze je mee in hoe zij deze mens ziet en in het licht zet. De vertaling hiervan op het doek raakt de ziel. Je leest de eerbied voor het leven en de naderende onvermijdelijke dood en hoe zij al pratend en schilderend iets teruggeeft aan de oudere. Uit lang vervlogen tijden, van dierbare personen. Prachtig en liefdevol werk. In een tijd waar in deze sector onderbezetting in personeel en bezuinigingen in instellingen hoogtij viert, weet Sarah Creek met dit werk de persoon volledig te zien. Dit is nog eens zorg voor waardigheid en trots!

2018-09-04 11:10:20 | By: Johanna | Rating:
Een waardevol bijzonder mooi boekje met verhalen ontstaan door samen te schilderen met je medemens en even de vreselijke ziekte te vergeten. De verhalen komen binnen en af en toe beleef je het mee of als je er zelf naast zit. De verhalen zijn herkenbaar voor een ieder die te maken heeft met dementie. Uiteindelijk ontstaat er ook nog een prachtig schilderij

2018-09-03 14:20:10 | By: Gerrie
Prachtig, indringend, regelmatig ontroerend dan weer kippenvel momenten en soms met humor geschreven.
Daarnaast de haarfijne schilderijen doet je de dementie " vergeten" en zie je de mens. Prachtig als je in die wereld mee kan gaan. En dat kan Saskia. Prachtig boek dus!

2018-09-03 14:22:44 | By: Gerrie | Rating:
Vergeten waardering sterren erbij te doen. Bij deze.

2018-09-02 10:48:19 | By: rita rethmeier | Rating:
Een mooi boek, waarin de verhalen met liefde zijn opgeschreven.

Mijn moeder heeft geweldig genoten van de uurtjes schilderen met Saskia.
En het is precies zo als mijn moeder is en hoe het vroeger was.

Een aanrader

2018-09-02 13:16:58 | By: Alice kroes | Rating:
Een prachtig boek .
Met mooie verhalen .je kijkt als het ware door die vreselijke ziekte heen, naar de verborgen verhalen, van een leven.
Mijn jongste dochter leest het nu .
Zij vindt de verhalen mooi .maar de schilderijen nog mooier

2018-09-02 22:29:26 | By: Grieta de Groot | Rating:
Het is een mooi boek met veel herkenbare verhalen en zo mooi beschreven.
De schilderijen zijn zo mooi geschilderd.Write your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Verhalen Schilderen - Eerst de mens, dan dementie

Author:

Sarah Creek

Category:

Stories

Number of pages:

80

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback A5

Release date:

24-08-2018

ISBN:

978-94-022-4711-4 / 9789402247114

Price:

€ 18,99

Language

Dutch

Rating:

  • (12)