De Drieheks van Altforst

Ton van Hulst

Category: Novels

€ 20,49
Free shipping
Delivery between two and five working days (the Netherlands and Belgium)

Summary

In 1735 komt Roslinde met haar broer Nout in het Gelderse dorpje Altforst wonen. Ondanks haar goede bedoelingen raakt ze in de problemen. Nout wil daar een nieuw kerkje bouwen en gaat ter inspiratie naar Frankrijk, waar hij niet alleen veel leert over bouwkunst, maar zich ook snel ontwikkelt als tekenaar. Oude bekenden uit De Queeste van Puiflijk spelen opnieuw een rol, terwijl muziek als steeds terugkerend element door het verhaal loopt.

From the book

“Ze kaen d’r eige onzichtbaar make! Tovenarij!” schreeuwde iemand, met schorre, bijna overslaande stem. De pastoor haastte zich naar buiten, gevolgd door enkele dorpsgenoten, sloeg drie kruisen, en riep luidkeels: “Ik verdrijf oe, lilleken duvel! Weg, Satan, vort, weg van dizze gewijde plek! In naam vaen God den Heer, Moeder Maria en aelle heiligen, verdwijn! In nomine Patri, et Filio, et Spirito Sancto!” Hij schrok van de kracht van zijn eigen stem die de stilte van de nacht galmend aanrandde. Binnen enkele seconden stonden de anderen ook buiten, benauwd, bijna rillend van opwinding en angst, en zich meerdere malen bekruisend. Men wist niet beter dan de pastoor te volgen, die als een haas van deze plek wilde verdwijnen. Zijn hart bonkte in zijn keel, zijn knieën voelden slap aan. “Een boetedienst, we môtte een boetedienst houwe, nu!” riep hij tegen de omstanders. “Oudvorst môt bevrijd worre van den Kwade! Drie kirre ‘ne rondgang um het durp! Iedereen môt meedoen, daen het ‘t meer kracht! Vrallie, kijnder, aelles!” Met veel gekrakeel werden de overi-ge dorpsbewoners opgetrommeld, die al lang in hun bed lagen te slapen en zich een ongeluk schrokken van dit nachtelijke lawaai. In de chaotische paniek begreep niet iedereen direct wat er nou aan de hand was, maar dat het om een duivel ging was zeker. Gekleed in lange nachthemden, slaapmutsen en vaak blootsvoets volgden de geschrokken Altforstenaren de pastoor, die nog gauw een misdienaar opgedragen had om het processiekruis uit de kerk te halen. Een enkeling had een kandelaar met een brandende kaars in zijn hand, of een olielamp. Zelfs de dominee kwam slaperig en met dikke ogen uit zijn huis, schrok klaar wakker toen hij hoorde wat er gaande was en stond klaar om mee te doen met deze duivelsuitdrijving, nadat hij gauw een zware bijbel had gegrepen die hij nu met een bleek gezicht bezwerend boven zijn hoofd in het rond zwaaide.

About the author

Ton van Hulst (1954) werkte 40 jaar als docent Engels en Nederlands in het middelbaar onderwijs. In 2016 schreef hij De Queeste van Puiflijk, dat gevolgd werd door De Diepte van Afferden, in 2017. Zijn nostalgische verhalen zijn doorspekt met humor, herkenning, spanning en dialect uit de streek waarnaar hij op zijn 24e vanuit zijn geboorteplaats Den Haag verhuisde: het Land van Maas en Waal.

ReviewsWrite your own review

:

Your email will only be used for the given review

:
:
:
 

Product information

Title:

De Drieheks van Altforst

Author:

Ton van Hulst

Category:

Novels

Number of pages:

204

Illustrated:

Yes

Format/size:

Paperback 16 x 24 cm

Release date:

16-11-2018

ISBN:

978-94-0224-905-7 / 9789402249057

Price:

€ 20,49

Language

Dutch