Niet ongebruikt retour - Jaap Uitterdijk - De ontdekking van mijn homoseksualiteit en de gevolgen daarvan

Aart Kraak

Category: Biographies

€ 22,99
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

Jaap Uitterdijk, geboren in het protestantse deel van Andijk. Opgegroeid in een liefdevol gezin waarin alles draaide om de winkel. De wereld van Jaap veranderde compleet toen hij in een krantenartikel met zijn homoseksualiteit naar buiten kwam. De volgende dag, op zondag (!), werd hij ontslagen bij de Raiffeisenbank. Afgewezen om zijn homoseksualiteit, ook binnen het gezin, besloot Jaap om te gaan varen. Hij zwaaide af uit angst om alcoholist te worden. Hij kwam in Amsterdam terecht en ontdekte de wereld van de homo’s. Jaap werd schatrijk, zat in de stadsdeelraad en was naast zijn baan bij een bank vooral bestuurslid. Hij stond aan de wieg van de Evangelische Roze Vieringen. Een psychose zette zijn wereld op de kop en Jaap raakte bijna alles kwijt.

From the book

In die periode begon ook mijn uitgaansleven. Ik had inmiddels mijn rijbewijs gehaald. Voor een eigen auto was nog geen geld, maar geregeld werd er op zaterdag bij de familie Groot een Fiatje gehuurd. Met dat Fiatje gingen we dan naar feesten in het ondergrondse homocircuit van West-Friesland, in Hoorn. En die avonden eindigden altijd bij Cnossen. In de oude Raiffeisenbank was namelijk een Amsterdammer gedoken, Cnossen. En die was daar een bar en een snackbar begonnen. Na het lellebellen en lorrebalen gingen we bij Cnossen achterom en meestal regelde hij dan nog wel een karbonaadje voor mij en mijn vrienden.

Ooit heb ik het bestormd om een aantal nichten (je weet wel) uit te nodigen op mijn verjaardag. Op de verjaardagen van mijn ouders was er altijd een mannenhoek en een vrouwenhoek. De mannen hadden het over het reilen en zeilen van de ARP en het functioneren van de predikant. En de vrouwen hielden zich omslachtig bezig met neefjes en nichtjes, ooms en tantes. Maar toen kwam er dus een bende echte nichten. De indeling was toen: familie aan de ene kant, en de nichten aan de andere kant. Nou, dat werd hele avond aapjes kijken. Die nichten hadden lol voor tien. Dat was een gedenkwaardige avond, en voor mij natuurlijk ook een soort vuurdoop. Ik had overigens wel aangekondigd dat er wat van dat volk zou langskomen.

[...]

Als ik dan om half elf uit een kerkenraadsvergadering kwam, dan zat hij gezellig met kaarsjes en wijn klaar om de dag door te praten. Hij deed mijn was. Het was een fijne relatie, maar die duurde helaas maar vier maanden. Hij vertelde mij dat hij niet van mij hield. In die periode was Jesus Christ Superstar razend populair. Die plaat hebben we samen grijsgedraaid. Toen de relatie uitging heb ik bij de boedelscheiding die plaat ook eerlijk gedeeld, allebei de helft. Hij was furieus.

About the author

Aart Kraak (1964) besluit in 2008 te gaan bloggen en ontdekt zijn liefde voor schrijven. In dezelfde periode besluit hij een deel van zijn tijd te gaan wijden aan ‘mensen die dreigen te verliezen van het leven’. Hij wordt in Amsterdam buddy van een aantal mensen en krijgt daardoor ruimschoots de gelegenheid om beide passies te verenigen. De gesprekken met deze bijzondere mensen resulteren vaak in een blog en in het geval van Jaap zelfs in een boek. Aart probeert de rauwe werkelijkheid van hun leven luchtig te beschrijven, maar zonder het mooier te laten zijn dan het is.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

Niet ongebruikt retour - Jaap Uitterdijk - De ontdekking van mijn homoseksualiteit en de gevolgen daarvan

Author:

Aart Kraak

Category:

Biographies

Number of pages:

252

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

30-11-2018

ISBN:

978-94-022-4883-8 / 9789402248838

Price:

€ 22,99

Language

Dutch