Romke D'13 - Zoals het is kan 't beter

Rients Hofstra

Categorie: Maatschappij

€ 21,50
Gratis verzending
Levertijd drie tot vijf werkdagen (Nederland en België)

Samenvatting

Persoonlijke frustraties, irritaties en soms zelfs woede liggen ten grondslag aan dit boek. Kritiek zonder alternatieven aan te reiken is niet constructief. Opgeven geen optie. Met een mix van fictie en feiten heeft de schrijver een boek geschreven, waarin hij nogal wat overhoophaalt. Soms shockerend, dan weer met zeer praktische, goed onderbouwde oplossingen. Politiek, verweven in een vlot geschreven roman met humor en zelfspot, is ditmaal verre van saai.

Uit het boek

’t Leek wel een foto van een wijdbeense hoer met een dot dons voor de speeltuin.’
‘Ja, heb ik ook gezien,’ hielp ik Joop. ‘Was een schilderij van Courbet. Leek inderdaad wel een foto. Omdat alleen de schaamstreek met niets verhullende details en omgeving waren geschilderd, vonden de kenners het een uitzonderlijk meesterwerk dat een tijdlang op ooghoogte boven de open haard van een oude viezerik had gehangen. Bleek het een geknipt kwart van een groter schilderij waarop de vrouw van zijn beste vriend was afgebeeld. Hoewel het detailschilderijtje geen spatje verf was veranderd, was het ineens niets bijzonders meer.’
‘Juist,’ nam Jopie het weer over, ‘dat vinden de V3 gasten prachtig.’
‘V3 gasten? Waar heb je het over?’ vroeg Jouke.
‘V3 gasten zijn de interessant doende rijke linksen die weglopen met VPRO, Vrij Nederland en Volkskrant. Wel naar zo’n opengeslagen onderbuik van een onbekende onzichtbare schoonheid gluren en mij intussen veroordelen als ik een beetje naar gods levende en paraderende boetseerkunstwerken fluit. Ik vind dat er niks mis is met vrouwtjes nafluiten. Zie het meer als onze sociale taak om depressies te voorkomen bij de wijfies. Veel, al wat oudere en langzaam uitdrogende, pruilende pruimen worden nachtmerries bezorgd als er niet meer naar hun wordt gefloten. Mooie jonge grieten zijn juist zwaar beledigd als hun zonder fluitconcert voorbij mogen lopen. En wat dacht je van lelijke meiden? Als we daar effe naar fluiten, wat voor ons geen enkele moeite is, doen we graag, is voor hun die hele dag weer een topdag. En je doet er niemand kwaad mee, in tegenstelling tot die Hennis Plasgraag en haar wapentuig. Eigenlijk is vrouwtjesfluiten een vorm van maatschappelijk weldoen en helpen we mee om op de zorg te bezuinigen. Maar je had het ergens anders over Gerben?’
Voordat Jouke de kans kreeg Joop nogmaals taalkundig op het hun-misbruik te wijzen, zei Gerben al: ‘Laat maar. Volgende week ben ik een stuk verder. Dan zal ik jullie bewijzen dat de tijd van verbroken verkiezingsbeloften, waterige compromissen, hapsnap ad hoc-beleid, piketpaaltjes slaan, breekpunten, maandenlange formatiebesprekingen, het monddood maken van Kamerminderheden, het uitsluiten van partijen, het strategisch stemmen, ondeskundige gelukzoekers achter de regeringstafel, vriendjespolitiek, Bleke Blokjes, enzovoort, enzovoort tot het verleden gaat horen. Weet je wat ook een ondemocratisch gevolg van het huidige politieke systeem is? Wanneer een politicus of een hele politieke partij er in Den Haag een potje van maakt, dit bij Europese-, provinciale- of gemeenteraadsverkiezingen uitbetaald wordt. Regeringsfouten kunnen in gemeenten goed functionerende partijgenoten de kop kosten. Nee, het moet helemaal anders en geloof me, het wordt bij mij een stuk democratischer en nog veel transparanter ook.

Over de auteur

Rients Hofstra (Joure, 1949) heeft de Pedagogische Academie (huidige Pabo) in Heerenveen doorlopen. Stond daarna als basisschoolleerkracht circa 30 jaar voor de klas. Lid van een politieke partij is hij nooit geweest, maar stemde altijd. Daardoor heeft hij alle recht van spreken om kritisch te zijn.

ReviewsSchrijf uw eigen beoordeling

:
:
:
 

Productinformatie

Titel:

Romke D'13 - Zoals het is kan 't beter

Auteur:

Rients Hofstra

Categorie:

Maatschappij

Aantal pagina's:

270

Geïllustreerd:

Nee

Uitvoering/Formaat:

Paperback 16 x 24 cm

Verschijningsdatum:

30-11-2018

ISBN:

978-94-0224-914-9 / 9789402249149

Vaste prijs:

€ 21,50